Iwak balung

Iwak salmon

Ing perairan sing akeh segara, kali lan segara, ana macem-macem makhluk urip. Mbok, judhule sing paling simpatik yaiku kanggo iwak. Makhluk khas kasebut nyedhiyakake macem-macem jinis, warna, lan liya-liyane. Nanging, lan sanajan ana kahanan kasebut, umume kalebu anggota klompok eksklusif sing menehi jeneng iwak balung.

Apa iwak balung iku?

Iwak balung yaiku iwak kasebut vertebrata lan gnathostome (vertebrata ditondoi kanthi rahang sing diartikulasikan). Dheweke diwenehi balung balung internal, mula jenenge. Dheweke uga dikenal minangka osteictians.

Iwak iwak mas

Balung balung internal kasebut minangka kondhisi utama sing mbedakake saka klompok iwak liyane: iwak tulang rawan. Minangka penasaran, kudu diarani ana klompok iwak kaping telu, sing digawe saka iwak tanpa rahang. Sing terakhir langka banget lan mung ana sawetara spesies, kayata, lampreys.

Iwak balung biasane, iwak sing wis biasa kita deleng, yaiku spesies sing paling umum kayata salmon khas, iwak trout, iwak akuarium, lsp. Bedane, iwak kartilago, umume diarani hiu, sinar lan manta.

Karakteristik utama iwak balung

Iwak piranha

Balung iwak balung dipérang dadi pirang-pirang bagean: ing balung aksial, yaiku salah sawijining wong sing ngrebut bagean tengah; balung cephalic, manggoni bagean endhas; ing balung zonal, sing cedhak karo sirip panggul lan toraks; lan ing balung apendiks, yaiku salah sawijining sing nggawe sirip.

Mungkin akeh bedane antara iwak balung lan iwak kartilaginous ing njero ati. Iwak balung ora duwe a katup spiral, nanging dheweke duwe wuta pylorik lan dheweke kurang kelenjar rektum.

Sistem pernapasan iwak balung duwe gills dununge ing njero ruangan insang, lan ditutupi karo jinis operculum sing mung mbukak bukaan brachial cilik ing saben sisih kewan kasebut. Jarang, sanajan sampeyan uga bisa uga, preoperculum katon, nanging kita negesake manawa perkara kasebut ora umum. Ngomong insang, kudu dielingake yen ora dipisahake karo septa.

Ing sawetara spesies iwak balung, ing nguyuh nguyuh wis berkembang dadi paru-paru. Paru-paru iki mbantu dheweke tetep tetep obah, obah vertikal.

Tutuk kewan iki diarani tutuk terminal, sing bisa gerakane pas banget, umume amarga balung dermal artikulasi kang digawe. Untu biasane minangka extension cilik saka balung dermal iki, lan kudu diandharake yen patah utawa ilang bisa dadi rusak.

Ciri khas liyane yaiku kajaba balung internal, uga duwe balung ing bagean kulit kaya sisik. Nalika nerangake manawa iwak balung kalebu salah sawijining spesies, timbangan iki, umume ditemokake garis sisih lan transversal, dheweke bisa mbantu banget.

Babagan sirip, iwak balung duwe sawetara sirip panggul, sepasang saka sirip dada o pectorals (padha simetris ing babagan bentuk awak lan watak) lan a utawa sawetara sirip dorsal utawa anal. Gumantung saka dununge sirip panggul lan dada, patang jinis iwak balung metu: wetengs (yen sirip panggul mesthi ana ing buri sirip dada), dada (yen sirip panggul ana ing dhuwur sing padha utawa ing mburi mburi dada), yogular (yen sirip panggul ana ing ngarep sirip dada) lan, pungkasane, ing apodal (Yaiku iwak tulang sing ora duwe sirip panggul).

Panganan

Salmon kali

Teething, yaiku untu, lan bentuk sistem pencernaan bisa ditemtokake nalika nemtokake pola panganan iwak kasebut. Biasane biasane kewan karnivora, kanthi weteng gedhe, sing duwe sawetara cecum pylorik, lan usus sing cekak lan lurus.

Nanging, ana iwak balung sing panganan kalebu jinis hérbivora, wetengé luwih gampang, sing kadhang kala bisa dadi weteng normal lan crusher liyane. Kanggo bagean, usus luwih kompleks lan cukup dawa.

Reproduksi

Bank iwak

Reproduksi iwak balung yaiku seksual, nampilake individu sing beda jinis. Sampeyan kudu ujar manawa ing pirang-pirang spesies iwak balung, angel banget kanggo mbedakake antarane lanang lan wadon, amarga ora ana dimorphism seksual sing jelas. Kosok baline, ana sawetara spesies ing endi jinis-jinis kasebut banjur ganti. Macem-macem iwak balung iki dikenal minangka iwak hermaphrodite berurutan.

Lanang ora duwe organ kopulasi amarga pembuahan eksternal, kajaba sawetara pangecualian sing lanang duwe sirip anal sing bisa nyebabake proses pembuahan internal.

Umume akeh iwak oviparous, sanajan umume kasus iwak balung katon ovoviviparous y viviparous. Sawetara macem-macem iwak balung ngurus endhog nganti netes lan bayi lair, nanging iki ora biasane.

Wektu sing disenengi kanggo breeding gumantung banget karo spesies kasebut.

Bedane antara iwak balung lan iwak kartilaginous

Iwak kali

Kaya sing wis diterangake utawa dikutip ing artikel iki, ing sajroning iwak global, kita nemokake rong jinis utama: iwak balung y iwak balung. Sanajan bisa uga ana akeh kamiripan, nanging ana liyane beda sing misahake.

Iwak balung jelas duwe balung awak balung dene iwak balung yaiku kawangun dening rawan.

Ing iwak balung ya ing nguyuh nguyuh lan a lobak buntut padha karo lobus. Ing kasus iwak balung, ora ana nguyuh nguyuh Lan sirip buntut duwe lobus sing beda.

Timbangan ing iwak balung yaiku jinis sikloid. Iwak kartilago duwe awak ditutupi karo sisik cilik jinis plasoid ora tumpang tindih.

Minangka kanggo ambegan, uga ana bedane. Ing iwak balung ana patang pasang insang lan komputase insangNanging, iki ora kedadeyane ing iwak kartilaginous. Iki saiki lima utawa enem pasang bukaan insang lan ora ana operklinum insang.

Tuladhane iwak balung

Klompok renang trout

Utamane, umume iwak sing kita kenal kalebu "klub" iwak balung. Akeh conto sing bisa diwenehake. Ing ngisor iki sawetara: kerapu, sardin, salmon, hake, carp, mackerel, bass laut, bonito, salmon, mackerel kuda, lsp..

Klasifikasi iwak balung

Iwak ing dhasar laut

Ing kulawarga iwak balung dhewe, kita bisa nggawe diferensiasi utawa klasifikasi anyar, sing protagonis karo ahli musik lan sarcopterygii.

ing ahli musik Yaiku iwak balung sing sumunar sirip sing digawe saka jaringan balung. Tengkorak utamane digawe saka jaringan kartilaginous. Dheweke duwe rong gerbang insang sing dilindhungi operculum, lan sisik kasebut imbricate lan rudimentary. Dheweke ora duwe irung internal utawa kloaka.

ing sarcopterygii iku iwak balung malah duwe sirip saka jaringan daging utawa lobular. Sirip iki mirip banget karo sirip sawetara amfibia, sing dadi tandha proses evolusi sing jelas banget. Ing njero, kita duwe bagean liyane, ing antarane iwak coelacantiforms, jejuluk minangka coelacanths, lan iwak paru-paru o Dipneas.

Muga-muga sampeyan bisa ngenalake sampeyan menyang klompok kewan iki sing saiki ana ing saben dinane lan saben dina, nanging kita uga ora bisa ngerti bab-bab tartamtu sing ndadekake dheweke dadi iwak istimewa.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.