Аквариумски растенија

постојат многу видови на аквариумски растенија според вашите барања

Кога имате аквариум, треба да одлучите кои растенија ќе ги поставите и за нејзината убавина и за корисноста и функционалноста што ги имаат за животот на вашата риба. Понекогаш има толку многу сорти на растенија (и оригинални и вештачки) што е тешко да се изберат вистинските за вашиот аквариум.

Тука ќе ве научиме некои од најистакнатите растенија за сите видови аквариуми и некои кои се поспецифични за одредени видови. Дали сакате да дознаете повеќе за растенијата во аквариум?

Најдобри аквариумски растенија

Кога започнуваме со украсување на нашиот аквариум, секогаш ни паѓа на ум да го пресоздадеме резервоарот за риби што е можно поблиску до природниот екосистем каде што живее рибата. За ова, потребно е да се има добро аквариумски растенија. Постојат пластични аквариумски растенија и природни. Ако имате вистински растенија, мора да ја знаете нивната грижа и какви видови риби ќе имате за да можат да бидат во хармонија во истиот екосистем.

Во оваа статија ќе разговараме со вас за најдобрите аквариумски растенија и ќе ви дадеме неколку опции за да можете да го купите оној кој најдобро ви одговара.

Следно, ќе ви покажеме некои од најбараните модели и што друго може да се прилагоди на повеќето видови аквариум што луѓето обично го користат.

PietPet

Започнуваме со класични растенија од аквариум од пластика. Овој модел доаѓа со комплет за аквариумски растенија што ќе одговара на аквариум со големина од 5-15 галони. Тие се прилично живописни и детални по боја, така што можете да додадете малку живот во резервоарот. Обидете се да симулирате што се вистински растенија, така што животната средина на рибите е што поблиску до нејзиниот природен екосистем.

Овој модел вклучува украс за аквариум и 8 избрани парчиња зелени пластични растенија за аквариумот. Растенијата се со различна големина од 5 до 18 см. Овој материјал воопшто не е токсичен, па ако рибата го гризна случајно, ништо немаше да се случи. Составен е од пластика, смола и керамичка основа. Погоден е и за аквариуми со свежа и солена вода бидејќи не е под влијание на pH на резервоарот.

Сите растенија доаѓаат со мал пиедестал за да ги постават за да не пловат во аквариумот. Орнаментот е доста реален и може да им обезбеди на рибите малку засолниште. Овој модел можете да го купите со кликнување овде.

JDYW

Ова е уште еден модел кој има доста издржливи и безопасни карактеристики за рибите. Тоа е пластично растение чија основа е изградена со керамика и нема лош мирис. Не им штети на рибите или на водната средина. Исто така, нема да 'рѓосува или да изгние. Тоа е многу реалистично растение и многу добро го имитира движењето на растенијата кога тие се во вода.

Има добра висина за аквариумот со основа што гарантира целосна безбедност на растението и им овозможува на рибите да имаат место за игра и криење. Поради својата морфологија, тоа е прилично лесно да се чисти кога е валкано. Треба само да ги натопите во топла вода за да ги отстраните остатоците што ги имаат. Неговата големина е 52 см и тежи околу 270 грама. Пластиката е дизајнирана така што растението може да остане стабилно таму каде што ќе ја поставите. Можете да го купите ова растение со кликнување овде.

луоем

Ова е една од совршените растенија за поставување на дното на аквариумите. Тоа е она што помага да се состави пејзажот на позадината. Има материјално зелена боја. Направен е од пластика и има димензии од 20x8x16cm и тежина од 200 гр. Може да се користи и за свежа и солена вода и не е токсичен. Може да се измие многу лесно и е идеален украс за резервоарот за риби.

Дизајниран е со керамички приклучок што го прави стабилен. Тој е доста издржлив и еколошки. Прави со ваков модел со кликнување овде.

Марина Натуралс

Овој модел е доста реален и има добра издржливост на светлината. Тој е еден од најдобрите модели што можеме да го купиме ако сакаме да му дадеме поприроден шмек. до нашиот аквариум без потреба од вистински растенија. Доста е мек на допир и е потполно безбеден за сите видови аквариум.

Има зелена и црвена боја на лисјата. Може да послужи како добра комбинација со други растенија кои имаат други повеќе впечатливи бои за да му дадат игра на бои што исто така може да се комбинираат со оние на рибите. Зафатете се со кликнување овде.

Видови на аквариумски растенија

секоја аквариумска билка бара одредена грижа

Кога сакаме да набавиме растенија за нашиот аквариум, имаме потешкотии помеѓу толку многу чудни имиња, а понекогаш е тешко да се знае дали некое растение ќе биде добро за нашата риба. Растенијата (ако се вистински) бараат и некои услови како што се чиста вода, одредено осветлување, соодветна големина на аквариумот итн.

Еден од проблемите со кои се соочуваме при изборот на растенија за нашиот аквариум еЗнам дека скоро сите доаѓаат со научно име. Така е многу посложено да ги препознаеме. Сепак, тоа не е нешто што треба да не исплаши, бидејќи малку по малку ќе ги запознаеме и секојпат ќе се запознаваме со нив.

Willе започнеме со опишување на некои видови на растенија врз основа на тешкотијата што ја имаат за нивно одржување и нивната естетика, што на крајот на краиштата е потпора на растението во аквариум.

Растенија за процесот на возење велосипед

Првото нешто што треба да го направиме при започнување на нашиот нов аквариум од самиот почеток е да воспоставиме бактериска колонија која ги извршува своите функции за чистење. Оваа функција се базира на трансформира отпад во соединенија што ќе бидат безопасни за нашата риба. Овој процес на велосипедизам трае околу еден месец, така што за тоа време нема да можеме да воведеме ниту една риба во нашиот аквариум, бидејќи водата ќе биде токсична за нив.

За време на процесот на возење велосипед, можеме да воведеме растенија кои ни помагаат да го подобриме процесот со забрзување. Растенијата консумираат амонијак, нитрити и нитрати кои можат да бидат токсични за рибите. Најсоодветни растенија за овој процес се оние со брз раст, кои ја кислородуваат водата и се големи потрошувачи на нитрати. Тие не бараат голема грижа, тие се лесни за одржување на растенијата.

На пример, наоѓаме два вида растенија кои добро функционираат за процесот на возење велосипед:

 • Првиот е опашката на лисицата (Ceratophyllum demersum): Тоа е многу лесна фабрика за нега, расте многу брзоПотребно е малку осветлување и придонес со СО2 не е потребен.

опашката на лисицата расте многу брзо

 • Вториот е амбулија (Limnophila sessiliflora): Потребна е малку повеќе светлина од претходната, но исто така е лесна за нега, расте брзо и е попривлечна.

Амбулија е растение кое помага во процесот на возење велосипед

Растенија за кои е потребно малку светло

Ако сте нови во светот на аквариумите, најдобро е да започнете со тоа што ќе имате растенија за кои е потребно малку светло. Нормално, овие растенија бараат помалку грижа и помалку одржување (ако сме нови, замислете да се грижиме за рибите, како и да се грижите за растенијата).  Овие растенија успеваат само со потопување во аквариумот. Овие ќе се хранат со отпад од риба (нормално се нитрати), дел од храната што ја додаваме (фосфати) и тешко дека ќе им треба осветлување за да расте. Малку општо ѓубриво ќе им помогне да станат посилни, што ќе треба да се додава периодично, но без друг вид на контрола.

Theубрива што ќе треба да ги користиме ќе бидат оние кои обезбедуваат калиум и микроелементи, дозирање еднаш или двапати неделно:

 • Основно течно ѓубриво Аквили: едноставно и ефтино ѓубриво
 • Acубриво Seachem Florish: најнапредно ѓубриво од престижната марка Seachem

Меѓу овие растенија за кои е потребно малку светло, наоѓаме:

 • Java fern (Микросориум птеропус): Присутно во повеќето аквариуми од нејзиниот отпор и леснотијата на одржување. Умерен раст и не бара придонес со СО2.

јава папрат е многу честа појава

 • Анубија бартери: Тоа е разновидноста на Анубијас што најмногу се користи. Не бара никаква грижа и неговите лисја се големи и заоблени.

анубија бартери е широко користен во скоро сите аквариуми

 • Хигрофила Полисперма: Отпорно растение, со мали лисја и стебло кое може да порасне многу високо. Со добро осветлување, горните лисја стануваат црвеникава боја. Служи како маркер за дефицит на калиум.

Hygrophila Polysperma е многу жилав

 • Vallisneria americana gigantea: Засади со лисја во форма на лента, оваа сорта има најшироки лисја. Лесно се шири низ подлогата со отстранување на нови столони, добри за создавање завеси на дното на аквариумот.

Vallisneria americana gigantea

Аквариумски растенија според позицијата што ќе ја имаат

Отпрвин, ако сме нови во овој свет на аквариуми, секое растение е доволно за нас, а со гледањето на нашата здрава риба сме среќни. Сепак, колку повеќе влегуваме во светот на аквариумите, толку повеќе видови на растенија сакаме да поставиме. За да не ги поставуваме растенијата без никаков вид или приоритет, ќе направиме список на растенија во зависност од нивната големина и позицијата што ја заземаат во рамките на аквариумот, така што тие се оптимални.

Растенија за напред позиција

Предниот дел од аквариумот треба да биде најатрактивен, бидејќи тој е оној што ќе се прикажува најмногу на јавноста или едноставно оној што најмногу се гледа. Така, Растенијата што ги избираме во предниот дел мора да бидат поискрени и ќе ги избереме подетално. Останатите растенија ги „штитат“, па затоа имаат тенденција да бидат главен јунак во секое поставување на водно уредување.

Најубавите растенија за предната површина на аквариумот се тапацирот со низок раст. Овие растенија ја обложуваат подлогата на униформен начин за да создадат прекрасни ливади. Проблемот е во тоа што, генерално, овие растенија се повеќе бараат. Тие бараат повеќе светлина, попериодично ѓубриво, бараат додавање на СО2, итн. Се што е убаво се плаќа повеќе. Иако има и постројки за тапацири кои не бараат толку многу грижа, затоа нема да мора да правиме големи инвестиции.

Овде оставаме некои од најкористените постројки за тапацир:

 • Стрелец субулата: Ова растение не бара дополнителен CO2 и ниту бара многу осветлување. Фабриката за тапацир е најлесна за одржување. Достигнува средна висина, лесно се шири низ столоните.

Sagittaria subulata е најлесно да се чува

 • Глососигма елатиноиди: Ова растение бара дополнително СО2 за нејзино одржување. Потребно е и големо осветлување. Тие имаат заоблени лисја и Широко се користи како тапацир за убавина и мала големина.

Glossostigma Elatinoides е широко користена фабрика за обложување

 • Марсилеа хирсута: За ова растение се препорачува додавање на дополнителен CO2 и средно осветлување. Се шири низ целата позадина, вклучително и области со помалку осветлување. Извадува 2 или 4 лисја во зависност од количината на светлина што ќе ја достигне.

Марсилеа Хирсута се користи за средства за аквариум

Растенија со средна висина

Растенија кои растат до средна висина се користат за разни намени. Во случај да немате постројки за тапацир, Можеме да ги искористиме за да создадеме грмушки, без да ја попречуваме задната површина на аквариумот. Тие исто така служат за нивно преминување во крајната област на аквариумот, така што промената не е толку изразена. Постојат различни видови на растенија со средна висина во зависност од условот што го имаат.

Ставивме неколку примери:

 • Стаурогин Рубесенс: Овој не бара многу светло, но препорачливо е да додадете дополнителен CO2. Тоа е грмушка со средна висина, не расте над 5-6 см.

Стаурогин Рубесенс обично расте 5-6 сантиметри

 • Ехинодорус Везув: Ова растение не бара дополнителен CO2 и има многу кадрави лисја.

Ехиндорус Везув служи за половина од аквариумот

 • Погостемон Хелфери: Добро позната фабрика за уредување на вода по својата форма, сосема поинаква од останатите. Може да се користи како постројка за средно планирање, па дури и како тапацир. Препорачливо е да додадете дополнителна СО2 и потребна е средно-висока светлина.

Погостемон Хелфери се користи во уредување на аквариум

Растенија против алги и аквариум со циклиди

Постојат аквариумски растенија кои спречуваат појава на алги, бидејќи растат многу брзо и трошат нитрати од околината, што е она што вообичаено предизвикува раст на алгите. Горната опашка споменато погоре работи совршено како растение против алги, бидејќи расте многу брзо и троши многу нитрати. Тоа е растение кое ќе мора да се исече повеќе пати поради тоа колку брзо расте.

Што се однесува до луѓето кои сакаат да се грижат за африканските циклиди, тие мора да знаат дека овие риби се хранат со аквариумски растенија. Некои сакаат да ја гребеат подлогата што ги прави растенијата олабавени, па дури и поради нивното пливање можат да ги оштетат и олабават.. Затоа, потребни се растенија кои се прилагодуваат на овој вид риба.

Меѓу нив наоѓаме:

 • Java fern (споменато погоре)
 • Анубија бартери (исто така споменато погоре)
 • Меч на Амазон (Ехинодор Амазоникус): Фабрика добро позната во аквариумите по лесното одржување, има издолжени лисја во форма на меч. Не бара надворешен CO2, тие добро се држат до подлогата и не им треба многу светло.

Echinodorus Amazonicus се добро прицврстени на подлогата

Алги со ладна вода

Кога споменуваме ладна вода, мислиме Оние аквариуми кои немаат грејач.  Во овој вид аквариум, рибите обично се вегетаријански, па ќе мора да земеме предвид дека растенијата што можеме да ги ставиме мора да бидат отпорни.

Еве неколку растенија кои издржуваат ладна вода:

 • Опашка од лисица
 • Јава папрат
 • Анубија бартери
 • Бакопа Каролинијана: Растение со месести стебла и лисја, доста отпорно и погодно за ладни води. Со добро осветлување, горните лисја стануваат портокалови. Не бара надворешен СО2.

Бакопа Каролинијана се спротивставува на ниските температури

 • Vallisneria americana gigantea
 • Меч на Амазон
 • Елеохарис Ацикуларис: Постројка за тапацир од типот трева со средни барања за светло, средна големина што поддржува ниски температури. За нив не е потребен надворешен CO2.

Елеохарис Ацикуларис работи на акваријци со ладна вода

Постојат многу растенија кои постојат за аквариуми. Ние се фокусиравме само на најчестите и користените, сепак, тие постојат во сите форми и бои. Што повеќе, Важно е да се открие видот на растението што го бараат одредени риби, затоа што ќе има некои на кои им е потребен посебен вид на растение за да преживеат.

Растенија за тапацир

Покривни растенија се оние што одат пред аквариумот. Затоа, тие мора да бидат најатрактивни. Тие се оние што ќе се видат со голо око. Растенијата што ќе ги избереме и ќе бидат поставени во предниот дел мора да бидат највпечатливите. Неопходно е да ги изберете детално, така што украсот е оптимизиран.

Најдобри се оние постројки за тапацир со ниско ниво.. Овие можат рамномерно да ја обложат подлогата и да создадат убави ливади. Во принцип, ако тие се вистински растенија, тие се најсложени.

Растенија без подлога

JDYW

Кога зборуваме за растение кое нема супстрат, се повикуваме на фактот дека не му требаат никакви хранливи материи. Тие можат да напредуваат на кој било инертен чакал. Тие се растенија што треба да се садат, ако не и дека се вкорени во различни декоративни елементи. На овој начин, можете да имате добар украсен елемент со вистински растенија, ако треба да имате подлога што треба да ја одржувате со добар квалитет.

Вкоренети растенија

луоем

Тие се оние кои веќе се вкорениле во дрво и карпи. Ова се растенија со поедноставен систем со додавање на природна декорација во нашиот аквариум. Со овој вид на растенија нема да мора да чекаме за нивниот раст и тие ќе имаат голем украсен придонес.

Црвени растенија

Црвената боја секогаш им одговара на нашите аквариуми затоа што обезбедува контраст помеѓу зелените лисја. Меѓу црвените аквариумски растенија најважни се следниве:

 • Алтернантера Рејники
 • Аманија Сенегаленсис
 • Ехинодорус Црвен ѓавол
 • Криптокорин Албида Браун
 • Црвен дијамант ехиндорус
 • Ехинодорус Озелот
 • Лудвигија Репенс Рубин
 • Црвен бисер Ехиндорус Хади
 • Echinodorus Fancy Twist
 • Црвен камелеон Ехиндорус

Лесно се грижи

Марина Натуралс

Многу луѓе бараат растенија со лесна нега кога внесуваат вистински растенија во нивниот аквариум. Еве ја листата на најлесни за грижа:

 • Криптокорин
 • Ехинодорус
 • Анубија
 • Амбулија
 • Валиснерија
 • Хигрофила Полисперма
 • Јава папрат
 • Водени мов

Растенија со кислород

PietPet

Тие се оние кои обезбедуваат дополнително снабдување со кислород во водата. Аерацијата е важна за одржување на добро здравје на рибите. Еве некои од најдобрите растенија со кислород:

 • Ceratophyllum demersum
 • Егерија денса
 • Hottonia palustris
 • Myriophylum brasilensis
 • Myriophyllum aquaticum
 • Оронтиум акватикум
 • Ranunculus aquatilis
 • Vallisneria gigantea

Други размислувања за растенијата во аквариум


Кога имаме аквариум домаПокрај грижата за факторите како што се температурата, pH, киселоста, меѓу другото, важно е да обрнеме внимание и на растенијата што ги имаме во нашиот аквариум. Овие растенија мора да останат во добра состојба, за да се избегнат секаков вид здравствени проблеми со нашите животни, или размножување на бактерии или габи.

Многу е важно тоа растенија што ги имаме во нашиот аквариум Тие се чуваат живи и во совршена состојба, така што рибите се чувствуваат пријатно во нивното живеалиште, можат да се кријат во нив, или зошто да не, да се хранат со нив. Имајте на ум дека аквариумските растенија кои биле засадени во аквариум, пред сè мора да бидат многу свежи и полни со живот. Поради оваа причина, денес ви донесуваме неколку препораки за растенијата да можат да ја исполнат својата функција во нашето езерце.

Како прва мерка, потребно е растенијата да бидат во многу добра состојба добра количина светлина и СО2. Ако кој било од овие фактори не е доволен, не препорачувам да ставате ѓубрива на растенијата, бидејќи супстанциите може да се акумулираат прекумерно, но можете да додадете малку калиум во мали количини.

Во случај на лебдечки аквариумски растенија, бидејќи нивните лисја почнуваат да се појавуваат на површината и се поблиску до сончевата светлина, тие можат да ја блокираат светлината на другите растенија што се наоѓаат во внатрешноста на аквариумот, затоа препорачуваме да не ги оставате да растат преголеми од другите, помалите можат да уживаат во сончевите зраци.

На ист начин, препорачувам да користите еден вид чакал кој мери помеѓу 3 и 5 милиметри, бидејќи оној што е пофин и помал може да ги задуши корените на растението, предизвикувајќи нивно гниење и умирање. На ист начин, иако е означена pH на неутралната вода, запомнете дека растенијата претпочитаат оној што е малку кисел.

Каква грижа им е потребна на аквариумските растенија?

Растенија кои обезбедуваат кислород

На аквариумските растенија им е потребна главна грижа за да останат здрави. Треба да се придржувате до некои барања и да ги исполнувате. Toе анализираме една по една:

 • Луз: количината на светлина што влегува во аквариумот е основен фактор. Таа мора да биде квалитетна светлина и доволна количина. Пловечките растенија бараат помалку светлина затоа што се поблиску до површината. На остатокот од растенијата ќе им треба малку повеќе светлина. За ова, може да биде и природна и вештачка светлина.
 • СО2: Сосема е корисно да се нанесува во аквариумот, не само затоа што е основна хранлива состојка за растенијата за фотосинтезирање, туку помага и за намалување на pH вредноста на водата. Ова е потребно за да се создадат добри услови за нашите растенија. Покрај тоа, тоа ни помага да ја намалиме пролиферацијата на несакани алги.
 • Fубрива: Ако имаме доволно светлина и СО2 треба да додадеме некаков вид ѓубриво за растенијата да ги имаат потребните хранливи материи. Треба да ги нанесувате полека за да не надминуваат хранливи материи и да ги користат алгите.
 • Подлога: подлогата не е строго неопходна од растенијата. Всушност, постојат растенија на кои не им треба супстрат. Сепак, оваа подлога може лесно да се набави во која било продавница за миленичиња и фабриката ќе ви се заблагодари се додека и е потребна.

Зошто е добро да се ставаат растенија во аквариумот?

Аквариумски сорти на растенија

Поставувањето на растенија во нашиот аквариум може да биде добра идеја од повеќе причини. Сè додека тие се вистински растенија, можеме да имаме корист од сите карактеристики што ги носи во нашиот резервоар за риби. Да ги видиме причините зошто е добро да се ставаат растенија во аквариумот:

 • Тие се способни да ги трошат токсичните хранливи материи од нашиот резервоар за риби и помага на здравјето на рибите и целиот екосистем.
 • Тие обезбедуваат кислород во водата така им помага на рибите да дишат добро.
 • Тие обезбедуваат дел за играње на рибите и истовремено служат како скривалиште за многу од нив.
 • Во природата, рибите користат растенија за поставување јајца. Затоа, во аквариум тие исто така ќе ги користат овие растенија како прибежиште за нивните млади.
 • При фотосинтезирање, помагаат да се контролира пролиферацијата на алгите.
 • Ни помага да ја подобриме естетиката на аквариумот.
 • Можеме да создадеме добри пејзажи.

Како што можете да видите, аквариумските растенија се добар избор за украсување и подобрување на квалитетот на нашиот резервоар за риби. Се надевам дека со овие совети и овие информации можете да дознаете повеќе за аквариумските растенија.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

3 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   oliver dijo

  многу добар пост, ми помогна да разјаснам некои сомнежи, и покрај тоа што имав искуство во аквариуми, секогаш учиш нешто ново, поздрав

 2.   Адријана Санабриа dijo

  Поздрав, благодарам за информацијата, сакам да знам од каде да ги набавам растенијата.

  1.    Хуан Перез Перез dijo

   Јас сум исто така заинтересиран да знам каде да земам растенија за мојот аквариум.

   Можете да ми помогнете?

   Благодарам