Golfiño rosa

Características do golfiño rosa

Aínda que poida que non o pareza, hai 5 especies de golfiños que viven nos ríos. O máis famoso de todos é o golfiño rosa. Tamén se coñece co nome de golfiño Boto, Boutu ou do río Amazonas. Con este nome xa sabemos onde vive e as áreas polas que se estende. O seu nome científico é Inia geoffrensis e pertencen ao xénero Inea, parte da familia Platanistoidea.

Neste artigo imos falar sobre o golfiño rosa en profundidade, xa que non é o mesmo tipo de golfiño que estamos afeitos a ver.

características clave

Ameazas de golfiños

Este tipo de golfiños non son os mesmos que os que normalmente atopamos no mar. Desenvolveron certas adaptacións para poder vivir nos ríos sen ningún problema. De feito, estes golfiños están moi afastados parentais dos do mar, xa que pertencen a distintas familias.

Entre as especies existentes de golfiños de río, estes golfiños rosados ​​son os máis intelixentes. Teñen unha capacidade cerebral moito maior que o resto. En cuestión, Ten unha capacidade un 40% superior á do humano. Isto pode sorprender a máis dun pero é certo.

Aínda que viven no río Amazonas, en xeral, tamén os podemos atopar nas covas do río Orinoco e nalgunhas das partes máis altas do río Madeira. Aínda que son principalmente rosa, tamén atopamos algunhas cores diferentes como o marrón ou o gris claro (sendo esta unha cor máis "común" entre os golfiños máis coñecidos).

Constitúen a maioría da poboación de golfiños de río que existe, xa que as outras 4 especies de ríos están en perigo crítico ou están extinguidas funcionalmente. É unha mágoa que sempre que hai algo especial na natureza sexan prexudiciais por mor do ser humano e das súas accións contra a natureza.

Estes golfiños de río están entre as especies máis ameazadas de todos os cetáceos do mundo. Foron clasificados pola Unión Internacional para a Conservación da Natureza (IUCN) como especies ameazadas vulnerables e recentemente clasificáronse como especies ameazadas en perigo de extinción.

Ameazas do golfiño rosa

Comportamento do golfiño rosa

Estes golfiños son criaturas moi sociais e simpáticas. Viviron séculos no Amazonas e nos seus afluentes. Non obstante, a destrución da Amazonia en mans dos humanos acelerouse demasiado ata o punto de poñela en perigo en numerosas ocasións.

Entre as principais ameazas que atopamos temos os aumentos nos niveis de contaminación por mercurio. O mercurio é un metal pesado que está a provocar un aumento no número de mortes anuais no golfiño rosa. Preto das minas de ouro onde se usa mercurio como parte da extracción, é onde máis se producen os casos de morte prematura.

Realmente é unha cousa horrible por parte do ser humano. Para que poidamos cadeas e pulseiras de ouro, hai moitos golfiños rosados ​​que morren pola contaminación da auga por mercurio. Tamén está ameazada polo aumento do tráfico no río Amazonas. Estes animais son curiosos por natureza e suben aos barcos para ver de que se trata. Cando se achegan a eles, son rapidamente atacados polas hélices e morren no acto ou resultan feridos graves.

Hai que pensar que son animais realmente sociais e simpáticos e só queren xogar. Non obstante, estamos eliminando as existencias. O ruído producido por maquinaria e motores provoca contaminación acústica e provoca un desconcertante fenómeno nos sistemas de navegación que ten. Así morren moitos golfiños rosados.

alimentación

Golfiño rosa

Estes cetáceos básicamente aliméntanse de cangrexos, algúns peixes de río pequenos, algunhas tartarugas pequenas e grandes. bagre cal é o teu favorito. Dado que os cangrexos e as tartarugas adoitan atoparse na parte baixa do río a maior parte do tempo, os golfiños rosados ​​adoitan nadar mirando cara abaixo para ver que comida poden coller.

Entre as características que posúe, hai unha que lles axuda a cazar en augas pouco profundas e en chairas inundadas. Esta característica é a posición das vértebras cervicais. E é que estas vértebras non están fusionadas e isto permítelles mover a cabeza ata 180 graos sen danos.

A caza de peixes como alimento require numerosas técnicas como o pastoreo. Esta técnica consiste en situarse ao redor dun grupo de peixes para que se concentren nunha zona e, polo tanto, tómanse por vez e comen. Este método úsase frecuentemente xunto con outros golfiños rosados.

Anatomía e comportamento

Golfiño con bebé

Aínda que as cores predominantes son o rosa, o gris claro ou o marrón, non hai evidencia científica de por que teñan esta cor. Pode ser porque teñen unha adaptación especial para a vida no río. Tamén pode ser que esta cor se deba á cantidade de capilares que teñen na pel. A cor rosa intensifícase cando están sorprendidos ou emocionados. Isto pódese comparar con cando o ser humano se ruboriza ante calquera estímulo.

A maioría destes golfiños son case cegos, porque as augas do río son turbias. Co proceso de adaptación, os ollos deterioráronse e o cerebro agrandouse e desenvolveuse. A diferenza dos golfiños no mar, estes golfiños teñen aletas dorsais moito menos desenvolvidas.

Por conduta, poden parecer os máis amables de todos os animais do río cando os humanos están preto. Son capaces de percorrer distancias duns 30 km ao día, aínda que o fan lentamente xa que están continuamente buscando comida preto da parte baixa do río.

Os machos e as femias inician o apareamento. Unha vez completado, comeza un período de xestación de entre 9 e 12 meses. O momento para dar a luz ás crías é cando o nivel do río Amazonas está no seu máximo caudal. Isto ocorre normalmente entre os meses de maio a xullo. As crías cando nacen, só pesan 1 kg e miden 75 cm.

Espero que con esta información poida aprender máis sobre o golfiño rosa.


O contido do artigo adhírese aos nosos principios de ética editorial. Para informar dun erro faga clic en aquí.

Sexa o primeiro en opinar sobre

Deixa o teu comentario

Enderezo de correo electrónico non será publicado.

*

*

  1. Responsable dos datos: Miguel Ángel Gatón
  2. Finalidade dos datos: controlar SPAM, xestión de comentarios.
  3. Lexitimación: o seu consentimento
  4. Comunicación dos datos: os datos non serán comunicados a terceiros salvo obrigación legal.
  5. Almacenamento de datos: base de datos aloxada por Occentus Networks (UE)
  6. Dereitos: en calquera momento pode limitar, recuperar e eliminar a súa información.