Целосен аквариум

Мора да пресметате колку чакал ќе ставите на дното за да знаете колку риби можете да соберете

Комплетните комплети за аквариум се идеални за почеток, односно за fansубителите на светот на рибите и аквариумите кои сакаат да започнат да имаат свој аквариум. За прилично разумна цена, комплетите вклучуваат серија елементи што ќе ви го олеснат животот и ќе ви го отворат патот за да добиете совршен аквариум.

Во оваа статија за комплетен аквариум ќе видиме кон кого се наменети овие аквариуми, кои елементи обично ги вклучуваат и нивните различни типови, меѓу другите. Покрај тоа, ние исто така препорачуваме да го прочитате овој друг напис за термометар за аквариум, уште еден многу корисен (и ефтин) елемент за да бидете сигурни дека вашата риба е здрава.

Најдобрите комплети за аквариум за почеток

За кого се наменети комплетните комплети за аквариум?

Голем аквариум со многу риби

Комплетните комплети за аквариум се идеални за почеток, поради што се особено наменети за оние fishубители на риба кои не биле долго време. и им треба производ што ги вклучува сите потребни алатки за да започнете.

Како што ќе видиме подолу, комплетите обично вклучуваат серија основни елементиИако, во зависност од квалитетот (и цената) на аквариумот, овие алатки можат да бидат основни и едноставни или да вклучуваат нешто друго, како што се украси, мебел ...

Добрата работа во изборот на комплет при започнување со ова ново и возбудливо хоби е тоа што не само што ќе ги имаме основите за почеток, туку со текот на времето, можеме да избереме да ги подобриме оние елементи што ги претпочитаме во нашиот аквариум без да мора да се направи толку висока економска инвестиција.

Што треба да има комплетот за аквариум

Комплетите за аквариум може да вклучуваат многу работи, но Најосновните (и она на што треба да внимавате е со подобар квалитет) е следново:

Филтер

Најважниот елемент на аквариумот (покрај рибата, се разбира) е филтерот. Општо земено, тоа е она што го разликува аквариумот од резервоарите за риби, бидејќи во овие треба целосно да ја смените водата, додека филтер е одговорен за чистење за да го врати чист во аквариумотНа За ова, покрај механизацијата, користи елементи како што се кокосово влакно, јаглерод или перлон, материјал сличен на памук за кој зборувавме пред неколку дена.

Филтрите се од два вида: ентериерите, кои се користат потопени во внатрешноста на аквариумот, означени за мали или средни аквариуми, и надворешноста, означени за поголеми аквариуми.

LED осветлување

Во минатото, осветлувањето на аквариумите се изведуваше со метални халидни светилки, иако Веќе некое време, многу повеќе се избираат за LED диодиНе само затоа што се многу кул, тие осветлуваат многу бои и изгледаат одлично, туку и затоа што се енергетски поефикасни и произведуваат помалку топлина, нешто што вашата риба ќе го цени.

Во принцип, светлата се чисто естетски елемент во вашиот аквариум, иако ако имате растенија (односно засаден аквариум) работите се менуваат, бидејќи светлината е неопходна за растенијата да се фотосинтезизираат.

Бојлер

Најкомплетните комплети за аквариум вклучуваат бојлер, алатка што го исполнува своето име и тоа е одговорен за загревање на водата до саканата температура (Во наједноставно ќе треба да ја проверите температурата рачно, со термометар, додека најкомплетниот вклучува сензор што автоматски го активира и деактивира грејачот). Грејачите се особено корисни ако живеете во студена клима или ако имате аквариум со тропска риба.

Видови комплети за аквариум

Мал аквариум е поевтин

Кога станува збор за купување комплет за аквариум, веројатно првото прашање што ни се поставува е колку риби можеме да имаме во аквариумот, покомплицирано прашање отколку што изгледа (во следниот дел ќе се обидеме кратко да одговориме). Следејќи со типови на комплети, најчести Тие се следниве:

Мал

Најмалиот аквариум од сите, обично со доволно простор за неколку риби и неколку растенијаНа Тие се многу слатки, бидејќи имаат тенденција да имаат впечатливи форми. Бидејќи неговиот волумен на вода е толку мал, додатоците (во основа пумпата и филтерот) обично се интегрирани во аквариумот, со што зафаќаат и помалку простор.

40 литри

Малку поголем аквариум, иако с still уште во рамките на мал и среден опсег. За да го откриете бројот на риби што можете да ги ставите, ќе треба да пресметате колку растенија, чакал и украси да користите, како и просечната големина на рибата кога се возрасни. Нормално, пресметката е за околу 5 риби, иако пресметката може да варира во зависност од големината на рибата. Бидејќи не се многу големи, овие аквариуми вклучуваат и филтер, а можеби и други додатоци, внатре.

60 литри

Во опсегот на средни аквариуми ги наоѓаме оние од 60 литри, што всушност тие се најдобрата опција за почетокНа Малите и поголемите аквариуми се потешки за управување, токму поради нивната големина, од друга страна, еден од 60 литри има совршена количина за почеток, бидејќи не е премногу голем или премногу мал. Овие аквариуми обично држат околу 8 риби.

Постојат многу кул опции кои вклучи се што ти требаНа Како и во случај на помали аквариуми, тие обично доаѓаат веќе инсталирани во аквариумот. Некои, исто така, вклучуваат дневно и ноќно осветлување, така што ќе обезбедите правилна светлина за вашите риби и растенија.

Мал резервоар за риби

100 литри

Значително поголема големина, во која може да се вклопат околу 12 риби, иако, како и секогаш, тоа ќе зависи од големината на животните, просторот што го заземаат додатоците ... Овие аквариуми веќе не се толку фокусирани на почетници, туку се насочени кон иницираните. Додатоците, како што е филтерот, повеќе не се инсталирани и понекогаш се дури и надворешни, што е нов знак дека не е достапен за секого.

Со кабинет

Аквариуми со мебел, Покрај тоа што се едни од најскапите на листата, тие вклучуваат парче мебел прилагодено на мерењата на аквариумотНа Она што е навистина интересно за овие модели е дека во мебелот можете да ги имате сите потребни додатоци, покрај тоа, има и такви што вклучуваат итен систем за прелевање и с everything. Без сомнение, најдобриот и најестетскиот начин да го имате вашиот аквариум.

Морски

Морски аквариуми Тие се најтешки за чување, бидејќи се многу деликатни риби и мора да имате многу стабилна вода, или целиот екосистем може да биде нарушен. Сепак, тие се убедливо најубавите и најспектакуларните. Како и да е, постојат морски аквариумски комплети кои ви ги обезбедуваат првите алатки што ќе ви бидат потребни за да го соберете, како што е системот за филтри, па дури и претходно конфигуриран придушувач.

Барато

Најевтините аквариуми имаат две заеднички работи: тие имаат мал волумен на вода и се слатки водиНа Ако не сакате да го комплицирате вашиот живот премногу и ќе имате само неколку риби, ова се добро решение. Вие само треба да бидете сигурни дека тие имаат добар систем за филтрирање и дека ги одржувате чисти. Се разбира, ако бубачката ве касне и сакате да купите повеќе риба, ќе ви треба поголем аквариум.

Како да се пресмета колку риби ќе се вклопат во аквариумот

Две големи риби

При пресметување колку риби може да се сместат во вашиот аквариум, најчестото правило е дека еден сантиметар риба одговара за секој литар вода. Затоа ќе треба да направите серија пресметки врз основа на следново:

Големина на риба

Морските аквариуми се најтешки за одржување

Нормално, големината на рибата е првото нешто што треба да се земе предвид при пресметување колку ќе се вклопат во аквариумотНа Секогаш правете пресметка врз основа на големината на возрасната риба (многу пати, кога ќе ги купите, тие се с young уште млади и не завршиле со одгледување. Исто така, во зависност од видот на водата ќе можете да ставите повеќе или помалку риби На пример, во морски аквариум пропорцијата е еден литар вода за секој сантиметар што ја мери рибата, додека за свежа вода е половина, 0,5 сантиметри за секој литар вода.

Секс со риби

Риба плива во аквариум

Причината е едноставна: ако имате машки и женски риби, и ги оставите на нивна слободна волја, тие ќе се размножуваат, со што за кратко време ќе имате аквариум до крај. Премногу риби може да доведат не само до помал простор за пливање, што може да доведе до територијални борби, туку и до зголемување на остатоците (како што е изметот) што филтерот не може да ги апсорбира, што може да влијае на квалитетот на водата и, како последица на тоа, да здравјето на вашата риба.

Растенија и додатоци

Конечно, растенијата и додатоците (како фигурини) што ќе ги ставите во аквариумот, исто така, играат фактор при пресметување колку риби ќе се вклопат во вашиот аквариум, бидејќи ќе заземаат простор (оставаат помалку простор за пливање) и исто така можат да произведат отпад (барем живи растенија). Истото се случува и со чакалот на дното, ќе мора да пресметате колку волумен заземаат за да ја извршите конечната пресметка.

Каде да купите комплетен комплет за аквариум на продажба

Можете да најдете комплетни комплети за аквариум, во продажба или не, на неколку места. Највообичаени и препорачани се следниве:

  • АмазонПоради бројот на различни аквариуми и цени, најверојатно ја имате опцијата што ја барате. Покрај тоа, нешто што треба да се има предвид е дека има многу добар транспортен систем, особено ако сте ја договориле опцијата Prime, така што ќе го имате аквариумот дома за скоро кратко време.
  • En стоковни куќи како Карфур Исто така, постојат интересни опции, иако не толку разновидни како на други места. За да ја пронајдете најдобрата понуда, бидете во тек со Интернет, бидејќи има многу интересни опции на Интернет и најдобри попусти.
  • Конечно, внатре специјализирани продавници за миленичиња како Кивоко, исто така, ќе најдете многу различни аквариуми. Препорачливо е да ја посетите физичката продавница ако купувате аквариум за прв пат, бидејќи нивните продавачи можат да бидат од голема помош ако имате какви било прашања што треба да се одговорат.

Комплетните комплети за аквариум се идеални за почеток, бидејќи ги имаат сите потребни алатки за да го соберат вашето мало парче река (или море). Се надеваме дека оваа статија ви беше корисна. Кажете ни, дали купивте комплет за почеток или почнавте да го грубите? Какви димензии и видови препорачувате? Какво беше вашето искуство?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.