Testi i akuariumit

Testimi i ujit është thelbësor për shëndetin e peshkut tuaj

Testet e akuariumit jo vetëm që rekomandohen, por mund të konsiderohen të detyrueshëm për të ruajtur cilësinë e ujit dhe të sigurojmë shëndetin e peshkut tonë. Të thjeshta dhe shumë të shpejta për t'u përdorur, ato janë një mjet që ndihmon si fillestarët ashtu edhe profesionistët në akuarizëm.

Në këtë artikull do të shohim disa nga pyetjet më të dobishme në lidhje me testet e akuariumit., për shembull, për çfarë janë, si përdoren, çfarë parametrash matin ... Dhe, që ra fjala, ju rekomandojmë që të hidhni një sy edhe këtij artikulli tjetër rreth CO2 për akuariumet, një nga elementët e pranishëm në ujë që duhet kontrolluar.

Për çfarë është një test akuariumi?

Peshku që noton në një akuarium

Me siguri ju tashmë e keni kuptuar, nëse keni një akuarium, atë cilësia e ujit është jetike për ruajtjen e shëndetit të peshkut tonëMe Këto kafshë janë shumë të ndjeshme, kështu që çdo ndryshim në mjedisin e tyre (dhe, natyrisht, mjedisi i tyre më i afërt është uji) mund të çojë në probleme shëndetësore dhe madje edhe më keq në disa raste.

Testet e akuariumit përdoren pikërisht për këtë, në mënyrë që të dini në çdo kohë nëse cilësia e ujit është e mirë. Për ta zbuluar, duhet të mbani nën kontroll nivelet e nitriteve dhe amoniakut, ndër të tjera. Siç do ta shohim, testet e akuariumit nuk bëhen vetëm herën e parë që vendosim ujë në të, por ato janë gjithashtu një pjesë e rregullt e mirëmbajtjes së tij.

Si të bëni një test akuariumi

Peshqit janë të ndjeshëm ndaj çdo ndryshimi në ujë

Megjithëse në disa dyqane kafshësh ato ofrojnë mundësinë e testimit të ujit në akuariumin tuaj, këtu do të fokusohemi në komplete që ju lejojnë të bëni testin tuaj në shtëpi të cilat, për arsye të dukshme, janë ato që mund t’ju ​​shkaktojnë më shumë dyshime, veçanërisht nëse jeni i sapoardhur në akuarizëm.

Funksionimi i testeve është mjaft i thjeshtë, pasi shumica konsistojnë në marrjen e një mostre të ujit. Ky mostër është i ngjyrosur (ose me pika ose duke zhytur një shirit, ose thjesht duke ju dhënë numrat) dhe do t'ju duhet t'i krahasoni me një tabelë, të përfshirë në vetë produktin, e cila do t'ju lejojë të kontrolloni nëse vlerat janë të sakta.

Llojet e testeve të akuariumit

Testet e akuariumit ndjekin një kod ngjyrash

Pra, nuk është tre mënyra të shkëlqyera për të bërë një test akuariumi, në varësi të llojit të kompletit: me shirita, me pika ose me një pajisje dixhitale. Të gjitha mund të jenë po aq të besueshme, dhe përdorimi i njërës ose tjetrës do të varet nga shijet tuaja, faqja që keni ose buxheti juaj.

Shirita

Testet që përbëhen nga një çantë shiriti janë shumë të lehta për t'u përdorur. Normalisht, ka disa shirita në secilën shishe dhe funksionimi i saj është jashtëzakonisht i thjeshtë, pasi thjesht përbëhet nga zhytja e shiritit në ujë, shkundja e tij dhe krahasimi i rezultatit me vlerat e specifikuara në shishe. Për më tepër, shumë prej markave që shesin këtë lloj testi përfshijnë një aplikacion me të cilin mund të ruani rezultatet dhe t'i krahasoni ato për të parë evolucionin e ujit në akuariumin tuaj.

Pika

Testet e lëngshme janë mënyra tjetër e shkëlqyeshme për të analizuar cilësinë e ujit në akuariumin tuaj. Menjëherë jashtë, ata ndikojnë më shumë se shiritat, pasi ato përbëhen nga shumë tuba bosh dhe kavanoza plot substanca. me të cilën do të provoni ujin (diçka që duhet të keni parasysh nëse nuk doni që testet të zënë shumë hapësirë). Sidoqoftë, operacioni është i thjeshtë: thjesht duhet të vendosni një mostër uji akuariumi në tuba dhe të shtoni lëngun për të kontrolluar statusin e ujit.

Nëse zgjidhni këtë test, përveç besueshmërisë, sigurohuni që të përfshijë afishe për të identifikuar çdo tub Dhe kështu që ju të mos ngatërroheni rastësisht kur bëni testin.

Dixhital

Së fundi, testet e tipit dixhital janë, pa dyshim, më të saktat në treg, megjithëse ato janë gjithashtu zakonisht më të shtrenjtat (megjithëse, padyshim, ato zgjasin shumë më gjatë). Funksionimi i tij është gjithashtu shumë i thjeshtë, pasi thjesht duhet të vendosni lapsin në ujë. Sidoqoftë, ata kanë një problem: ka shumë modele që thjesht përbëhen nga një test PH ose më së shumti parametra të tjerë më të thjeshtë, të cilët, pavarësisht se janë shumë të saktë, lënë jashtë elemente të tjerë që ne mund të jemi të interesuar të matim.

Cilat parametra kontrollohen me një test akuariumi?

Një peshk i kuq që noton pas xhamit

Shumica e testeve të akuariumit Ato përfshijnë një sërë parametrash për të matur dhe ato janë ato që përcaktojnë nëse uji që keni në akuariumin tuaj është i cilësisëMe Prandaj, kur blini këtë lloj prove, sigurohuni që ato të matin substancat e mëposhtme:

Klor (CL2)

Klori është një substancë që mund të jetë tepër toksike për peshqit dhe madje shkaktojnë vdekje nëse nuk është brenda parametrave minimalë. Për më tepër, membrana juaj e osmozës së kundërt mund të mbingarkohet dhe gjëja më e keqe është se ajo mund të gjendet në vende aq afër sa uji i rubinetit. Mbani nivelet e klorit në akuariumin tuaj në 0,001 deri 0,003 ppm në mënyrë që cilësia e ujit të mos vuajë.

Aciditeti (PH)

Akuariumet e mbjella ndjekin parametra të ndryshëm

Ne kemi thënë më parë se peshqit nuk mbështesin ndryshimet në ujë, dhe PH është një shembull i mirë i kësaj. Ky parametër mat aciditetin e ujit, i cili, nëse pëson ndonjë ndryshim të vogël, mund të shkaktojë stres të madh tek peshqit tuaj. dhe madje u shkaktojnë atyre vdekje, gjëra të varfra. Isshtë e rëndësishme që të keni nivele të qarta të PH edhe kur mbërrini nga dyqani i kafshëve shtëpiake: do t'ju duhet të mësoni peshkun tuaj duke matur PH të dyqanit dhe gradualisht duke i përshtatur me ato të rezervuarit tuaj të peshkut.

Përveç kësaj, aciditeti i ujit nuk është një parametër fiks, por ndryshon me kalimin e kohësNdërsa peshqit ushqehen, ata polen, bimët bëhen të oksigjenuara ... prandaj, ju duhet të matni PH të ujit në akuariumin tuaj të paktën një herë në muaj.

El Niveli i PH që rekomandohet në një akuarium është midis 6,5 dhe 8.

Fortësia (GH)

Ngurtësia e ujit, e njohur edhe si GH (nga ngurtësia e përgjithshme angleze) është një tjetër nga parametrat që një test i mirë akuariumi duhet t'ju ndihmojë të kalibroni. Ngurtësia i referohet sasisë së mineraleve në ujë (veçanërisht kalcium dhe magnez). Gjëja e komplikuar në lidhje me këtë parametër është se në varësi të llojit të akuariumit dhe peshkut që keni, një masë ose një tjetër do të rekomandohet. Mineralet e pranishme në ujë ndihmojnë në rritjen e bimëve dhe kafshëve, kështu që parametrat e tij nuk mund të jenë shumë të ulët ose shumë të lartë. Të rekomanduara, në një akuarium me ujë të ëmbël, janë nivele prej 70 deri në 140 ppm.

Peshqit mbingarkohen shpejt

Përbërja toksike nitrite (NO2)

Nitriti është një element tjetër me të cilin duhet të jemi të kujdesshëm, pasi nivelet e tij mund të rriten në qiell për arsye të ndryshmePër shembull, nga një filtër biologjik që nuk funksionon siç duhet, duke pasur shumë peshq në akuarium ose duke i ushqyer ato shumë. Nitriti është gjithashtu i vështirë për t'u zvogëluar, pasi arrihet vetëm përmes ndryshimeve të ujit. Isshtë shumë e zakonshme të gjesh nivele të larta nitrite në akuariumet e reja, por pas çiklizmit ato duhet të zbresin. Në fakt, nivelet e nitriteve duhet të jenë gjithmonë në 0 ppm, pasi edhe vetëm 0,75 ppm mund të stresojnë peshkun.

Shkaku i algave (NO3)

NO3 gjithashtu njihet si nitrat, një emër shumë i ngjashëm me nitritin, dhe në fakt ato janë dy elementë me një marrëdhënie shumë të ngushtë me njëri -tjetrin, meqenëse nitrati është rezultat i nitriteve. Për fat të mirë, është shumë më pak toksik se nitriti, megjithëse ju gjithashtu duhet të kontrolloni nivelin e tij në ujë në mënyrë që të mos humbasë cilësinë, pasi, si PH, NO3 gjithashtu shfaqet, për shembull, për shkak të dekompozimit të algave. Nivelet ideale të nitrateve në një akuarium me ujë të ëmbël janë më pak se 20 mg / L.

Stabiliteti i PH (KH)

Një peshk në një akuarium me ujë të kripur

KH mat sasinë e karbonateve dhe bikarbonateve në ujëMe fjalë të tjera, ndihmon në neutralizimin e acideve pasi PH nuk ndryshon shumë shpejt. Ndryshe nga parametrat e tjerë, sa më i lartë KH i ujit, aq më mirë, pasi do të thotë që ka më pak mundësi që PH të ndryshojë papritur. Kështu, në akuariumet e ujërave të ëmbla raporti i rekomanduar i KH është 70-140 ppm.

Dioksid karboni (CO2)

Një element tjetër jetik për mbijetesën e një akuariumi (veçanërisht në rastet e atyre të mbjella) është CO2, jetike për bimët për të kryer fotosintezën, edhe pse toksike për peshqit në nivele shumë të larta. Edhe pse përqendrimi i rekomanduar i CO2 do të varet nga shumë faktorë (për shembull, nëse keni bimë apo jo, numri i peshqve ...) mesatarja e rekomanduar është 15 deri në 30 mg për litër.

Sa shpesh ju duhet të provoni akuariumin?

Shumë peshq që notojnë në një akuarium

Siç e keni parë gjatë gjithë artikullit, është shumë e rëndësishme të kryeni një test për ujin e akuariumit herë pas here, megjithëse gjithçka varet nga përvoja që keni në këtë temë. Për iniciatorët, për shembull, rekomandohet të testoni ujin çdo dy ose tre ditë, ashtu si pas çiklizmit të një akuariumi të ri, ndërsa për ekspertët testi mund të zgjatet në një herë në javë, çdo pesëmbëdhjetë ditë apo edhe një muaj.

Markat më të mira të provës së Akuariumit

Megjithëse ka shumë teste akuariumi në treg, është e rëndësishme të zgjedhim një që është i mirë dhe i besueshëm, ose përndryshe do të na bëjë pak mirë. Në këtë kuptim, dy marka dallohen:

Tetra

Tetra është një nga markat që kanë qenë gjithmonë të pranishme në botën e akuarizmit. E themeluar në 1950 në Gjermani, ajo dallohet jo vetëm për shiritat e saj të shkëlqyeshëm për testimin e ujit në akuarium dhe pellg, por edhe për një larmi të gjerë produktesh, përfshirë pompat, dekorimet, ushqimin ...

JBL

Një markë tjetër gjermane me prestigj dhe besueshmëri të madhe, e cila filloi në 1960 në një dyqan të vogël specialistësh. Testet e akuariumit JBL janë shumë të sofistikuara dhe, megjithëse kanë një model me shirita, specialiteti i tyre i vërtetë është në testet e rënies, nga të cilat ata kanë disa pako shumë të plota, madje edhe shishe zëvendësuese.

Ku të blini teste të lira të akuariumit

Si mund ta imagjinoni testet e akuariumit janë në dispozicion veçanërisht në dyqanet e specializuara, meqenëse ato nuk janë një produkt i përgjithshëm mjaftueshëm për të qenë në dispozicion kudo.

  • Kështu, vendi ku ndoshta do të gjeni testet më të ndryshme për të matur cilësinë e ujit në akuariumin tuaj është në Amazona, ku ka shirita provë, pika dhe numra dixhitalë për të dhënë dhe shitur, megjithëse i njëjti bollëk i markave mund të jetë pak i çrregullt, veçanërisht nëse jeni fillestar në këtë temë.
  • Nga ana tjetër, në dyqane të specializuara si Kiwoko ose TiendaAnimal Ju mund të mos gjeni aq shumëllojshmëri sa në Amazon, por markat që ata shesin janë të besueshme. Në këto dyqane mund të gjeni edhe pako edhe shishe të vetme, si dhe të keni këshilla të personalizuara.

Shpresojmë që ky artikull mbi testet e akuariumit t'ju ketë ndihmuar të hyni në këtë botë emocionuese. Na tregoni, si e matni cilësinë e ujit në akuariumin tuaj? A preferoni testin me shirita, me pika apo dixhitale? A ka ndonjë markë që ju rekomandoni veçanërisht?


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.