CO2 за аквариуми

Спектакуларни црвени подводни растенија

СО2 за аквариуми е тема со многу трошка и се препорачува само за најсложените акваристи, бидејќи додавањето на СО2 во нашиот аквариум може да влијае не само на нашите растенија (за добро или полошо), туку и на рибите.

Во оваа статија ќе зборуваме длабоко за тоа што е СО2 за аквариуми, како се комплетите, како да се пресмета количината на СО2 што ни е потребна ... И, исто така, ако сакате да истражувате во темата, исто така го препорачуваме овој напис на Домашен CO2 за аквариуми.

За што е СО2 во аквариуми

Подводни растенија

СО2 е еден од најосновните елементи на засадени аквариуми, бидејќи без тоа вашите растенија ќе умрат или, во најмала рака, ќе се разболат. Тоа е суштински елемент што се користи во фотосинтезата, при што CO2 се комбинира со вода и сончева светлина за растението да расте. При враќањето, испушта кислород, уште еден основен елемент за да се обезбеди опстанок и добро здравје на вашиот аквариум.

Во вештачка средина како што е аквариумот, треба да им ги обезбедиме на растенијата потребните хранливи материи или нема да се развијат правилно. Поради оваа причина, CO2, кој во природата растенијата вообичаено го добиваат од почвата и други растенија што се распаѓаат, не е елемент што го има во изобилство во аквариуми.

Како знаеме дали на нашиот аквариум ќе му треба CO2? Како што ќе видиме подолу, многу зависи од количината на светлина што ја добива аквариумот: колку повеќе светлина, толку повеќе СО2 ќе им треба на вашите растенија.

Како се комплетите за аквариум CO2

СО2 е од витално значење за здравјето на вашите растенија

Постојат неколку начини да се воведе CO2 во вашата аквариумска вода. Иако постојат неколку едноставни начини, за кои ќе зборуваме подоцна, најефикасно е да имате комплет што редовно додава јаглерод во водата.

Содржина на комплетот

Без сомнение, најпрепорачаната опција од акваристите се комплетите со СО2, кои редовно го произведуваат овој гас, така што е можно попрецизно да се калибрира колку CO2 влегува во аквариумот, нешто што вашите растенија и риби ќе го ценат. Овие тимови се состојат од:

 • Шише со СО2. Тоа е токму тоа, шише во кое се наоѓа гасот. Колку е поголем, толку подолго ќе трае (логично). Кога ќе заврши, мора да се наполни, на пример, со цилиндар CO2. Некои продавници исто така ви ја нудат оваа услуга.
 • Регулатор. Регулаторот служи за, како што сугерира и неговото име, да го регулира притисокот на шишето каде што е CO2, односно да го намали за да биде поподнослив.
 • Дифузер Дифузерот ги „крши“ меурчињата на СО2 непосредно пред да влезат во аквариумот додека не формираат многу фина магла, со што тие се подобро распоредени низ аквариумот. Препорачливо е да го ставите ова парче на излезот од чистата вода од филтерот, што ќе го распредели СО2 низ аквариумот.
 • Цевка отпорна на CO2. Оваа цевка го поврзува регулаторот со дифузорот, иако не изгледа важен, всушност е, и не можете да го користите ниту едното, бидејќи треба да бидете сигурни дека е отпорен на CO2.
 • Електромагнет. Покрај тоа што имаат многу кул име што го споделува насловот со романот на Мирчеа Картареску, соленоидите се многу корисни уреди, бидејќи тие се одговорни за затворање на вентилот што отстапува до CO2 кога нема повеќе часови светлина (ноќе на растенијата не им треба CO2 бидејќи не се фотосинтезизираат). Ним им треба тајмер за да работат. Понекогаш соленоидите (или тајмерите за нив) не се вклучени во комплетите за аквариум CO2, па затоа е препорачливо да бидете сигурни дека тие навистина го вклучуваат ако сте заинтересирани да поседувате.
 • Меур бројач. Иако не е од суштинско значење, ви овозможува да ја контролирате количината на СО2 што влегува во аквариумот многу поефикасно, бидејќи го прави токму тоа, сметајќи ги меурчињата.
 • Проверка на капе. Овој вид шише, исто така, не е вклучено во некои комплети, проверува и укажува на количината на СО2 што ја содржи вашиот аквариум. Повеќето имаат течност што ја менува бојата во зависност од тоа дали концентрацијата е ниска, точна или висока.

Колку трае шише CO2 за аквариуми?

Подобро да немате риба при тестирање на нивото на СО2

Вистината е тоа донекаде е тешко со сигурност да се каже колку долго трае едно шише CO2, бидејќи ќе зависи од количината што ја ставате во аквариумот, како и од фреквенцијата, капацитетот ... сепак, се смета дека шише од околу два литра може да трае помеѓу два и пет месеци.

Како да се измери количината на СО2 во аквариумот

Засадено прекрасно морско дно

Вистината е тоа воопшто не е лесно да се пресмета процентот на СО2 што му е потребен на нашиот аквариумбидејќи зависи од повеќе фактори. За среќа, науката и технологијата се тука за да ги извадат костените уште еднаш од огнот. Сепак, за да ви дадеме идеја, ќе зборуваме за двата методи.

Рачен метод

Како прво, ние ќе ве научиме на рачен метод за да пресметате колку СО2 му е потребен на вашиот аквариум. Запомнете дека, како што рековме, потребниот дел ќе зависи од неколку фактори, на пример, капацитетот на аквариумот, бројот на растенија што сте ги засадиле, водата што се обработува ...

Primero ќе мора да ја пресметате pH вредноста и тврдоста на водата за да го знаете процентот на СО2 што е во водата на вашиот аквариум. На овој начин ќе знаете колкав процент од СО2 му е потребен на вашиот аквариум. Можете да најдете тестови за пресметување на овие вредности во специјализирани продавници. Се препорачува процентот на СО2 да биде помеѓу 20-25 мл на литар.

Потоа ќе треба да додадете CO2 што и е потребна на аквариумската вода (Се разбира, ако се случи случајот). За да го направите ова, пресметајте дека има околу десет меурчиња CO2 во минута на секои 100 литри вода.

Автоматски метод

Без сомнение, ова е најудобниот метод за да се пресмета дали количината на СО2 присутна во нашиот аквариум е точна или не. За ова ќе ни треба тестер, еден вид стаклено шише (кое е прикачено со вшмукување и има форма на aвонче или меур) со течност внатре која користи различни бои за да извести за количината на СО2 присутна во водата. Нормално, боите што укажуваат на тоа се секогаш исти: сина за ниско ниво, жолта за високо ниво и зелена за идеално ниво.

Некои од овие тестови ќе ве замолат да измешате аквариумска вода во растворот, додека во други нема да биде потребно. Во секој случај, секогаш следете ги упатствата на производителот за да избегнете стравови.

совети

Колку повеќе површинската вода се движи, толку повеќе CO2 ќе ви треба

Прашањето за СО2 во аквариуми е доста комплицирано, бидејќи бара трпение, добар комплет, па дури и многу среќаНа Затоа подготвивме список совети што можете да ги земете предвид при влегување во овој свет:

 • Никогаш не ставајте многу СО2 одеднаш. Многу е подобро да започнете полека и да градите нивоа на јаглерод малку по малку, додека не го достигнете саканиот процент.
 • Забележи го тоа, колку повеќе водата се движи (на пример, поради филтерот), толку повеќе ќе ви треба CO2, бидејќи ќе се оддалечи пред аквариумската вода.
 • Сигурно ќе треба да направите неколку тестови со водата во вашиот аквариум додека не го пронајдете идеалниот сооднос на СО2 за овој. Затоа, многу е препорачливо да ги направите овие тестови без уште да има риба, така што ќе избегнете да ги ставите во опасност.
 • Конечно, ако сакате да заштедите малку СО2, исклучете го системот еден час пред да се изгаснат светлата или откако ќе се стемни, ќе остане доволно за вашите растенија и нема да го трошите.

Дали има замена за CO2 во аквариуми?

Растенијата растат среќни со добро ниво на СО2

Како што рековме претходно, опцијата за комплети за правење домашен CO2 е најпожелна за растенијата во вашиот аквариум, сепак, бидејќи тоа е малку скапа и тешка опција, не е секогаш најпогодна за секого. Како замена, можеме да најдеме течности и апчиња:

Течности

Најлесен начин да додадете CO2 во вашиот аквариум е го прави тоа на течен начинНа Шишињата со овој производ едноставно се состојат од тоа, количина на јаглерод (што вообичаено се мери со капачето од шишето) во форма на течност што ќе треба да ја додавате во аквариумската вода од време на време. Сепак, тоа не е многу безбеден начин, бидејќи концентрацијата на СО2, иако се раствора во вода, понекогаш не е рамномерно распоредена. Покрај тоа, постојат и оние кои тврдат дека тоа било штетно за нивната риба.

Пастилја

Таблетите, исто така, може да бараат посебна опрема, бидејќи ако се стават директно во аквариумот, тие се распаѓаат за момент, наместо да го прават тоа малку по малку, така што тие се целосно бескорисни за растенијата и оставаат седименти што можат да останат додека. денови во позадина. Сепак, постојат поедноставни опции каде производот е едноставно направен во водасепак, тие може да не се распаднат добро.

Аквариум CO2 е комплициран предмет што бара комплети, па дури и математика за да се најде идеалниот сооднос и дека нашите растенија растат полни со здравје. Кажете ни, имате ли засаден аквариум? Што правите во овие случаи? Дали сте повеќе fanубители на домашни генератори на СО2 или претпочитате течност или апчиња?

Фуентес: Аквариум градини, Денерле


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.