Вентилатор за аквариум

Водата на правилна температура е од витално значење

Веќе рековме во неколку наврати дека најтешко, како и највитално, кога имате аквариум е одржуваат стабилен медиумНа Ова значи дека мора да се чува во рамките на температурен опсег, со помош на вентилатор за аквариум и со чиста вода, во состојба за рибите да можат да живеат.

Денес ќе се фокусираме на првото, како да одржуваме стабилна температура во аквариум, нешто особено тешко во топлите месеци како овие. Затоа, ќе видиме различни видови на вентилатор за аквариум што ќе ни овозможат да ја одржуваме стабилната температура на аквариумот, како и совети за избор на него и најдобрите брендови, меѓу другите. Патем, за да ја проверите температурата со сигурност, го препорачуваме овој друг напис за најдоброто термометар за аквариум.

Најдобри фанови за аквариум

Видови вентилатори на аквариум

Навивач виден одблизу

Грубо, сите обожаватели го прават истото, но како и секогаш има многу производи што можат да направат разлика и целосно да се прилагодат на вас и вашата риба или, ужасот, да станат ѓубре што не ни користи. Затоа ги составивме најчестите типови вентилатори на аквариум за да ви помогнат да ја пронајдете совршената алатка.

Со термостат

Несомнено е едно од најкорисните, ако не и најкорисно, особено ако не сте свесни или сте почетници во оваа работа. Вентилаторите на термостатот имаат автоматска функција која автоматски се исклучува кога аквариумот ќе ја достигне саканата температура, и се активираат доколку се надмине оваа температура.

Некои термостати се уред што треба да го купите покрај вентилаторот. Тие се дизајнирани да се поврзат со него и имаат сензор за температура што влегува во водата за, се разбира, да ја измери температурата на која се наоѓа. Главните брендови на додатоци за аквариуми, како што се JBL, препорачуваат да го користите термостатот само со fansубителите на нивниот бренд за да избегнете евентуална некомпатибилност со уредот, напон ...

Тивок

Тивок обожавател Од суштинско значење е ако го имате аквариумот во близина (на пример, во канцеларија) и не сакате да лудувате со вреваНа Понекогаш е тешко да се најдат, или не го исполнуваат директно она што го ветуваат, затоа во овие ситуации е препорачливо да се проверат мислењата за производот на Интернет.

Друга опција, нешто потивка од вентилаторите, се ладилниците за вода. (за што ќе зборуваме подоцна), кои дејствуваат исто, но со помала бучава.

Со сонда

Вентилатор со сонда од суштинско значење е доколку се работи за модел со термостат, бидејќи, ако не, како инаку ќе се активира уредот? Нормално, сондата е кабел што е поврзан со уредот, со самиот детектор на крајот, кој треба да го втурнете во водата за да ја откриете температурата.

Нано вентилатор

За оние кои не сакаат голем и грд вентилатор, постојат некои помали, обично со многу слатки и компактни дизајни, кои се одговорни за освежување на водата во вашиот аквариум. Да навистина, работи само со аквариуми до одредена сума (проверете во спецификациите на моделот), бидејќи се помали, тие се малку помалку ефикасни.

Најдобри брендови на fansубители на аквариум

Црвен вентилатор

Има три големи брендови специјализирани за производи од аквариум и, поконкретно, кај вентилаторите и системите за ладење.

Боју

Боју е компанија основана во Гуангдонг (Кина) со повеќе од дваесетгодишно искуство во дизајнирање производи од аквариум. Всушност, Имаат секакви производи, од фанови до производители на бранови, и секако многу различни аквариуми, со мало парче мебел и с everything за да бидат естетски.

Блау

Овој бренд Барселона не нуди ниту повеќе, ниту помалку отколку од 1996 година, правејќи аквариуми и производи дизајнирани да го подобрат животот на нашата риба на обожавателите. Во врска со навивачите, понудете еден од најевтините начини за освежување на вашиот аквариум на пазарот, како и грејачи, во случај да ви треба спротивен ефект.

JBL

Несомнено најпрестижната компанија и бренд на производи од аквариум со најдолга историја, бидејќи нејзиното основање датира од шеесеттите години во Германија. Што повеќе, тие располагаат со многу системи за ладење, и не само за мали аквариуми, но тие нудат решенија дури и за аквариуми до 200 литри.

За што е вентилатор за аквариум?

Топла вода нема толку кислород и на рибите им е тешко да дишат

Топлината е еден од најлошите непријатели на нашата риба, не само затоа што е тешко да се поднесе, туку и затоа што, со топлината, има помалку кислород во водата. Погоре, кај рибите се случува обратниот процес, бидејќи топлината ги активира и предизвикува нивниот метаболизам да има потреба од повеќе кислород за да живееНа Ова значи дека ако водата е премногу жешка, ќе и биде потешко на рибата да дише. Затоа одржувањето на температурата на аквариумот е толку важно и зошто ни треба термометар и систем за вентилација кои се задолжени да ја одржуваат водата на вистинската температура.

Како да изберете вентилатор за аквариум

Yellowолта риба шета низ аквариум

Како што видовме порано, постојат неколку видови на вентилатори на располагањеDependе зависи од нашите потреби и преференции да избереме еден или друг. Затоа ја подготвивме оваа листа со најчестите работи што треба да се земат предвид при изборот на совршен вентилатор за аквариум:

Големина на аквариум

Риба што плива низ аквариум

Прво на сите најважното нешто што ќе го разгледаме е големината на аквариумотНа Очигледно, на поголемите аквариуми ќе им требаат повеќе вентилатори, или повеќе моќ, за да можат да ја одржуваат водата на вистинската температура. Кога одите да го купите вентилаторот, погледнете ги спецификациите, повеќето вентилатори покажуваат до колку литри имаат моќност да се изладат.

Систем за фиксација

Системот за фиксирање е тесно поврзано со тоа колку е лесно да се собере и расклопи вентилаторотНа Повеќето имаат клип систем кој се закачува на врвот на аквариумот за да се излади одозгора, еден од најбрзите и најзгодни начини за монтирање и отстранување на вентилаторот и складирање кога веќе не ни треба, како што е веројатно, во зависност од тоа каде ајде да живееме, дека го користиме само во најжешките месеци во годината.

Среќна риба затоа што водата е на вистинската температура

бучава

Како што рековме претходно, бучавата на вентилаторот е нешто што треба да се земе предвид ако го имате аквариумот во канцеларија или во трпезарија и не сакате да полудите. Иако наједноставните модели обично не се многу тивкиТоа е многу интересна опција што можете да ја проверите во спецификациите на производот. Во овој случај, исто така е многу препорачливо да се види што мислат корисниците за производот, дури и да бараат видео на YouTube за да видат како звучи.

Брзина

Конечно, брзината на вентилаторот е поврзана со моќностаНа Меѓутоа, понекогаш е поекономично да се купат три вентилатори во еден отколку еден многу моќен, бидејќи тоа рамномерно ќе ја излади водата, што е особено важно во поголемите аквариуми.

Како правилно да го користите вентилаторот за аквариум

Портокалова риба во вода

Во прилог на вентилаторот за аквариум, постојат други фактори кои помагаат да се одржи температурата на водата правилноНа За да го постигнете ова, следете ги следниве совети:

 • Чувајте го аквариумот подалеку од директни извори на топлина или сончева светлина (На пример, ако е во близина на прозорец, затворете ги завесите). Ако можете, чувајте ја просторијата за аквариум што е можно поладно.
 • Отворете го капакот врвот за освежување на водата. Доколку е потребно, намалете го нивото на водата неколку сантиметри, така што вашата риба не скока.
 • Исклучете ги светлата за аквариум, или барем намалете ги работните часови, за да ги намалите изворите на топлина.
 • Инсталирајте го вентилаторот следејќи ги упатствата за производот. Најдобро е да го поставите така што ќе покрие што е можно повеќе вода на врвот. Во големи аквариуми, можеби ќе ви треба пакет со неколку вентилатори за да дозволите рамномерно да се излади водата.
 • Конечно, го проверува термометарот неколку пати на ден за да види дали температурата е точнаНа Ако не е, избегнувајте да ја разладите водата со додавање коцки мраз или ненадејната промена на температурата може да ја напнати вашата риба.

Вентилатор за аквариум или поладно? Кои се предностите и разликите на секој од нив?

Вентилатор за аквариум виден одблизу

Иако вашата цел е иста, вентилатор и ладилник не се ист апаратНа Првиот е многу поедноставен, бидејќи едноставно се состои од вентилатор или неколку што ја ладат водата одозгора, чии посложени модели се придружени со термостат што автоматски се вклучува или исклучува кога ќе открие дека водата не е на вистинската температура.

Наместо тоа, кулер е посложен и многу помоќен уредНа Не само што може да го задржи вашиот аквариум на идеална температура, туку и да ја задржи топлината што произлегува од другите инструменти инсталирани во аквариумот. Кулерите се добра аквизиција за многу големи или многу деликатни аквариуми, да, тие се многу поскапи од вентилаторот.

Каде да купите поевтини вентилатори за аквариум

Нема многу места каде што можете да најдете вентилатори на аквариумВистината е, бидејќи тие се многу специфичен уред што обично се користи само неколку месеци во годината. А) Да:

 • En Амазон Тоа е местото каде што ќе ја најдете највисоката разновидност на обожаватели, иако понекогаш нивниот квалитет остава нешто за посакување. Затоа, особено во овој случај, ви препорачуваме внимателно да ги погледнете мислењата на другите корисници, кои ќе можат да ви дадат индиции дали производот ќе ви биде корисен или не.
 • Од друга страна, во продавници за миленичиња Специјализирани, како што се Kiwoko или Trendenimal, исто така ќе најдете доста достапни модели. Исто така, добрата работа во врска со овие продавници е што можете лично да одите и да го видите производот со свои очи, па дури и да прашате некого во продавницата ако имате прашања.

Вентилаторот за аквариум може да ви го спаси животот на рибата во најжешките месеци од годината, со она што несомнено е многу корисен уред. Кажете ни, како вашата риба се справува со топлината? Дали имате обожавател кој работи особено добро за вас? Дали сакате да ги споделите вашите совети и сомнежи со останатите?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.