Filtrat e shpinës Akuariumi

Pastërtia e ujit varet nga filtri

Filtrat e shpinës janë një zgjedhje e mirë për një akuarium, të madh apo të vogël, dhe nuk ka rëndësi nëse jeni një akuarist i ri në botën e peshkut ose me një përvojë të madhe. Ato janë pajisje shumë të plota që zakonisht ofrojnë tre lloje të filtrimit, përveç veçorive të tjera shumë interesante.

Në këtë artikull ne do të flasim për filtrat e ndryshëm të shpinës, çfarë janë, si t'i zgjidhni ato dhe madje cilat marka janë më të mirat. Dhe, nëse jeni të interesuar për këtë temë dhe doni të informoheni në detaje, ju rekomandojmë të lexoni këtë artikull tjetër filtra akuariumi.

Filtrat më të mirë të shpinës për akuariumet

Çfarë është një filtër i shpinës

Një akuarium i madh ka nevojë për një filtër të fuqishëm

Filtrat e shpinës janë një nga llojet më të njohura të filtrave të akuariumit. Siç sugjeron edhe emri, ato varen nga njëra nga skajet e akuariumit, si një çantë shpine. Funksionimi i tij është i thjeshtë, pasi ata thjesht thithin ujin dhe e kalojnë nëpër filtrat e tyre para se ta lënë të bjerë, sikur të ishte një ujëvarë, përsëri në rezervuarin e peshkut, tashmë të pastër dhe pa papastërti.

Filtrat e shpinës Ato zakonisht përfshijnë tre lloje të ndryshme të filtrave që janë përgjegjës për të bërë filtrimin më të zakonshëm të kërkuar nga akuariumet. Në filtrimin mekanik, i pari nëpër të cilin kalon uji, filtri heq papastërtitë më të mëdha. Në filtrimin kimik, grimcat më të vogla hiqen. Së fundi, në filtrimin biologjik krijohet një kulturë bakteresh që transformojnë elementët që janë të dëmshëm për peshqit në ato të padëmshme.

Avantazhet dhe disavantazhet e këtij lloji të filtrave

Bettas nuk janë tifozë të mëdhenj të filtrave të shpinës

Filtrat e shpinës kanë një numër të avantazhet dhe disavantazhet që mund të jetë e dobishme kur zgjedh nëse do të marrësh një filtër të këtij lloji apo jo.

avantazh

Ky lloj filtri ka një numër i madh i avantazheve, veçanërisht në lidhje me shkathtësinë e tij, të cilat e bëjnë atë një veprim të përsosur për çdo iniciator:

 • Ata janë një produkt shumë i kompletuar dhe me një shkathtësi të madhe që zakonisht përfshin tre llojet e filtrimit që kemi komentuar (mekanike, kimike dhe biologjike).
 • Ata kanë tendencë të kenë një Çmimi i rregulluar.
 • Ata janë shumë e thjeshte per tu montuar dhe perdorurKjo është arsyeja pse ato rekomandohen shumë për fillestarët.
 • Mos zini vend brenda akuariumit.
 • Së fundi, normalisht mirëmbajtja e tij nuk është shumë e shtrenjtë (përsa i përket kohës, pak a shumë dy javë në varësi të kapacitetit dhe papastërtisë që grumbullohen në akuarium, dhe parave).

disavantazhet

Sidoqoftë, ky lloj filtri gjithashtu ka një disavantazh, veçanërisht në lidhje me speciet që nuk duket se e tolerojnë atë si të tjerët:

 • Ky lloj filtri ato nuk rekomandohen për akuariume me karkaleca deti, meqenëse ato mund t’i thithin.
 • Për të as peshqit betta nuk janë entuziastëpasi filtri shkakton një rrymë uji kundër të cilit është e vështirë për ta të notojnë.
 • El filtri kimik tenton të mos jetë shumë i mirë ose, të paktën, të mos japë një rezultat aq të mirë sa dy të tjerët.
 • Po kështu, çantat e shpinës filtrojnë ndonjëherë ato janë pak joefikasepasi mund të ripërpunojnë ujin që sapo kanë tërhequr.

Markat më të mira të filtrave të shpinës

Afërsia e një peshku portokalli

Në treg mund të gjejmë tre marka mbretëreshë kur bëhet fjalë për filtrat e shpinës që do të jetë përgjegjës për filtrimin e ujit në akuariumin tuaj derisa të duket si avionë ari.

Akuaklear

Ne kemi folur tashmë për Filtrat AquaClear kohët e fundit Undshtë padyshim marka më e rekomanduar nga akuaristët ekspertë dhe fillestarë. Edhe pse bie në sy se ka një çmim disi më të lartë se të tjerët, cilësia e produkteve të saj është e padiskutueshmeMe Filtrat e tij ndahen sipas kapacitetit në litra ujë në akuariumin tuaj. Përveç kësaj, ata gjithashtu shesin pjesë këmbimi për filtra (sfungjerë, qymyr druri ...).

Filtrat e kësaj marke ata mund të punojnë me vite si dhe ditën e parëMe Ju vetëm do të duhet të bëni një mirëmbajtje të saktë në mënyrë që motori të mos digjet.

eheim

Një markë gjermane që shkëlqen në prodhimin e produkteve të lidhura me ujin, qofshin akuariume apo kopshte. Filtrat e tij, pastruesit e zhavorrit, pastruesit, ushqyesit e peshkut ose ngrohësit e akuariumit bien në sy veçanërisht. Brandshtë një markë shumë interesante që jo vetëm shet pajisjet, por edhe pjesë të lirshme dhe ngarkesa për filtrat e saj.

Shtë interesante që pompat e ujit të këtij prodhuesi, të destinuara fillimisht për akuariume, gjithashtu po bëhen duke përdorur në kontekstet llogaritëse për të ftohur serverët në një zhurmë të vazhdueshme, të ulët dhe efikase.

Baticor

Tidal është një markë tjetër me cilësi të madhe me të cilën ne mund të blejmë filtra të shpinës për akuariumin tonë. Shtë pjesë e Seachem, një laborator në Shtetet e Bashkuara i dedikuar veçanërisht produkteve kimike, për shembull, stimuluesve, kontrolleve të fosfatit, testeve të amoniakut ..., megjithëse përfshin edhe pompa uji ose filtra.

Filtrat e baticës janë të famshëm për ofrimin e veçorive që nuk përfshihen në markat e tjera të filtrave, për shembull, niveli i rregullueshëm i ujit ose një pastrues për mbeturinat që grumbullohen në sipërfaqen e ujit.

Si të zgjidhni një filtër shpine për akuariumin tonë

Filtri lehtë mund të gëlltisë karkalecat

Zgjedhja e një filtri të shpinës që plotëson nevojat tona dhe ato të peshqve tanë mund të jetë gjithashtu një sfidë. Kjo është arsyeja pse ne ju ofrojmë këtë seri këshillash që duhen mbajtur parasysh:

Peshk akuariumi

Në varësi të peshkut që kemi në akuarium, do të na duhet një lloj filtri ose një tjetër. Për shembull, siç thamë, shmangni filtrat e shpinës nëse keni një karkalec ose peshk betta, pasi atyre nuk u pëlqejnë aspak këto filtra. Nga ana tjetër, nëse keni peshq të mëdhenj që prandaj janë mjaft të ndotur, zgjidhni një filtër të shpinës që ka një filtrim mekanik mjaft të fuqishëm. Së fundi, një filtrim i mirë biologjik është shumë i rëndësishëm në akuariumet me shumë peshq, pasi përndryshe ekuilibri delikat i ekosistemit mund të prishet.

Masa e Akuariumit

Masa e akuariumit është po aq e rëndësishme kur zgjidhni një filtër ose një tjetërMe Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme që, para se të vendosni për një model ose një tjetër, të llogaritni se çfarë kapaciteti ka akuariumi juaj dhe sa ujë keni nevojë për të përpunuar filtrin në orë për ta mbajtur atë të pastër. Nga rruga, filtrat e shpinës janë veçanërisht të përshtatshme për akuariume të vegjël dhe të mesëm. Së fundi, është gjithashtu një ide e mirë të merrni parasysh se ku do të vendosni akuariumin, pasi filtri do të ketë nevojë për pak hapësirë ​​në buzë, kështu që nuk do të dëmtojë të shikoni matjet nëse, për shembull, keni akuariumi kundër një muri.

Lloji i akuariumit

Në fakt, lloji i akuariumit nuk është problem për filtrat e shpinës, përkundrazi, pasi për shkak të shkathtësisë së tyre, ato përshtaten shumë mirë në çdo dhomëMe Ato madje rekomandohen për akuariume të mbjella, pasi tubi me të cilin thithin ujin është shumë i lehtë për t'u fshehur në barërat e këqija. Sidoqoftë, mbani mend se rryma e gjeneruar nga këto lloje të filtrave është mjaft e fortë.

Cili është filtri më i qetë i shpinës?

Linja e ujit në një akuarium

Veryshtë shumë e rëndësishme të zgjidhni një filtër i heshtur në rast se nuk doni të stresoni peshkun tuaj… Ose edhe veten, veçanërisht nëse keni akuariumin të vendosur në një dhomë. Në këtë kuptim, markat që dallohen më shumë për ofrimin e filtrave të heshtur janë Eheim dhe AquaClear.

Megjithatë, edhe kështu një filtër mund të lëshojë zhurmë dhe të jetë i bezdisshëm edhe pa qenë i gabuarMe Për ta shmangur atë:

 • Jepini motorit pak kohë që të aklimatizohet. Disa ditë pas lëshimit të një filtri të ri, motori duhet të ndalojë së bëri shumë zhurmë.
 • Kontrolloni atë nuk ka ngecur ndonjë guralec apo ndonjë mbetje që mund të shkaktojnë dridhje.
 • Ju gjithashtu mundeni vendosni diçka midis gotës dhe filtrit për të shmangur dridhjet.
 • Nëse ajo që ju shqetëson është ujëvara ai ujë i pastër që del nga filtri, përpiquni ta mbani nivelin e ujit mjaft të lartë (do të duhet të rimbusheni çdo tre ose katër ditë) në mënyrë që zhurma e ujëvarës të mos jetë aq e fortë.

A mund të vendosni një filtër shpine në një rezervuar peshku?

Një rezervuar peshku pa filtër

Edhe pse ka filtra të shpinës të krijuar posaçërisht për akuariumet nano, e vërteta është se për një rezervuar peshku me një filtër sfungjeri do të kemi mjaftMe Siç kemi thënë më lart, filtrat e ujëvarës shkaktojnë një rrymë mjaft të fortë që mund të ndikojë negativisht te peshqit tanë apo edhe t'i vrasë ata, për shembull nëse janë karkaleca ose peshq foshnje.

Kjo është arsyeja pse është shumë më mirë të zgjedhim një filtër sfungjeri, pasi nuk ka ndonjë pompë uji që mund të gëlltisë aksidentalisht peshkun tonë, diçka që probabilitetet e së cilës rriten në mënyrë eksponenciale sa më e vogël të jetë hapësira. Filtrat e sfungjerit janë pikërisht ajo që tregon emri i tyre: një sfungjer që filtron ujin dhe që, pas rreth dy javësh përdorimi, bëhet gjithashtu një filtër biologjik, pasi përfundon që përmban baktere të dobishme për ekosistemin e rezervuarit të peshkut..

Për më tepër, Nëse keni një rezervuar të madh peshku, ka filtra të motorizuar., por i projektuar për vende me shumë pak vëllim uji.

Shpresojmë se ju kemi ndihmuar të kuptoni më mirë botën e filtrave të shpinës me këtë artikull. Na tregoni, a keni përdorur ndonjëherë këtë lloj filtrimi të akuariumit? Cila ka qenë përvoja juaj? A rekomandoni një markë apo model të veçantë?


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.