Akuaponik

akuaponik

La akuaponik Iki minangka sistem sing nggabungake karakteristik budaya iwak saka cara tradisional akuakultur karo budaya hidroponik. Budaya hidroponik minangka tanduran sing tuwuh tanpa jinis substrat. Banyu kanthi nutrisi larut akeh digunakake kanggo iki. Teknik iki mbantu ningkatake lingkungan simbiosis sing ana kanggo tanduran lan iwak.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani apa akuaponik lan apa ciri utamane.

Apa akuaponik

aquaponics industri

Iki minangka sistem berkelanjutan sing bisa ngasilake tanduran lan iwak bebarengan. nggabungake ciri-ciri budidaya tradisional karo budaya hidroponik. Kaloro elemen kasebut penting kanggo bisa ngunggahake kewan banyu lan tuwuh tanduran. Sampah saka tani iwak bisa nglumpukake ing banyu lan nggunakake sistem tertutup sing bisa mbentuk maneh sistem akuakultur tradisional.

Sanajan banyu kaya limbah bisa dadi racun kanggo kewan tartamtu, ora bisa ditolak manawa dadi bagean sing penting kanggo tuwuh tanduran. Iki amarga efase kaya nutrisi sing dibutuhake supaya tanduran bisa berkembang kanthi bener.

Cara kerjane

sistem akuaponik

Akuaponis bisa digunakake kanthi komponen utawa subsistem sing beda. Ayo ndeleng elemen apa sing ditemtokake ing praktik iki:

  • Tangki ternak: yaiku papan panganan lan tuwuh iwak. minangka habitat cilik kanggo pembangunan.
  • Penghapusan padatan: Iki minangka unit sing digunakake kanggo ngilangi panganan sing dicerna dening iwak lan klompok endhepan paling apik. Ing kene biofilm biasane digawe ing lumahing banyu.
  • Filter bio: Kaya ing kabeh lingkungan akuatik, bakteri nitrifikasi dibutuhake. Bakteri iki tanggung jawab kanggo ngowahi amonia dadi nitrat sing asimilasi dening tanduran.
  • Subsistem hidroponik: minangka bagean saka kabeh sistem ing endi tanduran bisa tuwuh kanthi nyerep nutrisi saka banyu. Ing kasus iki, ora ana jinis substrat. Yaiku banyu kanthi nutrisi sing ndadekake tanduran bisa tuwuh.
  • Sump: iku bagean paling ngisor ing sistem hidroponik. Iki minangka bagean sing banyu mili lan pompa bali menyang tangki pemeliharaan.

Apa sing dibutuhake kanggo nindakake akuaponik

Kanggo bisa nindakake aquaponics, sampeyan butuh elemen sing penting banget. Kabeh babagan nitrifikasi. Nitrifikasi minangka konversi aerobik amonia dadi nitrat. Nitrat minangka sing tanggung jawab nyuda keracunan banyu kanggo iwak. Kajaba iku, nitrat sing diasilake diilangi dening tanduran lan digunakake kanggo nutrisi. Iwak bisa terus ngeculake amonia minangka produk metabolisme.

Umume amonia iki kudu disaring, amarga konsentrasi sing dhuwur bisa mateni iwak. Iki nggawe akuaponik njupuk kauntungan saka kemampuan bakteri supaya bisa ngowahi dadi komponen nitrogen liyane.

Kanggo nindakake akuaponik, sampeyan butuh sistem akuaponik sing dibentuk kanthi rong subsistem. Iki yaiku:

  • Tanduran tanduran ing hidroponik.
  • Tani iwak ing tangki iwak nggunakake akuakultur.

Cara nggawe akuaponik ing omah

Ana akeh wong sing pengin nggawe akuaponik ing omah. Dheweke kudu ngerti yen dheweke butuh sawetara bahan sing penting kanggo nindakake. Bahan kasebut kaya ing ngisor iki:

  • Tabel budidaya
  • Loro tank banyu
  • Pompa banyu mancur banyu
  • Banyu
  • Tanduran
  • Iwak
  • A siphon jamban
  • Arlita

Wangsulan: Bab ingkang pisanan yaiku nyelehake tank ing meja sing tuwuh. Sampeyan bisa nggawe bolongan ukuran siphon sanitasi lan bisa diselehake ing antarane meja lan tank. Tangki kasebut kudu dilebokake ing sangisore akuarium lan kita pasang pompa banyu sing bakal munggah menyang area ing endi tandurane bakal dipasang. Sabanjure, kita pasang tabung nganggo bolongan kanggo nglindhungi siphon saka watu lempung. Lempung kudu dikumbah.

Tanduran kasebut dilebokake ing pot lempung lan isi banyu supaya bisa wiwit disaring. Iwak kasebut ora bakal diselehake udakara 3 minggu, nalika sistem kasebut wis mlaku lan ana koloni bakteri. Aja lali yen bakteri tanggung jawab kanggo ngowahi amonia, produk sampah iwak minangka asil metabolisme, dadi nitrat sing digunakake tanduran minangka nutrisi. Iki minangka saldo terus-terusan sing kudu diduweni aquaponics.

Keuntungan

Kaya sing diarepake, praktik iki duwe kekurangan, ekonomi lan produksi sing gedhe. Ayo analisa apa mupangate akuaponik.

  • Ngasilake luwih unggul tinimbang budidaya hidroponik lan sing diwenehake dening akuakultur tradisional. Supaya kinerja iki dhuwur, mesthine kudu distabilake luwih dhisik.
  • Ora ana kontaminasi residual ing jinis apa wae. Kajaba iku, konsumsi banyu minimal yen dibandhingake karo sistem pertanian liyane. Iki amarga sistem resirkulasi. Tan ngerti ngisi banyu sing ilang amarga penguapan.
  • Sampeyan ora perlu nggunakake solusi nutrisi kaya ing hidroponik. Sampeyan uga ora kudu ngotorake utawa nggunakake pupuk larang kaya tetanen konvensional. Gumantung saka sawetara jinis komposisi sing ana ing banyu ing sawetara wilayah, perlu ditambahake sawetara unsur zaitun kayata zat besi, kalsium lan kalium. Sistem kasebut kala-kala ora ngasilake unsur tilak kasebut kanthi otomatis.
  • Iwak sing diasilake luwih sehat dibandhingake karo akuakultur lan volume produksi luwih dhuwur. Sampeyan uga ora prelu ngobati sampah iwak kaya prosedur budidaya tradisional liyane. Uga ora diusir menyang segara utawa banyu sing seger lan nyegah eutrofikasi banyu.
  • Kita bisa ngasilake sayuran lan iwak kanthi kualitas optimal ing papan sing padha.
  • Iki tahan banget tumrap hama lan penyakit.

Proyek akuaponika industri

Proyek akuaponika industri paling gedhe ing donya ditindakake ing China. Nduwe luwih saka 4 hektar lan nggunakake teknologi anyar kanthi kombinasi pring lawas. Iki digunakake kanggo nggunakake eksperimen tani ing kolam iwak lan menehi dhasar kanggo nambah kabeh pametune lahan tradisional. Uga ana upaya mbalekake biologis sawetara nutrisi saka bumi.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan akuaponik.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.