Аквариумски термометар

Термометри се неопходни за аквариуми

Аквариумскиот термометар е основна алатка која помага да се одржат температурите на аквариумот целосно под контрола. Така, можеме да знаеме на прв поглед дали водата не е топла или студена, треба да биде, нешто многу важно ако сакаме да ја одржуваме нашата риба здрава и без стрес.

Сепак, може да имаме многу прашања за тоа: кој тип е најдобар? Што треба да се земе предвид при монтирање? Во кои случаи е задолжително да имате термометар за аквариум? Ние ќе одговориме на овие прашања подолу. Покрај тоа, ние исто така препорачуваме да ја прочитате оваа поврзана статија за идеална температура за слатководни тропски риби.

Најдобрите термометри за аквариуми

Дали е погодно да имате термометар во аквариум?

Два ракчиња во риба

Аквариумскиот термометар е секогаш добра идеја, и не само во случаи на тропски аквариуми, на кои им е потребна повисока температура, туку во сите видови аквариуми. Термометар, Овозможувајќи ви да ја следите температурата на водата, помага да се види дали температурата се менува во различни периоди од денот, па дури и да ги идентификувате можните проблеми со температурата на водата што треба да ги решите, така што вашата риба и вашите растенија секогаш имаат добро здравје.

И тоа е тоа екосистемот на аквариумот е многу деликатна работа, на која и треба стабилна температура за да не оди се по ѓаволите. Промените на температурата, на пример, може да ја направат вашата риба болна, бидејќи секоја промена во водата е главен извор на стрес за нив. Затоа е од витално значење да ја имате оваа алатка, да можете да ги проверувате податоците неколку пати на ден (особено ако сте ја смениле водата во резервоарот или после јадење), за да можете во секое време да ја знаете нејзината состојба.

Видови термометар за аквариум

Меѓу термометрите за аквариуми има различни опции, секој со свои добрите и лошите страни, како што ќе видиме подолу:

Внатрешни работи

Внатрешни термометри, како што сугерира името, се поставени во внатрешноста на аквариумот, овозможувајќи многу прецизно читање на водатаНа Исто така, ако имате многу голем аквариум, можете да користите неколку одеднаш за да се осигурате дека целата вода е со иста температура. Имаат тенденција да бидат прилично евтини и постојат различни типови за да можете да го изберете оној што најмногу одговара на вашите потреби и на вашиот аквариум, на пример, со вшмукување чаша, со тегови за да потонат, плови ...

Сепак, тие имаат некои недостатоци, како што се нивните кршливост ако се направени од стакло, така што тие не се погодни за аквариуми со големи риби, или за тешкотии при читање на температурата бидејќи не се нужно залепени за аквариумското стакло.

LCD

LCD екранот е начинот на кој овие типови на термометри ја покажуваат температурата, исто така познат како дигитален. Покрај екранот, кој излегува надвор од аквариумот, тие ја мерат температурата со штекер што се става во внатрешноста на водата, што е еден од најефикасните начини на кои ќе најдеме за да ја видиме температурата на која се наоѓа водата.

Покрај тоа, обично екранот е доста голем и ни овозможува да ги видиме броевите со едноставен поглед, што обезбедува дополнителна погодност.

Дигитални

Дигиталните термометри се несомнено најефикасен кога станува збор за контрола на температурата на водата во нашиот аквариумНа Повеќето се состојат од дисплеј што ја покажува температурата, која е поставена надвор од аквариумот, и сензор што е поставен внатре (затоа тие се толку ефикасни за мерење на температурата, бидејќи не се засегнати од надворешната температура). Друга многу интересна опција што ја вклучуваат некои модели е аларм што предупредува ако температурата на водата се зголеми или падне премногу.

Единствено, но е тоа тие се најскапи од листата, и дека некои имаат малку краток сензорски кабел, па затоа е препорачливо внимателно да ги погледнете спецификациите пред да ги купите.

На Кристал

Најкласично од класиката: стаклени термометри ви овозможуваат да ја измерите температурата на водата на старомоден начинНа Тие обично вклучуваат вшмукување чаша или се во форма на стап за да ги обесат од стаклото и да ја задржат вертикалната форма, што го олеснува гледањето на температурата. Исто така, тие се многу евтини.

Сепак, имаат голем недостаток, нивната кршливост, така што тие не се препорачана опција за аквариуми со големи или нервозни риби. Од друга страна, тие имаат тенденција да имаат многу мали фигури, што може да биде малку тешко да се прочитаат.

Со шолја

Вшмукување чаши се еден од Главни методи за одржување на термометри за аквариум исправениНа Тие имаат тенденција да бидат многу ефтини модели изработени од стакло, пластика или дури и да се состојат од едноставна лента.

Иако практични и еколошки, вшмукување чаши имаат сосема очигледен недостаток, а тоа е дека тие често паѓаат, што може да биде погрешно ако треба да ја провериме температурата во различни периоди од денот.

Налепница

Термометри со налепница Тие обично се едноставна леплива лента на која е означена температурата на водата, но кои се поставени надворНа Како што рековме порано во случај на ЛЦД термометри, тие се многу евтини, но, сепак, тие се несигурни и мора да бидеме внимателни ако ги ставиме на сонце, бидејќи тие можеби нема да ја дадат точната температура на која се наоѓа водата На

Конечно, уште една предност е во однос на работата на овие термометри, бидејќи се состојат од големи фигури кои ја менуваат бојата бидејќи температурата на аквариумот варира (малку како прстени за расположение). Имајќи големи фигури, тие се лесни за читање.

Бојлер со вграден термометар

Конечно, еден од најинтересните производи што ќе ги најдеме во светот на аквариумските термометри се грејачи со вграден термометар, кои тие ни дозволуваат да убиеме две птици со еден камен: да ја загрееме водата (нешто што е витално во аквариумите со тропски риби) и да ја измериме температурата така што секогаш е како што допира.

Меѓутоа, еден недостаток што го презентираат е тоа што термометарот може да не забележи неисправност на грејачот, бидејќи истиот производ, ако има дефект може да влијае и на грејачот и на термометарот.

Во кои случаи е задолжително да имате термометар во аквариумот?

Риба плива до чакалот

Ние веќе го коментиравме тоа има термометар во нашиот аквариум е речиси задолжително, но станува целосно разумно во следниве случаи:

 • Во тропски аквариуми, морајќи да ја загреете водата и да ја одржувате помеѓу 22 и 28 степени, термометар е задолжителен. Некои модели дури го имаат овој опсег на температура засенчен, така што можете да видите со голо око дали температурата е точна или не.
 • Al сменете ја водата во аквариумот Термометарот е исто така суштинска алатка, бидејќи може да н warn предупреди за можни флуктуации во новата вода. Рибите се ужасно чувствителни на температурни промени што може да ги има водата, на што се повеќе склони при извршување на промената на водата.
 • Конечно, термометарот исто така прави чуда кажете дали бојлерот претрпел дефект што можеби не сте го забележале. Затоа посочивме дека е добра идеја да имате посебен грејач и термометар, така што ќе имате сигурност дека тие двајца работат независно.

Како правилно да поставите термометар во аквариумот, така што е сигурен

Пловечки термометар

Одговорот на овој дел многу ќе зависи од видот на термометарот што го користиме, бидејќи секој од нив има различна операција. На пример:

 • На термометри со налепници се навикнати да бидат поставени надвор од аквариумотЗатоа, мора да се внимава да не се ставаат директно на сонце или во близина на извор на топлина или ладен воздух (како што е приклучок за греење или климатизација).
 • Слично, овие термометри се помалку точни во големите аквариуми, бидејќи има подебели wallsидови не може да укаже на точната температура на водата.
 • На Внатрешните термометри мора секогаш да бидат поставени на врвот на чакалот од дното на резервоарот за да може јасно да се види читањето (и се разбира, правилно).
 • Во случај на а пловечки термометар, мора да се чува потопен за да може да обезбеди правилно отчитување на температурата.
 • Ако сакате да бидете сигурни дека термометарот за вшмукување нема да ви се симне, или имате буцкасти риби што можат лесно да го поместат, додадете втора вшмукување чаша за да ја зацврсти.
 • Секогаш обидувајте се термометарот, без оглед на видот, секогаш држете се подалеку од бојлерот на аквариумот, бидејќи ова исто така може да влијае на температурата што ја регистрира.
 • Во многу големи аквариуми, може да имате расфрлани неколку термометри околу местото за одржување на температурата на идеално ниво и спречување на појава на флуктуации.
 • Друга предност да се има два термометри во ист аквариум е тоа ви овозможува да видите дали еден од двата не успее и има промена на температурата во водата.
 • Конечно, важно е тоа ставете го термометарот на место што не ја нарушува рибата но во исто време ви овозможува да направите читање со еден поглед.

Не заборавај погледнете ги упатствата за термометар да се обезбеди најдобар начин да се користи и да се извлече максимумот од тоа, бидејќи секој модел е различен.

Што се случува ако се скрши термометарот на аквариумот

Многу црвени риби во аквариум

Претходно, нашите баби ни ја мереа температурата со многу слатки термометри, исполнети со многу убава, но исклучително отровна сребрена течност, жива. Иако во моментов е ретко или дури и целосно забрането да се користи жива во производството на термометри, тоа може да биде вообичаен метод кај особено старите модели, а со тоа важно е да бидете сигурни дека термометарот што ќе го користите не е направен од овој материјалВо спротивно, ако се скрши, може да ја отруе вашата риба и да ја загади водата.

За среќа модерните термометри не се направени со жива, но со други елементи кои исто така овозможуваат сигурно читање на температурата, како што е алкохолот обоен во црвено. Во случај да се скрши еден од овие термометри, за среќа вашата риба нема да биде во смртна опасност, бидејќи алкохолот е безопасен.

Риба плива против светлината во аквариум

Аквариумскиот термометар е задолжителен ако сакаме температурата на нашиот аквариум да не флуктуира. а нашите риби се здрави и среќни. Покрај тоа, има толку многу видови што тешко дека ќе најдеме таков што не одговара на нашите потреби и на нашите риби. Кажете ни, дали сте пробале некој од овие типови на термометар? Која претпочита? Дали мислите дека оставивме совет да дадеме?

Фонтани МаглиВодолија


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.