Тест за аквариум

Тестирањето на водата е од суштинско значење за здравјето на вашата риба

Тестовите за аквариум не се препорачуваат само, туку може да се сметаат за задолжителни за одржување на квалитетот на водата и да се обезбеди здравјето на нашата риба. Едноставни и многу брзи за употреба, тие се алатка која им помага и на почетниците и на професионалците во акваризмот.

Во оваа статија ќе видиме некои од најкорисните прашања во врска со тестовите за аквариум., на пример, за што служат, како се користат, кои параметри ги мерат ... И, патем, ви препорачуваме да го погледнете и овој друг напис на CO2 за аквариуми, еден од елементите присутни во водата што мора да се контролира.

За што е тест за аквариум?

Риба плива во аквариум

Сигурно веќе сте сфатиле, ако имате аквариум, тоа квалитетот на водата е од витално значење за одржување на здравјето на нашата рибаНа Овие животни се многу чувствителни, така што секоја промена во нивната околина (и, очигледно, нивната најблиска средина е водата) може да доведе до здравствени проблеми, па дури и полоши во некои случаи.

Тестовите за аквариум се користат токму за тоа, за да знаете во секое време дали квалитетот на водата е добар. За да дознаете, меѓу другото треба да ги држите под контрола нивото на нитрит и амонијак. Како што ќе видиме, тестовите за аквариум не се прават само првиот пат кога ќе ставиме вода во него, туку тие се и редовен дел од неговото одржување.

Како да направите тест за аквариум

Рибите се чувствителни на какви било промени во водата

Иако во некои продавници за миленичиња тие нудат можност за тестирање на водата во вашиот аквариум, овде ќе се фокусираме на комплетите што ви овозможуваат да направите свој тест дома, кои, од очигледни причини, се оние што можат да ви предизвикаат најголем сомнеж, особено ако сте новодојденец во акваризмот.

Работата на тестовите е прилично едноставна, бидејќи повеќето се состојат од земање примерок од вода. Овој примерок е обоен (или со капки или со натопување лента, или едноставно со давање на броевите) и ќе треба да ги споредите со табела, вклучена во самиот производ, што ќе ви овозможи да проверите дали вредностите се точни.

Видови тестови за аквариум

Тестовите за аквариум следат код за боја

Значи, има три одлични начини да направите тест за аквариум, во зависност од видот на комплетот: по ленти, со капки или со дигитален уред. Сите можат да бидат подеднакво сигурни, и користењето на едниот или другиот ќе зависи од вашите вкусови, страницата што ја имате или вашиот буџет.

Ленти

Тестовите што се состојат од комплет за ленти се многу лесни за употреба. Нормално, има неколку ленти во секое шише и неговата работа е исклучително едноставна, бидејќи едноставно се состои од потонување на лентата во вода, тресење и споредување на резултатот со вредностите наведени на шишето. Покрај тоа, многу од брендовите што продаваат ваков вид тестови вклучуваат апликација со која можете да ги чувате резултатите и да ги споредувате за да ја видите еволуцијата на водата во вашиот аквариум.

Капки

Течните тестови се другиот одличен начин за анализа на квалитетот на водата во вашиот аквариум. Веднаш од лилјакот тие влијаат повеќе од лентите, бидејќи се состојат од многу празни цевки и лименки полни со супстанции. со која ќе ја тестирате водата (нешто што треба да го имате предвид ако не сакате тестовите да заземаат многу простор). Сепак, операцијата е едноставна: едноставно треба да ставите примерок од аквариумската вода во цевките и да ја додадете течноста за да ја проверите состојбата на водата.

Ако го изберете овој тест, покрај сигурноста, проверете дали вклучува налепници за да ја идентификувате секоја цевка И така не случајно се збунувате кога го полагате тестот.

Дигитални

Конечно, тестовите за дигитален тип се, без сомнение, најточни на пазарот, иако вообичаено се и најскапите (иако, очигледно, тие траат многу подолго). Неговата работа е исто така многу едноставна, бидејќи едноставно треба да го ставите моливчето во вода. Сепак, тие имаат проблем: постојат многу модели кои едноставно се состојат од PH тест или најмногу други поедноставни параметри, кои, и покрај тоа што се многу прецизни, изоставуваат други елементи за кои можеби ќе бидеме заинтересирани да ги измериме.

Кои параметри се контролираат со тест за аквариум?

Црвена риба плива зад стакло

Повеќето тестови за аквариум Тие вклучуваат серија параметри за мерење и тоа се она што одредува дали водата што ја имате во вашиот аквариум е квалитетнаНа Затоа, при купување на овој вид тест, проверете дали ги мерат следниве супстанции:

Хлор (CL2)

Хлорот е супстанција која може да биде неверојатно токсична за риби, па дури и да предизвика смрт ако не е во рамките на минималните параметри. Покрај тоа, вашата мембрана за обратна осмоза може да биде преоптоварена и најлошото нешто е што може да се најде на места блиски како вода од чешма. Чувајте го нивото на хлор во вашиот аквариум на 0,001 до 0,003 ppm, така што квалитетот на водата не страда.

Киселост (PH)

Засадените аквариуми следат различни параметри

Ние веќе рековме дека рибите не поддржуваат промени во водата, и PH е добар пример за ова. Овој параметар ја мери киселоста на водата, која, доколку претрпи некоја мала промена, може да предизвика голем стрес кај вашата риба. па дури и да предизвика смрт, сиромашни работи. Важно е да имате јасни нивоа на PH дури и кога ќе пристигнете од продавницата за миленичиња: ќе треба да ја навикнете рибата со мерење на PH на продавницата и постепено да ги аклиматизирате на оние од вашиот резервоар за риби.

Покрај тоа, киселоста на водата не е фиксен параметар, туку се менува со текот на времетоКако што се хранат рибите, тие се какаат, растенијата стануваат оксигенизирани ... затоа, мора да го измерите PH на водата во вашиот аквариум барем еднаш месечно.

El Нивото на PH што се препорачува во аквариум е помеѓу 6,5 и 8.

Цврстина (ГХ)

Цврстината на водата, позната и како GH (од англиската општа цврстина) е уште еден од параметрите што добар тест за аквариум треба да ви помогне да се калибрирате. Цврстина се однесува на количината на минерали во водата (особено калциум и магнезиум). Комплицираната работа во врска со овој параметар е дека во зависност од видот на аквариумот и рибата што ја имате, ќе се препорача една или друга мерка. Минералите присутни во водата помагаат во растот на растенијата и животните, така што неговите параметри не можат да бидат премногу ниски или премногу високи. Препорачаните, во аквариум со слатка вода, се нивоа од 70 до 140 ppm.

Рибите брзо се преоптоваруваат

Токсично нитритно соединение (NO2)

Нитритот е уште еден елемент со кој мораме да бидеме внимателни, бидејќи неговите нивоа може да вртоглаво растат од различни причиниНа пример, со биолошки филтер што не работи правилно, со премногу риби во аквариумот или прекумерно хранење со нив. Нитритот исто така е тешко да се намали, бидејќи се постигнува само со промена на водата. Вообичаено е да се најдат високи нивоа на нитрит во нови аквариуми, но по возење велосипед тие треба да се спуштат надолу. Всушност, нивото на нитрити секогаш треба да биде на 0 ppm, бидејќи дури 0,75 ppm може да ги нагласи рибите.

Причина за алги (NO3)

NO3 исто така познато е како нитрат, име многу слично на нитрит, и всушност тие се два елементи со многу блиска врска едни со други, бидејќи нитратот е резултат на нитрит. За среќа, тој е многу помалку токсичен од нитрит, иако исто така треба да го проверите нивото во водата за да не го изгуби квалитетот, бидејќи, како и PH, се појавува и NO3, на пример, поради распаѓање на алгите. Идеално ниво на нитрати во слатководен аквариум е помало од 20 mg / L.

Стабилност на PH (KH)

Риба во аквариум со солена вода

КХ ја мери количината на карбонати и бикарбонати во водаСо други зборови, помага да се неутрализираат киселините бидејќи PH не се менува премногу брзо. За разлика од другите параметри, колку е поголем KH на водата, толку подобро, бидејќи тоа значи дека има помали шанси PH да се промени нагло. Така, во слатководни аквариуми препорачаниот сооднос на KH е 70-140 ppm.

Јаглерод диоксид (СО2)

Друг витален елемент за опстанок на аквариум (особено во случај на засадени) е СО2, од витално значење за растенијата да вршат фотосинтеза, иако токсични за рибите на превисоко ниво. Иако препорачаната концентрација на СО2 ќе зависи од многу фактори (на пример, ако имате растенија или не, бројот на риби ...) препорачаниот просек е од 15 до 30 мг на литар.

Колку често треба да го тестирате аквариумот?

Многу риби пливаат во аквариум

Како што видовте низ целата статија, многу е важно да се спроведува тест за аквариумската вода секојпат, иако с all зависи од искуството што го имате на оваа тема. За иницијатори, на пример, се препорачува тестирање на водата на секои два или три дена, исто како по возење велосипед во нов аквариум, додека за експертите тестот може да се продолжи до еднаш неделно, на секои петнаесет дена, па дури и месечно.

Најдобри брендови за тестирање аквариум

Иако има многу тестови за аквариум на пазарот, важно е да се избере еден што е добар и сигурен, инаку ќе ни направи малку добро. Во оваа смисла, се издвојуваат два бренда:

Тетра

Тетра е еден од брендовите кои отсекогаш биле присутни во светот на акваризмот. Основана во 1950 година во Германија, се издвојува не само за одличните ленти за тестирање на аквариум и вода од езерце, туку и за широк спектар на производи, вклучувајќи пумпи, украси, храна ...

JBL

Друг германски бренд со голем престиж и сигурност, кој започна во 1960 година во мала специјализирана продавница. Тестовите за аквариум JBL се многу софистицирани и, иако имаат модел со ленти, нивната вистинска специјалност е во тестовите за паѓање, од кои имаат неколку многу комплетни пакувања, па дури и заменски шишиња.

Каде да купите ефтини тестови за аквариум

Како можете да замислите тестовите за аквариум се достапни особено во специјализирани продавници, бидејќи тие не се доволно општ производ за да бидат достапни насекаде.

  • Така, местото каде што веројатно ќе најдете најразновидни тестови за мерење на квалитетот на водата во вашиот аквариум е во Амазон, каде што има тест ленти, капки и дигитали за давање и продавање, иако истиот тој број на брендови може да биде малку неуреден, особено ако сте почетник на оваа тема.
  • Од друга страна, во специјализирани продавници како што се Kiwoko или TiendaAnimal Можеби нема да најдете толку разновидност како на Амазон, но брендовите што ги продаваат се сигурни. Во овие продавници можете да најдете и пакувања и единечни шишиња, а исто така и да имате персонализирани совети.

Се надеваме дека оваа статија за тестовите за аквариум ви помогна да влезете во овој возбудлив свет. Кажете ни, како го мерите квалитетот на водата во вашиот аквариум? Дали претпочитате тест со ленти, со капки или дигитален? Дали постои бренд што особено го препорачувате?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.