Iwak kalajengking

Iwak kalajengking abang

Iwak minangka klompok makhluk sing paling beda-beda sing bisa kita alami. Dheweke ditemokake ing saindenging planet iki, tetep ing segara, kali, tlaga lan macem-macem ekosistem akuatik. Karakteristik macem-macem lan taun evolusi sing ngasilake macem-macem spesies, saben liyane khas. Ing kalodhangan iki, kita bakal ngandhani babagan iwak sing aneh, sanajan kondhang: ing Iwak kalajengking.

Ing artikel iki, sampeyan duwe kesempatan kanggo sinau sethithik babagan kewan sing apik banget kasebut, sing, ing antarane akeh prekara sing bisa mbebayani, sing durung menehi reputasi apik banget.

Habitat

Sirip iwak kalajengking

Sejatine, iwak kalajengking minangka iwak sing wis adaptasi utamane kanggo macem-macem jinis habitat akuatik. Pancen gampang ditemokake ing macem-macem wilayah, amarga dudu iwak khusus saka wilayah utawa wilayah tartamtu. Ya sampeyan kudu menehi komentar populasi sing paling gedhe dununge ana ing pesisir Australia, Fiji, Samodra India lan Laut Merah lan Kuning.

Umume, cenderung duwe kecenderungan tartamtu kanggo banyu sing jero (luwih saka 150 meter), kayata lemah laut utawa jerone segara. Nanging, umume ora ditemokake ing jinis papan liyane kayata ing kolam cilik sing dibentuk saka pasang surut.

Karakteristik iwak kalajengking

Kepala iwak kalajengking

Jeneng ilmiah iwak kalajengking yaiku Scorpaenidaeamarga kalebu kulawarga iwak Scorpaeniformes, sing kira-kira bisa diarani iwak balung sing diwenehi ekstensi spiny ing awake.

Perlu dielingake yen iwak kalajengking duwe gelar minangka salah sawijining spesies iwak paling tuwa. Salah sawijining fosil pertama sing ditemokake wiwit jaman Paleosen, kalebu ing Tersier Ngisor.

Iki dudu makhluk gedhe. Awak, kalorone kanggo pria lan wanita, biasane ora ngluwihi Dawane 30 sentimeter (umume 15 sentimeter). Awak Said duwe bentuk sing dawa lan dikompresi, lan dilengkapi spines sing beracun. Spine beracun iki akeh banget ing endhas, sirip dorsal, sirip kuadrat, lan sirip panggul.

Endhas luwih gedhe dibandhingake karo awak liyane, lan duwe cangkeme gedhe sing diatur miring, nalika mripat tetep vertikal. Uga, tentakel gedhe ing kulit.

Iwak kalajengking minangka salah sawijining kewan sing entuk kondhisi paling apik kanggo kamuflase. Gumantung saka habitat sing dienggoni, iwak jinis iki wujud siji utawa liyane ing kulit lan sisik. Minangka aturan umum, warna sing dominan yaiku kuning, coklat, ijo lan abang.

Babagan polah tingkah, tandhane lagi iwak sing watake kuwat banget. Lanang kalebu wilayah lan galak. Kahanan kasebut nyebabake dheweke duwe cara urip sing ora mandheg. Yen sampeyan pengin ngenalake iwak kalajengking ing akuarium utawa kolam, elinga yen ora kudu diiringi iwak sing luwih cilik tinimbang duweke, kanthi kalajengking luwih akeh utawa mung iwak invertebrata. Yen kayane bisa cocog karo iwak vertebrata sing ukurane ngluwihi ukurane.

Panganan

Iwak kalajengking putih

Iwak kalajengking yaiku a predator amba. Cara nyekel sing sukses utamane amarga sawetara perkara sing wis dibahas sadurunge, kemampuan kanggo kamuflase. Iwak kalajengking ndhelikake nganti ana mangsané muncul, sing kagèté sepuluh detik banjur ngulu.

Biasane nyekel iwak cilik, moluska cilik, krustasea, lsp.

Mbebayani

Awak iwak kalajengking

Kaya sing wis kasebut ing wiwitan artikel, iwak kalajengking ora duwe reputasi sing positif banget. Iki minangka iwak beracun, protagonis sawetara gigitan paling umum sing kedadeyan ing pantai lan wilayah pesisir.

El racun (beracun lan vasoconstrictor) kewan iki nggawa konsekuensi kayata inflamasi sing kuat ing bagean awak sing kena cokotan, mutah terus-terusan, nyeri banget lan proses demam. Ing kasus sing paling serius, subyek kasebut bisa uga ngalami insufisiensi pernapasan lan masalah kardiorespiratory sing luwih parah.

Umume, gigitan iwak kalajengking ana ing tlapak sikil, amarga kewan kasebut tetep ora bisa obah ing dhasar segara nganti suwe, mula gampang banget yen ditumpaki mula bisa nyelehake spine.

Yen sayang, kita wis digigit iwak kalajengking, langkah-langkah sing kudu ditindakake supaya karusakane paling ala yaiku: oles amonia ing area cokotan, dilengkapi aplikasi panas sing kudu udakara setengah jam. Nanging, kaya biasane, paling apik sampeyan golek pusat kesehatan utawa dokter sing paling cedhak sing bakal ngevaluasi negara kita lan bisa menehi obat sing paling cocog.

Muga-muga sampeyan wis nyedhaki sampeyan lan menehi luwih jero babagan iwak iki sing wis sampeyan wis ngrungokake lan akeh wong sing kudu menehi hasil luwih saka pertemuan sing mewah nalika adus ing pantai.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Catalina ngandika

    Aku seneng banget karo web lan kabeh info, nanging dakkira iku singa laut, dudu kalajengking.
    regards

  2.   Edgar ngandika

    Nuwun sewu, apa jenenge racun iwak kalajengking?

  3.   Carla ngandika

    Informasi kasebut salah, kalebu Order Scorpaeniformes lan Family Scorpaenidae, aku ngajak sampeyan mriksa informasi sampeyan, kanggo taksonomi spesies laut ana "World register of spesies laut" (WoRMs)