Филтер за осмоза за аквариум, с everything што треба да знаете

Риба плива во осмотска вода

Едно од големите прашања за секој неофит во аквариумите е поврзано со најосновниот елемент во кој се движат рибите, водата. Затоа филтрите за осмоза на аквариум се голема тема за дебата и одличен начин да ја одржите вашата риба здрава.

Следно ќе зборуваме за сите видови теми поврзани со филтерот за осмоза за аквариумНа пример, што е вода за осмоза, какви се разликите со обратна осмоза или предности да имаме ваков филтер во нашиот аквариум. Покрај тоа, ако сте заинтересирани за оваа тема, исто така ви препорачуваме да ја прочитате оваа друга статија за Ехајм филтер.

Најдобрите филтри за осмоза за аквариуми

Што е вода за осмоза за аквариуми?

Yellowолта риба

За да разберете што е вода за осмоза за аквариумот, мора прво да разбереме каква е водата што доаѓа во нашиот дом. Така, водата може да се класифицира како слаба или тврда, во зависност од концентрацијата на минерални соли што ги содржи. Колку е потешко, толку е поштетно за здравјето на вашата риба ... и вашите цевки. На пример, во мојот роден град има таква концентрација на вар во водата што е речиси неопходно да се инсталира омекнувач на вода ако не сакате да останете без цевки на секои две по три. Дури и сијалицата под туш беше исполнета со камчиња од вар!

Како можете да замислите таква вода не се препорачува, уште помалку за вашата риба. Ова е кога осмотската вода доаѓа на сликата.

Засадените аквариуми треба да комбинираат осмоза и вода од чешма

Водата со осмоза, или осмотизирана вода, е таа вода од која се отстранети сите минерални соли и нечистотии така што резултатот е тотално „чиста“ вода, со супериорен квалитет, што е многу препорачливо за вашата риба да живее среќно и здраво, нешто од витално значење особено кај овој вид животни, бидејќи водата од Тоа се однесува на неговото природно живеалиште, затоа е важно да го направиме што е можно чисто. Покрај тоа, овие животни се многу чувствителни на pH вредноста на водата и, бидејќи минералите и другите нечистотии можат да ја променат, многу е подобро да имате вода со врвен квалитет.

Нормално овој процес се постигнува преку филтер за осмоза (за што ќе зборуваме подолу) и не е неопходно да се додаваат хемикалии во водата.

За што е филтер за осмоза во аквариум?

Водата со осмоза е најчиста

Филтерот за осмоза во аквариум го овозможува токму тоа, за да постигнете исклучително чиста вода. Како што рековме погоре, ова не се постигнува со додавање на било која хемиска супстанција, туку со филтрирање на водата со, очигледно, филтер за осмоза.

Како работи филтерот за осмоза?

Во суштина, неговото име веќе покажува како работи филтерот за осмоза, бидејќи се состои токму од тоа, еден вид мембрана што дозволува вода да поминува, но ги задржува нечистотиите за кои зборувавме погоре со волумен поголем од пет микрони. Уредот, исто така, врши притисок на двете страни на мембраната за да добие два вида вода: осмотизирана, без сите нечистотии и контаминирана, во која тие се концентрирани.

Портокалова риба во вода за осмоза

Покрај тоа, во зависност од производителот може да има до пет различни филтри да ги фати сите можни нечистотии. На пример, највообичаениот начин за филтрирање на вода вклучува:

 • Un прв филтер со кои се елиминираат најдебелите остатоци, како што се земја или други цврсти остатоци присутни во водата.
 • El јаглероден филтер Овозможува елиминирање на помалите остатоци, како што се хлор, токсини или тешки метали, покрај тоа, исто така, апсорбира мириси.
 • Un трет филтер, исто така направен од јаглерод, наречен јаглероден блок, е одговорен за продолжување на елиминирање на отпадот од вториот чекор (хлор, токсини, тешки метали ...) и за завршување на апсорпцијата на мирисите.
 • Некои филтри вклучуваат мембрана со обратна осмоза (за што исто така ќе разговараме подетално во друг дел) што ги задржува сите честички што остануваат во водата.
 • И сепак некои филтри вклучуваат проточна вода кокосово влакно да се обезбеди избалансиран PH и погоден за риби.

Конечно, бидејќи тоа е прилично бавен процес, повеќето филтри вклучуваат резервоар да се акумулира водата за осмоза.

Колку трае филтерот за вода за осмоза?

Рибите многу добро се прилагодуваат на водата со осмоза

Тоа зависи од секој производител. Има Тие препорачуваат да се менува на секои десет години, додека има и други кои препорачуваат подесување секоја година..

Предности на филтер за осмоза за аквариум

Како што видовте низ целата статија, да имате филтер за осмоза во аквариум е одлична идеја. Но, во случај сеуште да се сомневате, ние подготвивме а листа со најочигледни предности:

 • Како што рековме, осмотската вода е идеална за да се има во аквариум, бидејќи се осигурате дека е така тотално чиста вода, односно без метали или минерали кои можат негативно да влијаат на здравјето на вашата риба.
 • Всушност, овие може да се сметаат за еден вид филтер за осмоза, бидејќи тие го одделуваат кислородот што им е потребен за да живеат од водата и ги оставаат нечистотиите. Затоа е толку важно да им се олесни работата!
 • Друга предност да се има филтер за осмоза е тоа што, оставајќи ја водата како еден вид празно платно, можеме да ги додадеме додатоците што ни се потребни за нашата риба.
 • Покрај тоа, осмоза вода овозможува раст на алги и морски растенија и во слатководни и во аквариуми со солена вода.
 • Конечно, водата со осмоза може дури и да ви заштеди пари кога купувате смоли или хемикалии за вашиот аквариум.

Во кои случаи треба да користам филтер за осмоза за аквариум?

Црна и портокалова риба плива

Непотребно е да се каже, многу се препорачува. ако имате аквариум и сакате да го подобрите животот на вашата риба. Сепак, особено е важно ако:

 • Водата во вашата област е особено со низок квалитет. Покрај Google, имаме и други начини да дознаеме, на пример, да прашуваме во градското собрание, да добиеме комплет за проценка на квалитетот на водата или дури и дома (на пример, да го погледнеме на светлина и да бараме траги од нечистотии или да дозволиме чаша со лажица шеќер 24 часа.Ако после тоа време водата е белузлава, не е со многу добар квалитет).
 • Вашите риби почнуваат да имаат симптоми кои покажуваат дека водата не ги прави добро., како што се нервоза, иритација на жабрите или брзо дишење.

Дали филтерот за осмоза е ист како филтерот за обратна осмоза?

Не всушност системот за обратна осмоза работи малку поинаку, бидејќи се состои од мембрана која филтрира многу пофини (до големина од 0,001 микрони во повеќето случаи) водата, така што резултатот е што е можно чист. Оваа фина филтрација се постигнува со примена на притисок врз осмотскиот притисок (што е разликата во притисокот што се јавува на двете страни на мембраната, онаа на „чиста“ и „валкана“ вода), така што водата што поминува низ филтерот е со исклучителна чистота.

Многу риби во аквариум

Очигледно, обратна осмоза е начин да се направи водата што е можно чиста, што е многу добро решение за аквариум, иако има два големи недостатоци.

Прво на сите обратна осмоза создава голем отпад на вода, со она што не е многу зелен систем што го велиме. Иако многу зависи од опремата што ја избираме, има и такви што произведуваат неверојатни еден литар вода за осмоза на секои девет литри „нормална“ вода. Нешто што, од друга страна, има огромно влијание врз конечната сметка за вода, се разбира. Од друга страна, има и такви кои, во врска со отпадот на вода предизвикана од обратна осмоза, препорачуваат рециклирање на водата за други намени, на пример, за постројки за вода.

Второ, опремата за филтрација со обратна осмоза е доста голема, бидејќи тие обично вклучуваат резервоар каде што поминува осмозната вода, нешто што треба да се земе предвид ако живееме во мал стан.

Тоа што вие го избирате еден или друг вид филтрација Dependе зависи од тоа каде живеете, од вашите потреби и, се разбира, од вашите риби.

Можете ли да направите осмоза за засаден аквариум?

Многу риби во засаден аквариум

Како и с everything во овој живот, одговорот да знаете дали можете да направите осмоза во засаден аквариум не е едноставен: да и не. За да имате засаден аквариум, нема да можете да користите само вода за осмозаБидејќи, со отстранување на сите нечистотии, осмозата ги отстранува и елементите што им се потребни на растенијата.

Затоа, ќе треба да ја комбинирате водата од чешма со вода од осмоза за да постигнете оптимална средина во која може да коегзистираат риби и растенија. Процентот што треба да го користите едното и другото ќе зависи од многу работи, на пример, квалитетот на водата во вашата област, па дури и растенијата што ќе ги имате во аквариумот. Можеби им се потребни и специјални подлоги и додатоци за да растат.

Филтерот за осмоза на аквариум е свет, но секако е одличен додаток за здрави аквариумски риби. Се надеваме дека ви помогнавме да започнете со оваа многу интересна тема, од витално значење за нашата риба. Кажете ни, какво искуство имате со водата за осмоза? Што мислите за обратна осмоза? Дали ви препорачувате одреден филтер за нас? Оставете ни коментар!

Фуентес: Аквадеа, VFD.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.