Сифон за аквариум

Сифонирањето се состои од чистење на дното на аквариумот со правосмукалка

Сифон за аквариум е уште една од основните алатки за да може да го одржуваме одржувањето на нашиот аквариум а со тоа да ја одржуваме чиста и нашата риба среќна и здрава. Со сифонот ќе ја елиминираме нечистотијата што се насобрала на дното и ќе ја искористиме за да ја обновиме водата во аквариумот.

Во оваа статија ќе зборуваме за што што е сифон, од различните видови што можеме да ги најдеме, како да сифонираме аквариум па дури и ќе ве научиме како да изградите сопствен домашен сифон. Покрај тоа, ние исто така препорачуваме да го прочитате овој друг напис за каква вода да се користи во аквариуми ако ти е прв пат сифонирање.

Што е сифон за аквариум

Сифон за аквариум, познат и како сифон, е многу корисна алатка која ни овозможува да го оставиме дното на нашиот аквариум како златни млазници, бидејќи ја апсорбира нечистотијата што се насобрала во чакалот на дното.

Иако постојат неколку различни типови на сифони (како што ќе разговараме во подоцнежниот дел), сите тие работат приближно исто, бидејќи тие се како еден вид правосмукалка што голта вода, заедно со насобраната нечистотија, да се остави во посебен сад. Во зависност од видот, силата на вшмукување се изведува електрично или рачно, на пример, благодарение на вшмукувачкиот уред кој овозможува валканата вода да падне во посебен сад и преку сифонот благодарение на гравитацијата.

Која е употребата на сифонирање на аквариум?

Сифонирањето е важно за вашата риба да биде здрава

Па, целта на сифонирање на аквариум не е ништо друго освен исчистете го, отстранете ги остатоците од храна и измет од риба што се акумулираат на дното на аквариумотНа Меѓутоа, со враќање, сифонот исто така ни овозможува:

 • Искористете ги сменете ја водата во аквариумот (и заменете го валканиот со чистиот)
 • Избегнувајте зелена вода (поради алгите што можат да се родат од нечистотија, за кои сифонот е одговорен за отстранување)
 • Спречете ја вашата риба да се разболи поради премногу валкана вода

Видови сифони за аквариум

Позадина полна со растенија и боја

Има два главни типа на сифони за аквариум, електрични и рачни, иако во овие има некои со многу интересни карактеристики, кои можат да се прилагодат на вашите потреби.

Мал

Малите сифони тие се идеални за помали аквариумиНа Иако постојат електрични, тие се мали и имаат тенденција да бидат многу едноставни и едноставно се состојат од еден вид bвонче или крута цевка, низ која влегува валканата вода, мека цевка и задно копче или копче што мора да ги притиснеме за да можеме да ја цица Водата.

Електричен

Без сомнение најефикасен, имаат иста операција како мали сифони (крута уста низ која влегува водата, мека цевка низ која се движи и копче за цицање, како и мал мотор, се разбира), но со таа разлика што тие се помоќни. Некои од нив се дури и во форма на пиштол или вклучуваат кеси од вакуум за складирање нечистотија. Добрата работа кај овие сифони е што, иако се малку поскапи од рачните, тие ни овозможуваат да стигнеме до најоддалечените места на аквариумот без напор.

Конечно, во внатрешноста на електричните сифони ќе ги најдете целосно електрични (односно, тие се вклучени во струјата) или батерии.

Само цицајте ја нечистотијата

Друг вид на сифон за аквариум што можеме да го најдеме во продавниците е оној што вшмукува нечистотија, но не и водаНа Уредот е потполно ист како и останатите, со таа разлика што има филтер низ кој поминува нечистотијата за да се складира во торба или резервоар, но водата, веќе малку почиста, повторно се внесува во аквариумот. Сепак, ова не е високо препорачан модел на долг рок, бидејќи благодатта на сифонот е што ни овозможува да убиеме две птици со еден камен, да го исчистиме дното на аквариумот и да ја смениме водата прилично лесно.

Касеро

Рибите се многу чувствителни на промени, затоа не можеме да ја отстраниме целата вода одеднаш

Постојат многу можности да направите свој сифон, но тука ќе ви го покажеме поевтин и поедноставен моделНа Е ви треба само парче цевка и пластично шише!

 • Прво, земете ги елементите што го сочинуваат сифонот: парче про transparentирна цевка, не многу дебел или крут. Можете да го набавите во специјализирани продавници, како и во секоја продавница за хардвер. Исто така, ќе ви треба а мало шише вода или сода (во ред се околу 250 мл).
 • Исечете ја цевката за мерење на. Не мора да биде премногу долго или премногу кратко. За да го измерите, препорачуваме да ставите кофа (каде што ќе заврши валканата вода) на помала височина на аквариумот. Потоа ставете ја цевката во аквариумот: совршена мерка е тоа што можете да ја ставите на подот на аквариумот и да ја отстраните така што ќе стигне до кофата без проблеми.
 • Исечете го шишето. Во зависност од големината на аквариумот, можете да го исечете повисоко или пониско (на пример, кон средината ако е голем аквариум, или под етикетата ако е помал аквариум).
 • Фати капачето од шишето и прободете го за да можете да ја ставите пластичната цевка, но сепак да се држите. Тоа е најкомплицираниот чекор за изведување, бидејќи пластиката на капачето е поригидна од останатите и тешко е да се пробие, затоа внимавајте да не се повредите.
 • Ставете ја цевката низ дупката во капачето и користете го за да го ѓердан шишето. Готово е!

За да работи, ставете го делот од шишето со сифон на дното на аквариумотНа Отстранете ги сите меурчиња. Подгответе ја кофата во која ќе оди валканата вода. Потоа цицајте го слободниот крај на цевката додека силата на гравитацијата не предизвика водата да падне во кофата (внимавајте да ја голтнете валканата вода, таа воопшто не е здрава, како и многу непријатна).

Конечно, користете го сифонот што го користите, бидете многу внимателни да не отстраните повеќе од 30% од водата од аквариумот при чистење, бидејќи вашата риба може да се разболи.

Како да користите сифон во аквариум

Резервоар за риби со многу чисти камења

Употребата на сифонот, всушност, е прилично едноставна, но мора да внимаваме да не оптоваруваме со живеалиштето на нашата риба.

 • Прво, подгответе ги потребните алатки: сифонот и, во случај да е модел на кој му е потребен, а кофа или садНа Ова треба да се постави на помала височина од аквариумот за гравитацијата да ја заврши својата работа.
 • Почнете да го вакуумирате дното многу внимателно. Најдобро е да започнете таму каде што се собрала најмногу нечистотија. Исто така, треба да се обидете да не го подигнете чакалот од земја или да ископате нешто, инаку живеалиштето на вашата риба може да биде засегнато.
 • Исто така, важно е, како што рековме, не земајте повеќе вода од сметкатаНа Максимум 30%, бидејќи поголем процент може да влијае на вашата риба. Откако ќе завршите со сифонирање, ќе треба да ја замените валканата вода со чиста, но запомнете дека ова мора да се третира исто како она што е оставено во аквариумот и да има иста температура.
 • Конечно, иако многу ќе зависи од големината на вашиот аквариум, процесот на сифонирање треба да се спроведува периодичноНа Најмалку еднаш месечно, и до еднаш неделно, доколку е потребно.

Како да сифонирате засаден аквариум

Засадените аквариуми се многу деликатни

Засадените аквариуми заслужуваат посебен дел во користењето на сифонот за аквариум, бидејќи тие се неверојатно деликатниНа За да не го преземете живеалиштето на вашата риба пред вас, го препорачуваме следново:

 • Изберете а електричен сифон, но со мала моќност, и со помал влез. Во спротивно, можете да направите правосмукалка и да ги ископате растенијата, што сакаме да ги избегнеме по секоја цена.
 • Кога ќе почнете да цицате, бидете многу внимателни да не копај ги корените или да им наштети на растенијата. Ако имате сифон со помал влез, како што рековме, ќе можете многу подобро да го контролирате овој чекор.
 • Фокусирајте се особено на области каде што се акумулираат остатоците и измет од риба.
 • Конечно, најделикатните растенија за сифонирање се оние што ја обложуваат земјатаНа Направете го тоа многу, многу нежно за да не ги откопате.

Каде да купите сифон за аквариум

Има многу места каде што можете да купите сифонДа, тие имаат тенденција да бидат специјализирани (не очекувајте да ги најдете во самопослуга во вашиот град). Најчестите се:

 • Амазон, кралот на продавниците, ги има апсолутно сите модели што ги имало и што ги имало. Без разлика дали се едноставни, рачни, електрични, работат на батерии, повеќе или помалку моќни ... Силно се препорачува, покрај описот на производот, да ги погледнете коментарите за да видите како може да се прилагоди на вашите потреби врз основа на искуството на другите.
 • En специјализирани продавници за миленичињаКако и Кивоко, исто така ќе најдете неколку модели. Иако можеби немаат толку голема разновидност како Амазон и во некои случаи се малку поскапи, добрата работа во овие продавници е што можете лично да отидете и да побарате совет од експерт, нешто што особено се препорачува кога штотуку започнавте во возбудлив свет на риби.

Сифонот за аквариум е основна алатка за чистење на аквариумот и за да ја направите вашата риба, вратена, поздрава и посреќна. Се надеваме дека ви помогнавме да разберете како функционира и ви ги олеснивме изборот на сифонот што најмногу одговара на вас и вашиот аквариум. Кажете ни, дали некогаш сте ја користеле оваа алатка? Како помина? Дали препорачувате одреден модел?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.