Iwak bisa komunikasi

pasinaon komunikasi iwak

Mesthine sampeyan wis nate takon manawa iwak bisa komunikasi lan kepiye carane bisa nindakake. Sawetara klompok ilmuwan wis takon babagan iki lan nganakake riset kanggo nuduhake iwak bisa komunikasi ing antarane liwat mekanisme sing beda.

Ing artikel iki, kita bakal nuduhake carane iwak bisa komunikasi.

Swara komunikasi

komunikasi iwak

Panliten sing beda-beda nunjukake manawa iwak uga duwe kemampuan komunikasi karo siji liyane, uga bisa ditindakake swarane grundel lan kaya guntur.

Ilmuwan Selandia Baru percaya manawa kabeh iwak bisa ngrungokake, nanging ora kabeh duwe swara, mung bisa ngasilake yen duwe kandung kemih, otot sing bisa nyuda.

Saka Universitas Auckland, Profesor Ghazali yakin manawa iwak bisa komunikasi nalika ngadhepi kebutuhan kanggo medeni para predator, nalika golek pasangan lan nalika kudu entuk bantalan.

Contone sing jelas yaiku iwak pirang utawa ngulu sing bisa nggawe swara bedaSing nggawe bisu yaiku kodhe, mung bisa swara nalika kudu kawin.

«Hipotesis yaiku nggunakake swara minangka alat sinkronisasi saengga lanang lan wadon ngusir endhog ing wektu sing padha lan kanthi sukses bisa ngasilake pupuk.«. Sawetara spesies sing manggoni karang ngasilake swara supaya ora diserang predator.

Iwak mas sing katon ing akuarium duwe pangrungon banget nanging ora duwe kemampuan kanggo nyuarakake uga ora bisa muni.

Komunikasi iwak liwat urin

Komunikasi antarane iwak

Jinis komunikasi liya sing ana ing iwak bisa liwat urin. Ana akeh panliten babagan penyelidikan kasebut, sing diselidiki ing jurnal Behavioural Ecology lan Sociobiology. Ing panliten iki diarani iwak bisa komunikasi liwat sawetara bahan kimia ing cipratan.

Komunikasi duwe peran dhasar ing urip lan pangembangan iwak. Ana maneh iwak teritorial sing duwe tumindak agresif supaya bisa mbela lahane. Kanggo nggawe pedoman babagan sinyal saka wilayah, komunikasi dibutuhake. Panliten nuduhake manawa komunikasi kimia ing antarane iwak duwe peran dhasar ing urip bebarengan. Sanajan ana tandha liyane sing rada jelas yen iwak bisa komunikasi karo siji liyane, kayata ana sekolah iwak sing gedhe, komunikasi kimia iku penting banget.

Ana sinyal liyane sing uga wis ditliti, kayata sawetara mekanisme komunikasi visual lan akustik. Nalika ngomong babagan komunikasi ing antarane iwak liwat bahan kimia ing urin, kita mbandhingake karo prilaku mamalia. Penelitian nyoba nggoleki apa iwak nggunakake urin kanggo menehi tandha wilayah. Sampeyan kudu nggatekake lingkungan sing dipanggoni. Ing lingkungan banyu, urin ora tetep ing panggonan, nanging banyune bubar. Banyu, ing tangan liyane, bisa dadi sarana komunikasi sing luwih apik liwat kimia.

Eksperimen urin

iwak bisa komunikasi

Kanggo ngerteni manawa urin duwe peran ing wilayah, sawetara eksperimen ditindakake ing sekitar tangki banyu sing dipisahake karo partisi. Diowahi manawa kewan kasebut bakal kontak karo siji liyane kanthi fisik. Nanging, dheweke ngrancang tangki kanthi cara supaya bisa katon kanthi cara supaya banyu saka siji kompartemen ora bakal pindhah menyang kompartemen liyane. Sawetara iwak kanthi ukuran beda bisa dikontak, amarga iki minangka aspek dhasar yen pengin dianalisis komunikasi ing antarane para pesaing.

Iwak kasebut disuntik karo zat kanggo noda urine biru supaya bisa diukur lan diamati. Sawise rampung, para ilmuwan wiwit ngukur jumlah urin sing diusir menyang iwak ing macem-macem kahanan. Yen ana pirang-pirang iwak katon ing njero tank, dheweke bakal ngunggahake sirip lan nyerang kanthi agresif. Opo maneh, dheweke ngetokake luwih akeh cipratan dibandhingake karo kahanan sing kalorone iwak ora padha weruh.

Sawetara pangowahan uga diamati ing pola polah iwak sing padha ndeleng. Pangowahan kasebut dheweke mung diamati yen urin pindhah menyang sisih liyane tank. Ing prekara iki, yen ana iwak ndeleng iwak sing luwih gedhe, bisa nyuda agresif lan luwih manut. Saka kene, rasa wedi marang predation lan teritorialitas bisa disorot. Yen urin ora bisa ngliwati septum tanki iwak, ora ana prilaku sing bisa diowahi ing antarane iwak, tanpa ukuran.

Iki bisa uga nuduhake yen urin minangka cara komunikasi kimia ing antarane iwak. Bisa uga ana kesimpulan saka panliten iki yen iwak sengaja ngetokake urin supaya bisa menehi kritik marang agresif. Minangka salah sawijining wujud wilayah kanggo saben spesies. Panaliten kasebut uga kudu ditindakake ing macem-macem spesies kanggo ndeleng polah tingkah lakune. Uga bakal gumantung karo wektu sing ana, migrasi utawa reproduksi. Ing kahanan tartamtu taun, iwak tumindak kanthi cara sing luwih wilayah tinimbang liyane.

Cara komunikasi iwak: akustik pasif

klompok iwak

Akustik pasif minangka cara komunikasi ing antarane iwak sing duwe macem-macem organ penghasil swara. Umume spesies iwak duwe otot sing bisa cepet lan muter kanthi irama ing kandung kemih. Prakteke wis dituduhake manawa iwak kasebut bisa ngetokake swara yaiku sing duwe kandung kemih. Yen nabrak balon lan kena, kita bakal ngasilake efek sing padha.

Kajaba iku, wis kabukten manawa iwak bisa mlebu kanthi cara stridulasi utawa gesekan unsur balung sing ngobahake tendon utawa hawa sing liwat liwat growong awak. Cara komunikasi iki kudu dikembangake amarga sawetara adaptasi kanggo kaslametan lingkungan banyu. Ngadhepi serangan sing bakal ana ing predator, iwak kasebut kudu saling komunikasi supaya cepet-cepet minggat.

Sekolah-sekolah iwak teratur banget lan gumantung karo kabeh klompok supaya bisa tahan nglawan serangan predator. Ngadhepi kahanan darurat, komunikasi, kanthi urin utawa gesekan unsur balung, kudu diwenehake supaya bisa urip. Ayo ora lali iwak bisa urip kanthi bisa nyinkronake lan mlayu ing komplotan.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan komunikasi iwak lan mekanisme sing beda.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.