Organisme laut pelagic lan benthic

marine

Segara lan segara, tanpa diragukan, salah sawijining narasumber paling sugeh, ing babagan keanekaragaman hayati, ing planet iki Bumi Interioré omah-omahé para tamu sing dadi papan sing apik. Host sing beda-beda, beda-beda, kanthi wujud, ukuran, warna, kebiasaan, bentuk panganan, lsp.

Temenan, ekosistem akuatik beda-beda banget. Karakteristik bisa beda banget, sing mengaruhi, kanthi cara sing spesifik, kapasitas kanggo dipanggoni utawa ora.

Secara logis, kahanan urip ing perairan cethek utawa cedhak pesisir ora padha. Ing kana, cahya luwih akeh, suhu luwih akeh variasi, lan arus lan gerakan banyu luwih asring lan mbebayani. Nanging, nalika mudhun menyang jero, kita bakal nemokake gambaran sing beda banget. Mula, makhluk urip pancen beda-beda gumantung saka jembar segara utawa segara sing tuwuh panguripane.

Ing kene ana rong tembung sing bisa dingerteni nalika katon: pelagic y benthic

Pelagic lan benthic

Iwak Koi

Pelagic nuduhake bagean segara sing ana ing ndhuwur zona pelagic. Yaiku, ing kolom banyu sing ora ana ing rak utawa kerak benua, nanging luwih cedhak. Yaiku babagan banyu sing ora ana ambane sing jero. Kanggo bagean kasebut, benthic minangka kosok baline. Gegayutan karo kabeh disambung menyang segara lan dhasar segara.

Sacara kasar, makhluk urip akuatik, kalebu iwak, dibedakake dadi rong kulawarga gedhe: organisme pelagic y organisme bentik.

Sabanjure, kita terus njlentrehake masing-masing:

Definisi organisme pelagis

Nalika ngomong babagan organisme pelagis, kita nuduhake kabeh spesies sing ana banyu tengah segara lan segara, utawa cedhak permukaane. Mula, jelas yen jinis makhluk urip akuatik iki mbatesi kontak karo wilayah sing jero banget.

Dheweke disebarake ing papan sing padhang, wiwit saka ndhuwur dhewe nganti 200 meter. Lapisan iki dikenal minangka zona phiotic.

Perlu dielingake yen mungsuh utama kabeh organisme kasebut yaiku nelayan tanpa pilih kasih.

Ana rong jinis organisme pelag utama: nekton, plakton lan neuston.

Necton

Ing njerone ana iwak, penyu, cetacean, cephalopod, lsp. Organisme, amarga gerakane, kalebu saged nanggulangi arus samodra sing kuwat.

Plakton

Dheweke ditondoi, dhasar, kanthi ukuran cilik, kadang mikroskopik. Bisa kalebu jinis sayuran (fitoplankton) utawa jinis kewan (zooplankton). Sayange, organisme kasebut, amarga anatomi, dheweke ora bisa ngalahake iline segara, mula dheweke diseret.

Neuston

Dheweke minangka makhluk urip sing nggawe film banyu ing omah dadi omah.

Iwak pelagic

Iwak pelagic

Yen kita fokus karo klompok sing nggawe iwak pelagic kaya ngono, kita bisa nggawe bagean liyane, sing padha, uga gumantung karo wilayah banyu sing padunungane:

Pelagic pesisir

Organisme pelagis pesisir biasane minangka iwak cilik sing urip ing sekolah gedhe sing ngubengi rak benua lan cedhak permukaan. Tuladhane kayata kewan kayata teri utawa sardin.

Pelagic samudra                          

Ing klompok iki ana spesies medium lan gedhe sing seneng migrasi. Kabeh mau duwe ciri khas, anatomi lan fisiologis, padha banget karo sedulure pasisir, dene pola panganane beda.

Sanajan tuwuh kanthi cepet lan subur, subur, kerapatan masarakat luwih murah, dadi pangembangane luwih alon. Iki umume amarga kasunyatane yen kena nelayan gedhe.

Iwak kayata tuna lan bonito minangka spesimen khas organisme pelagik samudra.

Sinonim kanggo organisme pelagik

Amarga istilah pelagic nuduhake area segara lan segara tartamtu, mula ana tembung sing digunakake kanggo nyebutake ing posisi kaya "abyssal". Mula, kanthi cara sing padha kaya referensi organisme pelagic lan iwak, kita uga bisa nyebut kasebut organisme iwak utawa abyssal.

Definisi organisme bentik

Iwak, iwak pelagic

Organisme benthic minangka organisme sing ana ing latar mburi ekosistem akuatik, ora kaya organisme pelagis.

Ing wilayah ngisor segara iki, cahya lan transparansi katon, nganti sithik, ya, kita nemokake pabrikan utama fotosintesis (sanggup ngasilake panganan dhewe).

Wis kecemplung ing latar mburi apotik, kurang cahya lan dununge jero, ana organisme sing ngonsumsi, gumantung karo sisa organik lan mikroorganisme sing gravitasi ditarik saka level banyu sing paling cethek supaya bisa menehi panganan.

Kasus sing khas yaiku bakteri kemosynthesizer lan liyane simbiosis (Dheweke gumantung karo organisme liyane), sing dununge ana ing wilayah sing serem kaya titik-titik tartamtu ing pegunungan tengah segara.

Sekilas, ora ngagetne yen, sawise maca ing ndhuwur, kita ora pati ngerti karo organisme bentik. Ora ana sing bisa adoh saka kasunyatan. Ana spesies sing gegandhengan karo sing misuwur banget lan kabeh dingerteni: watu karang.

Tanpa mangu-mangu, terumbu karang minangka salah sawijining permata paling penting ing bumi ibu. Nanging, lan sayangé, dheweke uga paling ngancam. Sawetara teknik mancing, terkadang ora umum banget, sing mateni. Contone, kita nganggo jaring trawl, sing dadi sebab masalah lingkungan sing serius.

Akeh makhluk urip liyane minangka bagean saka kulawarga bentik sing hebat. Kita ngomong babagan echinodermia (lintang lan landhes laut), ing pleuronectiform (tlapak sikil lan sapanunggalane), ing cephalopods (gurita lan sotong), ing bivalves y moluska lan sawetara jinis ganggang.

Iwak kasep

Iwak kasep

Kaya kasebut ing ndhuwur, ing organisme bentik, kita nemokake jinis iwak sing diklasifikasikake karo "peluronectiform", kalebu urutan iwak flounder, jago lan siji.

Artikel sing gegandhengan:
Roosterfish

Iwak iki duwe ciri morfologi sing rada aneh. Awak, sing bisa dikompresi mengko, nggambar a bentuke rata, ora ana sing ora preduli. Saka driji, duwe simetri sisi, kanthi mripat ing saben sisih. Simetri sisi sing ilang nalika lagi tuwuh. Wong diwasa, sing mapan ing sisih siji, duwe awak sing rata lan ana sing disusun ing sisih ndhuwur.

Minangka aturan, padha iwak karnivora lan predator, sing dijupuk ditindakake kanthi teknik stalking.

Spesies sing paling umum, amarga spesies kasebut paling akeh digunakake ing kuliner lan lapangan nelayan, yaiku tunggal lan turbot.

Sinonim organisme bentik

Yen kita nyinaoni macem-macem buku ilmiah sing didhasarake kanggo taksonomi lan klasifikasi kerajaan kewan, kita bisa nemokake organisme lan bentik kanthi "Bentos" o "Benthic".

Alam minangka jagad sing narik kawigaten, lan ekosistem akuatik entuk bab sing kapisah. Ngrembug babagan organisme pelagis lan bentik iku rumit banget lan luwih rumit. Tinjauan cilik iki nyorot, kanthi stroke sing jembar, rincian sing mbedakake siji liyane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Jose Fernando Obama ngandika

    ilustrasi sing apik lan ringkesan sing apik
    ora luwih saka terus kaya iki lan matur nuwun kanthi sanget kanggo calos, wis k, wis migunani banget kanggo aku

  2.   javier chavez ngandika

    sejatine kayane menarik banget kanggo aku, luwih mbiyantu mbalik topik iki, salam.