Amfibi

amfibi

Amfibi lagi kewan vertebrata Dheweke ditondoi kulit sing kosong, tanpa sisik.

Ing artikel iki, kita bakal nerangake kabeh rahasia kewan kasebut, diwiwiti saka reproduksi amfibi, jinis amfibi sing ana, sawetara conto lan rasa penasaran liyane sing mesthi migunani banget kanggo sampeyan.

Reproduksi amfibi

amfibi

Dadi oviparous, reproduksi amfibi iku kanggo endhog. Reptil lan mamalia ngasilake saka pembuahan internal (ing wanita) nalika praktik amfibi pembuahan eksternal.

La Pembuahan amfibi ana ing banyu seger, amarga jinis banyu iki bakal dadi sing nglindhungi endhog sajrone tuwuh lan ngidini amfibi ora mbutuhake lampiran embrio, kayata kanthong amniotik utawa allantois, mula sawetara karakteristik sing beda karo amfibi vertebrata terrestrial liyane.

Pupuk menyang eksternal nderek proses karakteristik: lanang nyekel wanita, sing lagi endhog. Nalika iki metu, sing lanang lunga spilling sperma ing wong lan fertilizing wong. Endhog kasebut tetep ana ing banyu sing mbentuk tali utawa nemplek ing vegetasi akuatik. Larva akuatik muncul maneh.

Kodhok renang

Loro-lorone ing iwak lan amfibia, ing endi pembuahan eksternal, endhog duwe tutup sing lancip, amarga spermatozoa kudu nyebrang supaya pupuk ditindakake. Amarga alasan iki, endhog iki kudu dilebokake ing banyu sing dipasang ing siji liyane, lan nggawe klompok voluminous.

Amfibi lair minangka a larva banyu sing lelungan nganggo buntut lan ambegan liwat insang. Nalika larva, sing diarani tadpole, wis tuwuh saya akeh, mula bakal ngalami proses metamorfosis total. Kajaba karo sawetara spesies kodhok alas alas, fitur-fitur kasebut pungkasane bakal ilang lan bakal diganti paru-paru lan sikil nalika bocah cilik saya gedhe.

Kelas amfibi vertebrata iki kalebu kodhok, kodhok, salamander lan caecilians akuatik. Amfibi kasebut nduweni kemampuan kanggo urip ing njero banyu utawa sanjabane banyu, sanajan kudu udan udan amarga sarana ambegan.

Kewan Amfibi, apa sejatine?

Kodhok wit

Ing basa Latin, tembung amfibi duwe teges sing khas, secara harfiah nuduhake "rong urip". Lan iki minangka keistimewaan sing beda kanggo kewan iki, sing bisa adaptasi lan nindakake fungsi biologis ing rong ekosistem sing beda: lumahing terrestrial lan zona akuatik. Nanging, kita bakal luwih tliti babagan makna amfibi.

Amfibia minangka bagean saka kulawarga makhluk urip sing diklasifikasikake dadi vertebrata (padha duwe balung, yaiku balung internal) anamniotes (Embrio sampeyan dadi papat amplop sing beda: chorion, allantois, amnion, lan kantung kuning telur, nggawe lingkungan banyu sing bisa ambegan lan dipakani), tetrapods (dheweke duwe papat anggota awak, ambulat utawa manipulatif) lan ectothermic (Dheweke duwe suhu awak sing beda-beda).

Dheweke duwe periode sing diarani metamorfosis (Transformasi sing ditindakake kewan tartamtu sajrone tahapan pangembangan biologis lan mengaruhi morfologi uga fungsi lan gaya urip). Antarane pangowahan sing paling penting sing dialami yaiku ngliwati insang (anyar) nganti paru-paru (wong diwasa).

Jinis amfibi

Newt, salah sawijining jinis amfibi sing paling umum

Triton

Ing kulawarga kulawarga amfibi iki, kita bisa nggawe klasifikasi cilik adhedhasar telung pesenan: anurans, caudates o urodelos y apodal o gymnofiona.

ing anurans Dheweke kalebu jinis amfibi sing diklompokake bebarengan karo kabeh amfibi sing misuwur kanthi sebutan kodhok lan kodhok. Ati-ati, kodhok lan kodhok ora spesies sing padha. Dheweke diklumpukake kanthi mirip lan prilaku morfologis.

ing urodelos Iki kalebu jinis amfibi liyane kanthi buntut dawa lan batang sing dawa. Mripate ora berkembang banget lan ditutupi kulit sing alus. Ing kene kita nemokake anyar, salamander, protein lan putri duyung.

Pungkasan, ana jinis amfibi apodal, sing paling aneh amarga katon. Dheweke meh padha karo cacing utawa cacing tanah amarga ora duwe perangan awak lan awake rada dawa.

Ciri khas amfibi

Bangkong kodhok

Kaya sing wis diandharake sadurunge, amfibi minangka kewan vertebrata, lan dheweke duwe "hak istimewa" dadi luwih primitif kewan kelas iki sing manggoni planet Bumi. Dheweke diarani udakara udakara 300 yuta taun, meh ora ana apa-apa!

Dheweke duwe papat anggota awak: loro ngarep lan loro mburi. Anggota awak iki dikenal kanthi jeneng sing mencolok quirido. Quiridus ditondoi kanthi duwe morfologi sing padha karo tangane manungsa, kanthi papat driji ing sikil ngarep, lan lima ing punggung. Akeh amfibi liyane uga duwe anggota sikil kaya buntut kaping lima.

Dadi makhluk urip saka getih kadhemen, suhu awak gumantung, lan akeh banget, ing lingkungan sing ana, amarga ora bisa ngatur panas internal. Iki minangka salah sawijining penyebab force majeure sing nyebabake dheweke adaptasi karo urip ing banyu lan ing daratan. Kaloro sistem kasebut mbantu sampeyan ngindhari panas banget utawa adhem awak sampeyan.

putra oviparouslagi netes saka endhog. Iki minangka wanita sing tanggung jawab nyetorake endhog kasebut lan dheweke mesthi nindakake ing lingkungan banyu, mula spesimen enom duwe sistem pernapasan sing duwe sisik.

Kulit organisme kasebut yaiku permeabel, bisa nyebrang karo macem-macem molekul, gas lan partikel liyane. Sawetara spesies bisa nggawe rahasia zat beracun ing kulit minangka sistem pertahanan saka bebaya eksternal.

Sanajan fokus ing kulit, sampeyan kudu nyathet lembab lan depopulasi karo timbangan, ora kaya jinis kewan liya sing nggawa. Kahanan kasebut bisa nyedhot banyu kanthi bener lan, akibate, oksigen. Kosok baline, bisa nggawe proses rentan banget dehidrasi. Yen amfibi ana ing lingkungan asor sing kurang, kulit bakal cepet garing, sing bisa nyebabake masalah serius lan uga mati.

Kewan iki duwe sistem sirkulasi sing bagean utamane yaiku jantung tricameral kasusun saka rong atria lan siji ventrikel. Sirkulasi ditutup, dobel lan ora lengkap.

Mripat biasane gedhe-gedhe, lan luwih gedhe, sing nggampangake a lapangan amba tampilan cocog banget nalika mburu mangsa potensial. Ana pengecualian kaya bocah anyar.

Sanajan katon ora kaya, amfibi padha duwe untu, sanajan iki langka. Fungsine kanggo nulungi panganan. Ilat uga dadi instrumen sing sampurna kanggo nyekel kewan cilik liyane. Dheweke saiki a weteng awujud pipa, kanthi usus gedhe cekak, loro ginjel, lan kandung kemih.

Tuladhane amfibi

Salamander

Salamander

Saiki, ana sawetara katalog 3.500 jinis amfibi. Nanging, ilmuwan, ing prakiraan, pr├ędhiksi manawa jumlah total ana sekitar 6.400.

Nalika mikir babagan amfibi, gambar kodhok utawa kodhok mesthi katon ing endhas, nanging uga duwe kewan liyane kayata bocah anyar lan salamander.

Iki mung sawetara conto amfibi, sanajan, mesthine isih akeh:

Anderson salamander (Ambystoma andersoni)

Jinis salamander iki uga dikenal minangka axolotl utawa purepecha achoque. Yaiku spesies endemik, yaiku mung ana ing papan tartamtu. Ing kasus iki, mung manggon ing Laguna Zacapu, dununge ing negara Michoacán (Meksiko).

Iki biasane ditondoi kanthi duwe awak, buntut cekak lan insang sing rada kandel. Werna oranye utawa abang, ditambahake ing bintik-bintik ireng sing ana ing saindenging lumahing awak, dadi ora katon.

Marbled Newt (Triturus marmoratus)

Kewan iki dununge utamane ing wilayah Eropa, khusus ing sisih lor Spanyol lan ing sisih w├ętan Prancis. Nduweni warna kehijauan kanthi nada kehijauan sing apik banget. Kajaba iku, punggung disebrangi garis vertikal pigmen abang sing khas.

Kodhok umum (Bufo bufo)

Umum banget ditemokake ing meh kabeh bawana Eropa lan bagean Asia. Luwih seneng habitat sing kasusun saka banyu sing stagnan, area irigasi, lsp. Bisa uga, amarga tahan banget karo kahanan urip ing perairan sing ora sehat wis dadi salah sawijining amfibi sing paling nyebar lan kondhang. Ora duwe warna sing padhang, nanging kulit kasebut kanthi nada "coklat", ditutupi pirang-pirang benjolan ing bentuk kutil.

Kodhok Vermilion (Rana temporaria)

Kaya sedulur sing dikutip ing ndhuwur, amfibi iki uga nggawe Eropa lan Asia dadi omah. Sanajan luwih seneng panggonane lembab, kodhok iki akeh banget mbuwang wektu saka banyu. Ora kalebu pola warna sing tetep, nanging saben individu bisa menehi warna sing beda. Senadyan mangkono, kulit coklat kanthi bintik-bintik cilik cenderung dominan. Moncong mancung minangka salah sawijining ciri khas.

Artikel sing gegandhengan:
Amfibi beracun

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.