Tiburón branco

Tiburón branco

A maioría da xente ten medo do tiburón branco aínda que normalmente non son propensos a atacalos. Os especialistas en quenllas din que a nosa carne non é nada apetecible. A proba diso é que os tiburóns morden aos nadadores só unha vez e non repiten. Esa picada é probar a carne que despois non proban porque non lles gusta. Crese que o tiburón ten uns sentidos moi intensos, aínda que confunde aos humanos con outros animais que forman parte da súa dieta como as focas.

Neste artigo imos botar unha ollada en profundidade ao gran tiburón branco. Estudaremos a súa bioloxía, distribución, comida e modo de vida. ¿Queres saber todo sobre este animal de fama mundial?

características clave

Tamaño e pel

características clave

Afortunadamente, para as persoas que son atacadas por este animal, normalmente non lles custa a vida. Cando a picadura de quenlla se converte nunha hemorraxia difícil de deter, é cando se fai moi perigoso, ata o punto de causar a morte. Nestes casos, os que rodean á vítima deben proceder rapidamente. O sangue que se derrama á auga pode converterse nunha atracción para outros tiburóns.

E é que o tiburón é considerado un gran depredador dos mares. Está presente na maioría dos océanos do mundo. A miúdo chámaselles "Tiburón branco" porque non deixan de medrar ao longo das súas vidas. Canto máis vello sexa o animal, maior será o seu tamaño. As femias son máis grandes que os machos. Un adulto pode medir perfectamente entre 4 e 5 metros de lonxitude e pesar entre 680 e 1100 quilos. Estas dimensións fan que sexa un perigo para as presas.

Os seus poderosos dentes son anchos e triangulares e úsanos para arrincar as presas e comer carne. Grazas a eles poden agarrarse a eles ata cortalos. Cando os dentes caen ou se dividen, substitúense por outros novos, xa que teñen de dúas a tres filas de dentes en continuo crecemento.

A súa pel é rugosa e está formada por escamas con forma afiada. Estas escalas chámanse dentículos dérmicos.

Sistema nervioso e cheiro

Sistema nervioso de quenlla branca

En canto ao sistema nervioso, téñeno moi agudo, ata o punto de poder percibir as vibracións na auga a varios metros. Grazas a este nivel de percepción, poden guiarse a través das vibracións ata as presas que as orixinaron e cazalas.

O sentido do olfacto tamén está bastante desenvolvido. Como bo carnívoro, pode ulir varias pingas de sangue a quilómetros de distancia na cantidade de auga que o rodea. Cando hai sangue, a agresividade do tiburón multiplícase.

O feito de que se chame tiburón branco débese a que non se atoparon exemplares tan comúns, pero son albinos.

Alcance e hábitat

Hábitat e área de distribución

Este animal ten unha distribución bastante ampla. Son capaces de vivir tanto en augas frías coma tropicais. O metabolismo desenvolvido permítelles permanecer máis quentes na auga, aínda que non soportan temperaturas extremas.

O hábitat do tiburón branco está en augas pouco profundas e preto das costas. Aquí é onde se concentra un gran número de especies mariñas. Polo tanto, todas estas presas serven de alimento para o tiburón. Excepcionalmente atopáronse algúns tiburóns a 1875 metros de profundidade.

Algunhas zonas e rexións onde vive este peixe son: as augas do golfo de México, Florida e o leste de Estados Unidos, Cuba, Hawai, Australia, Nova Celandia, Xapón, Sudáfrica, Inglaterra e as illas de Cabo Verde e Canarias.

Dieta de tiburón branco

alimentación

Cando este animal é máis novo, aliméntase principalmente de lura, raios e outros tiburóns máis pequenos. A medida que medran e se fan adultos son capaces de devorar focas, golfiños, leóns mariños, elefantes marinos, tartarugas e incluso as canles das baleas.

A técnica que usa para cazar presas é sobre o "acecho". Agóchase baixo a presa para nadar verticalmente e sorprendela sen poder reaccionar e defenderse. Debido á gran picada do tiburón branco, a presa morre por perda de sangue ou decapitación. Tamén se poden romper apéndices vitais como as aletas.

Reprodución

Reprodución

Os tiburóns brancos machos alcanzan a madurez sexual aproximadamente aos 10 anos. As femias, pola contra, levan entre 12 e 18 anos. Esta é a razón pola que as femias son máis grandes. Dado que a súa madurez sexual é posterior, dedican máis tempo ao crecemento corporal.

Cando están en época de apareamento son moi agresivos. O macho comeza a morder á femia durante a cópula ata o punto de facer dano. O mesmo ocorre coas tartarugas (ligazón). Polo tanto, é común ver femias con cicatrices principalmente nas aletas. Reprodúcense en augas temperadas na tempada primavera-verán.

Esta especie é ovovivípara, xa que os ovos, que adoitan ser de dous a dez, permanecen no útero durante 12 meses ata que finalmente eclosionan. Aínda que non está ben establecido, pódense producir casos de canibalismo intrauterino, xa que as crías máis débiles poden servir como alimento para as máis grandes.

Cando nacen teñen máis dun metro de lonxitude e afástanse da nai. En moitos casos, a nai devora aos seus fillos. Non actúa como nai mesma, xa que nin os protexe nin vai detrás deles. Dende o nacemento son totalmente independentes.

A esperanza de vida é de entre 15 e 30 anos.

O home e a quenlla branca

O home e a quenlla branca

Este peixe é moi temido polo ser humano, xa que presentou numerosos ataques a persoas que practican surf, mergullo, piragüismo ou natación. Ao redor de 311 persoas foron atacadas en todo o mundo.

Aínda que unha soa persoa non pode loitar contra un tiburón branco, a pesca deportiva diminúe as súas poboacións. Outros cázanos argumentando que representan un perigo para os bañistas, que afecta ao turismo en determinados países.

E ti, cres que o tiburón branco é unha gran ameaza para os humanos?


O contido do artigo adhírese aos nosos principios de ética editorial. Para informar dun erro faga clic en aquí.

Sexa o primeiro en opinar sobre

Deixa o teu comentario

Enderezo de correo electrónico non será publicado.

*

*

  1. Responsable dos datos: Miguel Ángel Gatón
  2. Finalidade dos datos: controlar SPAM, xestión de comentarios.
  3. Lexitimación: o seu consentimento
  4. Comunicación dos datos: os datos non serán comunicados a terceiros salvo obrigación legal.
  5. Almacenamento de datos: base de datos aloxada por Occentus Networks (UE)
  6. Dereitos: en calquera momento pode limitar, recuperar e eliminar a súa información.