Sifoner akuariumi

Sifonizimi konsiston në pastrimin e pjesës së poshtme të akuariumit me fshirje

Një sifon akuariumi është një nga mjetet bazë për të qenë në gjendje të kryejë mirëmbajtjen e akuariumit tonë dhe kështu mbajeni atë të pastër dhe peshqit tanë të lumtur dhe të shëndetshëm. Me sifonerin ne do të eliminojmë papastërtitë që janë grumbulluar në fund dhe do të përfitojmë prej tij për të rinovuar ujin në akuarium.

Në këtë artikull do të flasim për çfarë çfarë është një sifonues, i llojeve të ndryshme që mund të gjejmë, si të sifoni një akuarium dhe ne madje do t'ju mësojmë se si të ndërtoni sifonin tuaj të bërë në shtëpi. Përveç kësaj, ne gjithashtu ju rekomandojmë që të lexoni këtë artikull tjetër çfarë uji të përdorim në akuariume nëse është sifoni i parë për herë të parë.

Çfarë është një sifon akuariumi

Sifoneri i akuariumit, i njohur gjithashtu si sifon, është një mjet shumë i dobishëm që na lejon të lëmë pjesën e poshtme të akuariumit tonë si avionë ari, pasi thith papastërtitë që janë grumbulluar në zhavorr në fund.

Megjithëse ekzistojnë disa lloje të ndryshme të sifonerëve (siç do të diskutojmë në një pjesë të mëvonshme), ata të gjithë punojnë afërsisht të njëjtë, pasi ato janë si një lloj fshesë me korrent që gëlltit ujin, së bashku me papastërtitë e grumbulluara, të lihen në një enë të veçantë. Në varësi të llojit, forca e thithjes kryhet elektrikisht ose me dorë, për shembull, falë një pajisje thithëse që lejon që uji i ndotur të bjerë në një enë të veçantë dhe përmes sifonit falë gravitetit.

Cili është përdorimi i sifonit të një akuariumi?

Sifoni është i rëndësishëm që peshku juaj të jetë i shëndetshëm

Epo, qëllimi i sifonizimit të një akuariumi nuk është tjetër veçse pastrojeni atë, hiqni mbetjet e ushqimit dhe plehut të peshkut që grumbullohen në fund të akuariumitMe Sidoqoftë, tërhiquni, sifoni gjithashtu na lejon të:

 • Përfitoni nga ndryshoni ujin e akuariumit (dhe zëvendësoni atë të ndotur me atë të pastër)
 • Shmangni ujin e gjelbër (për shkak të algave që mund të lindin nga papastërtia, të cilat sifoni është përgjegjës për eliminimin)
 • Parandaloni që peshku juaj të sëmuret për shkak të ujit shumë të ndotur

Llojet e sifonerit për akuariumin

Një sfond plot me bimë dhe ngjyra

Atje dy lloje kryesore të sifonerit për akuariumin, elektrik dhe manual, edhe pse brenda këtyre ka disa me karakteristika shumë interesante, të cilat mund të përshtaten me nevojat tuaja.

i vogël

Sifone të vegjël ato janë ideale për akuariume më të vegjëlMe Edhe pse ka ato elektrike, duke qenë të vogla ato gjithashtu priren të jenë shumë të thjeshta dhe thjesht përbëhen nga një lloj zileje ose tubi të ngurtë, përmes të cilit futet uji i ndotur, një tub i butë dhe një çelës ose buton i pasmë që duhet të shtypim për të qenë në gjendje për të thithur Ujin.

Elektrike

Pa dyshim më efikasja, kanë të njëjtin operacion si sifonerët e vegjël (një gojë e ngurtë përmes së cilës futet uji, një tub i butë përmes të cilit udhëton dhe një buton për të thithur, si dhe një motor i vogël, natyrisht), por me ndryshimin se ato janë më të fuqishme. Disa janë edhe në formë arme ose përfshijnë qese të tipit vakum për ruajtjen e papastërtisë. E mira e këtyre sifoneve është se, megjithëse janë pak më të shtrenjtë se ato manuale, ato na lejojnë të arrijmë në vendet më të largëta të akuariumit pa përpjekje.

Së fundi, brenda sifoneve elektrike do t'i gjeni plotësisht elektrike (domethënë ato janë të kyçura në rrymë) ose bateri.

Thjesht thithni papastërtitë

Një lloj tjetër sifoni akuariumi që mund të gjejmë në dyqane është ai që thith papastërtitë por jo ujinMe Pajisja është saktësisht e njëjtë me pjesën tjetër, me ndryshimin se ka një filtër përmes të cilit kalojnë papastërtitë për ta ruajtur në një qese ose rezervuar, por uji, tashmë pak më i pastër, rifutet në akuarium. Sidoqoftë, ky nuk është një model shumë i rekomanduar në planin afatgjatë, pasi hiri i sifonit është se na lejon të vrasim dy zogj me një gur, të pastrojmë pjesën e poshtme të akuariumit dhe të ndryshojmë ujin fare lehtë.

Shtëpi

Peshqit janë shumë të ndjeshëm ndaj ndryshimeve, kështu që ne nuk mund ta heqim të gjithë ujin menjëherë

Ka shumë mundësi për të bërë sifonin tuaj të bërë në shtëpi, por këtu do t'ju tregojmë model më i lirë dhe më i thjeshtëMe Do t'ju duhet vetëm një copë tub dhe një shishe plastike!

 • Së pari, merrni elementët që përbëjnë sifonin: një copë tubi transparent, jo shumë i trashë ose i ngurtë. Mund ta merrni në dyqane të specializuara, si në çdo dyqan harduerësh. Ju gjithashtu do të keni nevojë për një shishe e vogël me ujë ose sode (rreth 250 ml janë mirë).
 • Pritini tubin për të matur. Nuk duhet të jetë shumë e gjatë ose shumë e shkurtër. Për ta matur atë, ne rekomandojmë vendosjen e një kovë (e cila është vendi ku do të përfundojë uji i ndotur) në një lartësi më të ulët të akuariumit. Pastaj vendoseni tubin në akuarium: masa perfekte është se mund ta vendosni në dyshemenë e akuariumit dhe ta hiqni në mënyrë që të arrijë në kovë pa probleme.
 • Pritini shishen. Në varësi të madhësisë së akuariumit, mund ta shkurtoni më lart ose më poshtë (për shembull, drejt mesit nëse është një akuarium i madh, ose nën etiketë nëse është një akuarium më i vogël).
 • Kap kapakun e shishes dhe shpojeni atë në mënyrë që të vendosni tubin plastik, por ta mbani akoma. Stepshtë hapi më i komplikuar për tu kryer, pasi plastika e kapakut është më e ngurtë se pjesa tjetër dhe është e vështirë të shposh, kështu që kini kujdes që të mos dëmtoni veten.
 • Vendoseni tubin përmes vrimës në kapak dhe përdoreni për të lidhur gjerdanin e shishes. Është gati!

Për ta bërë atë të funksionojë, vendosni pjesën e shisheve të sifonit në fund të akuariumitMe Hiqni të gjitha flluskat. Keni gati kovën në të cilën do të shkojë uji i ndotur. Tjetra, thithni skajin e lirë të tubit derisa forca e gravitetit të bëjë që uji të bjerë në kovë (kini kujdes të gëlltitni ujin e ndotur, nuk është aspak i shëndetshëm, si dhe shumë i pakëndshëm).

Së fundi, përdorni sifonin që përdorni, kini shumë kujdes që të mos hiqni më shumë se 30% të ujit nga akuariumi kur e pastroni, pasi peshqit tuaj mund të sëmuren.

Si të përdorni një sifon në akuarium

Një rezervuar peshku me gurë shumë të pastër

Përdorimi i sifonit, në fakt, është mjaft i thjeshtë, por ne duhet të jemi të kujdesshëm që të mos ngarkojmë habitatin e peshkut tonë.

 • Para së gjithash, përgatitni mjetet që do t'ju nevojiten: sifonizuesi dhe, në rast se është një model që ka nevojë për të, a kovë ose tasMe Kjo duhet të vendoset në një lartësi më të ulët se akuariumi që graviteti të bëjë punën e tij.
 • Filloni të fshini pjesën e poshtme me shumë kujdes. Shtë më mirë të filloni aty ku është grumbulluar më shumë papastërti. Gjithashtu, duhet të përpiqeni të mos e hiqni zhavorrin nga toka ose të gërmoni ndonjë gjë, përndryshe habitati i peshkut tuaj mund të preket.
 • Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme që, siç thamë, mos merrni më shumë ujë sesa faturaMe Një maksimum prej 30%, pasi një përqindje më e lartë mund të ndikojë tek peshqit tuaj. Pasi të keni mbaruar sifonizimin, do të duhet të zëvendësoni ujin e ndotur me një të pastër, por mos harroni se kjo duhet të trajtohet njësoj si ajo e mbetur në akuarium dhe të ketë të njëjtën temperaturë.
 • Së fundi, edhe pse do të varet shumë nga madhësia e akuariumit tuaj, procesi i sifonizimit duhet të kryhet në mënyrë periodikeMe Të paktën një herë në muaj, dhe deri në një herë në javë nëse është e nevojshme.

Si të sifoni një akuarium të mbjellë

Akuariumet e mbjella janë shumë delikate

Akuariumet e mbjella meritojnë një seksion të veçantë në përdorimin e sifonit të akuariumit, pasi ato janë jashtëzakonisht delikateMe Për të mos marrë habitatin e peshkut tuaj para jush, ne rekomandojmë sa vijon:

 • Zgjidhni një sifoner elektrik, por me pak fuqi, dhe me një hyrje më të vogël. Nëse jo, ju mund të vakumoni shumë fort dhe të gërmoni bimët, të cilat ne duam t'i shmangim me çdo kusht.
 • Kur filloni të thithni, jini shumë të kujdesshëm mos gërmoni rrënjët ose dëmtojnë bimët. Nëse keni një sifon me një hyrje më të vogël, siç thamë, do të jeni në gjendje ta kontrolloni këtë hap shumë më mirë.
 • Përqendrohuni veçanërisht në zonat ku grumbullohen mbeturinat dhe pule peshku.
 • Së fundi, bimët më delikate për të sifonuar janë ato që rreshtojnë tokënMe Bëni atë shumë, shumë butësisht në mënyrë që të mos i gërmoni ato.

Ku të blini një sifon akuariumi

Atje shumë vende ku mund të blini një sifonerPo, ata priren të jenë të specializuar (mos prisni t'i gjeni në dyqanin ushqimor të qytetit tuaj). Më të zakonshmet janë:

 • Amazona, mbreti i dyqaneve, ka absolutisht të gjitha modelet që kanë qenë dhe kanë qenë. Pavarësisht nëse ato janë të thjeshta, manuale, elektrike, të përdorura me bateri, pak a shumë të fuqishme ... Rekomandohet shumë që, përveç përshkrimit të produktit, të hidhni një sy komenteve për të parë se si mund të përshtatet me nevojat tuaja bazuar në përvoja e të tjerëve.
 • En dyqane të specializuara për kafshë shtëpiakeAshtu si Kiwoko, do të gjeni edhe disa modele. Edhe pse ato mund të mos kenë aq shumëllojshmëri sa Amazon dhe të jenë pak më të shtrenjta në disa raste, e mira e këtyre dyqaneve është se mund të shkoni personalisht dhe të kërkoni këshillë nga një ekspert, diçka veçanërisht e rekomanduar kur sapo keni filluar në botë emocionuese e peshkut.

Një sifon akuariumi është një mjet bazë për të pastruar akuariumin dhe për ta bërë peshkun tuaj, të rimëkëmbur, më të shëndetshëm dhe më të lumtur. Shpresojmë se ju kemi ndihmuar të kuptoni se si funksionon dhe i kemi bërë gjërat më të lehta për ju që të zgjidhni sifonin që ju përshtatet më shumë ju dhe akuariumit tuaj. Na tregoni, a e keni përdorur ndonjëherë këtë mjet? Si shkoi? A rekomandoni një model të veçantë?


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.