Amfibi

amfibi

Amfibi éta sato vertebrata Éta dicirikeun ku kulit bulistirna, tanpa skala.

Dina tulisan ieu kami bakal ngajelaskeun sadaya rusiah sato ieu, dimimitian ku baranahan amfibi, jinis-jinis amfibi anu aya, sababaraha conto sareng kapanasaranan sanés anu pastina bakal mangpaat pisan pikeun anjeun.

Baranahan amfibi

amfibi

Kang oviparous, baranahan amfibi éta pikeun endog. Réptil sareng mamalia baranahan tina pembuahan internal (dina jero bikang) nalika amfibi latihan pembuahan luar.

La pembuahan amfibi lumangsung dina cai tawar, Kusabab jenis cai ieu bakal janten anu ngajagi endog salami kamekaranana sareng ngamungkinkeun para amfibi henteu peryogi kantétan émbrionik, sapertos kantung amniotik atanapi allantois, janten sababaraha ciri anu bénten sareng amfibi vertebrata darat anu sanés.

Pupuk ka mahluk luar nuturkeun prosés karakteristik: jalu nyekel bikangna, anu endog. Nalika ieu kaluar, jalu mana spilling spérma na ka aranjeunna sareng pupuk aranjeunna. Endogna tetep dina cai anu ngawangun tali atanapi napel dina vegetasi akuatik. Larva akuatik muncul deui ti aranjeunna.

Bangkong ngojay

Boh dina lauk sareng amfibia, dimana pembuahan éksternal ngadominasi, endogna gaduh sampul ipis, kumargi spérmatozoa kedah nyebrangna sahingga pembuahan dilaksanakeun. Kusabab kitu, endog ieu kedah dilebetkeun kana cai anu ditempelkeun séwang-séwangan, ngabentuk gugus anu seueur.

Amfibi dilahirkeun salaku a larva akuatik anu ngumbara nganggo buntut jeung napas ngaliwatan insang. Nalika larva, disebat tadpole, parantos tumuh cekap, éta ngalaman prosés total metamorfosis. Iwal ti sababaraha spésiés bangkong leuweung hujan, fitur-fitur ieu antukna bakal ngaleungit sareng bakal digentos ku paru-paru sareng suku nalika tatas ageung.

Kelas ieu amfibi vertebrata diwangun ku bangkong, bangkong, salamanders sareng caecilians akuatik. Amfibi ieu ngagaduhan kamampuan hirup hirup di jero sareng luar cai, sanaos aranjeunna kedah teras-terasan baseuh sabab éta mangrupikeun sarana napasna.

Sasatoan amfibi, naon ari éta?

Bangkong tangkal

Dina basa Latin kecap amfibi ngagaduhan hartos anu khas, sacara harfiah nuduhkeun "dua kahirupan". Sareng ieu mangrupikeun kaistiméwaan sato ieu, anu sanggup adaptasi sareng ngalaksanakeun fungsi biologisna di dua ékosistem anu béda: permukaan darat sareng zona akuatik. Nanging, urang badé ngagali deui hartos amfibi.

Amfibi mangrupikeun bagian tina kulawarga hébat mahluk hirup anu diklasifikasikeun salaku vertebrata (aranjeunna ngagaduhan tulang, nyaéta rorongkong internal) anamniotes (Cikal anjeun janten opat amplop anu béda: chorion, allantois, amnion, sareng kantong konéng, nyiptakeun lingkungan anu caina anu tiasa dihirupan sareng tuang), tetrapods (aranjeunna ngagaduhan opat anggota awak, ambulat atanapi manipulatif) sareng ectothermic (Aranjeunna ngagaduhan suhu awak anu variabel).

Aranjeunna gaduh jaman anu disebat métamorfosis (Transformasi anu dilumangsungkeun sasatoan nalika tahapan pamekaran biologis sareng anu mangaruhan boh morfologi na sareng fungsina sareng gaya hirup). Diantara parobihan anu paling terkenal anu dialaman nyaéta petikan ti insang (énggal) dugi ka paru-paru (déwasa).

Jenis amfibi

Newt, salah sahiji jinis amfibi anu paling umum

Triton

Dina kulawarga hébat anu diciptakeun amfibia ieu, urang tiasa ngadamel klasifikasi alit dumasar kana tilu pesenan: anurans, caudates o urodeles y apodal o gimnofiona.

nu anurans Éta mangrupikeun jinis amfibi anu dikelompokkeun sareng sadaya amfibi anu urang kenal salaku bangkong sareng bangkong. Ati-ati, bangkong sareng bangkong sanés spésiés anu sami. Aranjeunna dikelompokkeun babarengan ku kamiripan sareng tingkah laku morfologisna.

nu urodeles Éta mangrupikeun jinis amfibi sanés anu béda ku buntut panjang sareng batang anu manjang. Panonna henteu maju teuing sareng ditutupan ku kulit anu alus. Di dieu urang mendakan énggal, salamander, proteos sareng putri duyung.

Tungtungna, aya jinisna amfibi apodal, anu paling aneh ti sadayana kumargi munculna. Aranjeunna caket caket cacing atanapi cacing bumi kusabab teu ngagaduhan anggota awak sareng awakna rada panjang.

Ciri Amfibi

Bangkong bangkong

Sakumaha anu parantos urang nyarioskeun sateuacanna, amfibi mangrupikeun sato vertebrata, sareng aranjeunna ngagaduhan "hak istimewa" janten langkung primitif sato kelas ieu anu nyicingan planét Bumi. Aranjeunna nyarios yén parantos aya sakitar 300 juta taun, ampir teu nanaon!

Aranjeunna ngagaduhan opat anggota awak: dua payun sareng dua tukang. Anggota awak ieu dikenal ku ngaran anu mencolok tina dear. Quiridus dicirikeun ku ngagaduhan morfologi anu sami sareng panangan jalma, kalayan opat ramo dina suku payun, sareng lima dina hiji deui. Seueur amfibi sanésna ogé ngagaduhan anggota awak sapertos buntut kalima.

Janten mahluk hirup tina getih tiis, suhu awakna gumantung, sareng seueur pisan, kana lingkungan dimana aranjeunna ayana, kumargi aranjeunna henteu tiasa ngatur panas internalna. Ieu mangrupikeun panyabab kakuatan majeure anu nyababkeun aranjeunna adaptasi sareng kahirupan di cai sareng di darat. Dua sistem ieu ngabantosan anjeun pikeun ngahindaran panas teuing atanapi niiskeun awak anjeun.

putera oviparoussabab éta netes tina endog. Éta bikang anu jaga nyimpen endog ieu sareng anjeunna sok ngalakukeun éta dina lingkungan akuatik, maka spésimén ngora ngagaduhan sistem pernapasan anu ngagaduhan sisik.

Kulit organisme ieu nyaéta nembus, tiasa disebrangan ku rupa-rupa molekul, gas sareng partikel anu sanés. Sababaraha spésiés sanggup nyéépkeun zat toksik ngalangkungan kulitna salaku sistem pertahanan ngalawan bahaya éksternal.

Malah fokus kana kulit anjeun, kudu dicatet yén ieu beueus sareng diséépkeun ku timbangan, henteu sapertos jinis sato sanés anu ngalaksanakeunana. Kaayaan ieu ngamungkinkeun aranjeunna nyerep leres cai sareng, akibatna, oksigén. Sabalikna, éta ngajantenkeun aranjeunna rentan pisan kana prosés dehidrasi. Upami amfibi aya dina lingkungan asor anu handap, kulitna bakal garing gancang, anu tiasa nyababkeun masalah serius komo pati.

Sato ieu ngagaduhan sistem peredaran darah anu bagian utamina nyaéta haté tricameral diwangun ku dua atria sareng hiji ventrikel. Sirkulasi na ditutup, dua kali sareng teu lengkep.

Soca biasana ageung sareng, tibatan, buncelik, anu mempermudah a médan ageung of view pas pisan nalika moro calon mangsa. Aya pengecualian sapertos énggal.

Sanaos sigana henteu sapertos kitu, amfibi aranjeunna ngagaduhan huntu, sanaos langka ieu. Fungsina pikeun ngabantosan tuang tuangeun. Létah ogé janten alat anu sampurna pikeun néwak sato leutik anu sanés. Aranjeunna nampilkeun a burih ngawangun tubular, sareng peujit ageung pondok, dua ginjal, sareng kandung kemih.

Conto amfibi

Salamander

Salamander

Ayeuna, aya katalog sakitar sababaraha 3.500 spésiés amfibi. Nanging, para ilmuwan, dina perkiraanana, ngaduga yén jumlah totalna sakitar 6.400.

Nalika urang mikirkeun amfibi, gambar bangkong atanapi bangkong sok nembongan dina sirah urang, tapi urang ogé ngagaduhan sato anu sanés sapertos bagong sareng salamander.

Ieu ngan ukur sababaraha conto amfibi, sanaos, tangtosna, aya seueur deui:

Anderson salamander (Ambystoma andersoni)

Jenis salamander ieu kawanoh ogé salaku axolotl atanapi purepecha achoque. Mangrupikeun spésiés endemik, nyaéta, ngan ukur aya di tempat anu tangtu. Dina hal ieu, éta ngan ukur cicing di Laguna Zacapu, tempatna di nagara Michoacán (Méksiko).

Hal ieu utamina dicirikeun ku ngagaduhan awak anu rada kandel, buntut pondok sareng insang. Warna jeruk atanapi beureum na, ditambihan kana bintik hideungna anu manjangan sapanjang permukaan awakna, ngajantenkeun henteu diperhatoskeun.

Marbled Newt (Triturus marmoratus)

Sasatoan ieu ayana utamina di daérah Éropa, khususna di belah kalér Spanyol sareng di wétaneun Perancis. Éta ngagaduhan warna héjo dipirig ku nada héjo anu keuna pisan. Salaku tambahan, tonggongna disebrangan ku garis nangtung pigmén beureum anu khas pisan.

Bangkong umum (Bufo bufo)

Umum pisan pikeun mendakanana ampir di sakumna buana Éropa sareng bagéan Asia. Resep habitat anu diwangun tina cai anu stagnan, daérah anu aya irigasi, jst. Mungkin, sabab tahan pisan kana kaayaan hirup di perairan anu henteu murni parantos ngajantenkeun éta salah sahiji amfibi anu paling nyebar sareng terkenal. Éta henteu ngagaduhan warna anu hérang, tapi kulitna na nada "semu coklat", ditutupan ku sababaraha gumpalan dina bentuk kutil.

Bangkong Vermilion (Rana temporaria)

Sapertos baraya anu didugikeun di luhur, amfibi ieu ogé parantos ngajantenkeun Éropa sareng Asia tempatna. Sanaos resep kana tempat anu lembab, bangkong ieu nyéépkeun waktos na kaluar tina cai. Éta henteu kagolong kana pola warna anu tetep, tapi masing-masing jalma tiasa nampilkeun warna anu béda. Sanaos kitu, kulit semu coklat sareng bintik alit condong ngadominasi. Muncung runcing mangrupikeun ciri khas na.

Tulisan anu aya hubunganana:
Amfibi diracun

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.