Ganggang héjo

Ganggang héjo

Dina tulisan samemehna urang tingali sacara jero dina ganggang beureum. Dinten ieu kami masihan anjeun tulisan sanés anu aya hubunganana sareng éta. Dina hal ieu urang bakal ngobrolkeun ganggang héjo. Karakteristik khususna nyaeta aranjeunna ngagaduhan klorofil duanana ao sareng b. Kanyataan ieu anu ngajantenkeun ganggang héjo ngagaduhan warna ieu. Aya langkung ti 7.000 spésiés ganggang héjo di panjuru dunya. Éta disebarkeun antara laut, cai tawar atanapi darat, sanaos seuseueurna seueur nyaéta cai tawar.

Naha anjeun hoyong terang sacara jero sadaya ciri sareng cara hirup ganggang héjo? Terus maca sareng anjeun bakal diajar sadayana 🙂

Ciri utama

Karakteristik ganggang héjo

Ganggang héjo, sapertos sadaya organisme anu ngagaduhan klorofil, sAranjeunna sanggup ngahasilkeun énergi pikeun hirup tina fotosintésis. Komponén anu diperyogikeun pikeun hirup nyaéta sinar panonpoé. Sakumaha urang tiasa bayangkeun, ganggang laut gaduh kanyataan ieu langkung rumit, sabab radiasi surya turun kalayan jero.

Polusi cai ngirangan jumlah sinar panonpoé anu lebet kana ékosistem laut sareng, ku alatan éta, ganggang héjo henteu tiasa potosintésis sareng paéh. Jinis ganggang ieu tiasa nyicingan ampir sagala ékosistem sabab ngagaduhan kapasitas anu hébat pikeun salamet. Kanyataan yén ngan 10% sadaya ganggang héjo di dunya mangrupikeun laut aya hubunganana sareng kamampuanna pikeun fotosintésis sareng kabutuhanana pikeun sinar panonpoé berjam-jam.

Nalika urang angkat ka laut, urang tiasa mendakan seueur jinis ganggang héjo. Nalika urang turun ka jero, urang ningali kirang na kirang nalika cahya panonpoé surup. Sanaos urang tiasa mendakan sababaraha ganggang ditunda dina cai atanapi ganggang tina ukuran mikroskopis, seuseueurna seueur di handapeun dasar laut.

Baranahan ganggang tiasa duanana seksual sareng aséksual. Nalika ngeunaan analisa na, urang tiasa ngabédakeun batang, daun sareng akar sapertos dina pepelakan anu langkung luhur.

Baranahan ganggang héjo

Baranahan ganggang héjo

Sakumaha didadarkeun di sateuacan, ganggang tiasa baranahan sacara aséksual ngalangkungan fragméntasi sareng séks séksual dina sababaraha cara. Urang bade nganalisis masing-masing sahijina:

  • Hologami: éta mangrupikeun hiji jinis réproduksi anu ngan ukur dititénan dina ganggang unisél. Baranahan na diwangun ku kanyataan yén sakabeh alga sorangan bertindak salaku gamét sareng sekering sareng gamét anu sanés.
  • Konjugasi: éta mangrupikeun hiji jinis réproduksi anu ngan ukur aya dina ganggang anu filamén. Di jerona, sababaraha ganggang tindakan sapertos lalaki sareng anu sanés sapertos bikang. Ku cara kieu, aranjeunna tiasa ngagabung kana filamén sareng nyiptakeun tabung union anu ngalangkungan eusi réproduktif. Nalika prosés na réngsé, zygospore kabentuk salaku hasilna. Mangrupikeun spora anu tetep latén dugi ka kondisi lingkungan anu cocog pikeun pengecambahan na dimana ngabentuk filamen énggal.
  • Planogamy: Mangrupikeun salah sahiji jinis réproduksi anu gamét mobile bergerak. Duanana gamét ngandung flagela anu ngamungkinkeun aranjeunna ngalih sareng silih damel.
  • Oogamy: Éta sami sareng anu sateuacanna, tapi waktos ieu urang mendakan yén gamét bikangna henteu tiasa gerak. Kusabab teu ngagaduhan flagella, éta moal tiasa gerak sareng meryogikeun baranahan éksternal.

Ganggang filamén

Ganggang héjo laut

Ganggang filamén dipikaresep ku masarakat, sabab seueur diantarana dianggo dina akuarium. Aranjeunna ngagaduhan klorofil a sareng b sareng rupi-rupi pigmén sapertos karoten sareng xanthofil. Urang mendakanana utamina di daérah cai tawar, sanaos ogé tiasa ditingali anu nyicingan daérah laut. Ieu ngajantenkeun pepelakan serbaguna kanggo dianggo dina akuarium anjeun.

Éta disebut ganggang filamén sabab ngagaduhan sél dina bentuk filamén sapertos rambut kompak. Dina sababaraha akuarium aya dibentukna hiji jenis ganggang héjo filamén anu henteu pikaresepeun pisan (mirip sareng gulma di kebon) sareng anu disebat Cladophora. Anjeun tiasa sacara gampang mikawanoh éta sabab katingalina sapertos gugus filamén héjo poék sareng tumuh dibéréskeun kana substrat atanapi pepelakan sanésna di sakurilingna.

Ganggang filamén peryogi seueur cahaya sareng nutrisi pikeun tumuh saé. Aranjeunna peryogi seueur nitrat sareng fosfat anu dikandung cai. Upami anjeun hoyong mastikeun kaayaan anu saé sareng tumuhna ganggang héjo dina akuarium anjeun, pastikeun aranjeunna ngagaduhan jumlah mineral anu saé ieu.

Ganggang ieu ogé tiasa janten hama upami aya kaleuwihan nutrisi. Éta tiasa ngarusak cai ku prosés anu katelah eutrofikasi cai. Éta mangrupikeun pertumbuhan anu kaleuleuwihi kusabab kaleuwihan gizi dina cai anu nyababkeun pangirangan jumlah cahaya anu dugi ka handapeun kusabab kaleuwihan ganggang. Nalika aranjeunna maot, aranjeunna mimiti buruk sareng nyiptakeun lingkungan putrid. Ieu disebat eutrofikasi cai.

Nyababkeun naha éta muncul dina akuarium anjeun

Ganggang héjo dina akuarium

Anjeun tiasa ngagaduhan kolam sareng ti hiji dinten dugi ka ganggang héjo salajengna bakal mimiti tumuh. Kaayaan ieu disababkeun ku sabab anu béda-béda. Salah sahiji anu utami nyaéta henteu saimbangna antara jumlah nitrat sareng fosfat dina cai. Sacara umum, biasana aya langkung seueur nitrat tibatan fosfat. Henteu gaduh nilai anu saé ngajantenkeun ganggang ieu tumuh di akuarium. Pikeun nyingkahan kaayaan ieu urang kedah ngontrol tingkat tutuwuhan anu urang tempatkeun dina kolam.

Masalah sanés anu micu tumuhna ganggang héjo nyaéta saeutik tapis atanapi beban biologiska. Kaayaan ieu lumangsung nalika Nyaring aranjeunna henteu ngagaduhan kakuatan pikeun ngajaga cai dina kaayaan anu saé. Éta panginten kusabab akuarium teu gaduh kakuatan anu cekap pikeun nyaring sajumlah ageung cai atanapi volume anu ageung teuing atanapi kusabab éta janten bakiak / rusak. Pikeun tumut kana aspek ieu, urang ngan ukur kedah milari kakuatan anu diperyogikeun dimana éta kedah dianggo. Perlu dipikanyaho yén nalika ngalebetkeun saringan kana cai, kakuatan diréduksi ku 40%. Maka, perlu mésér saringan anu ngagaduhan kakuatan anu langkung luhur.

Upami akuarium gaduh kaleuwihan sinar panonpoé langsung atanapi, sabalikna, kurangna cahaya, éta tiasa janten kasus pertumbuhan anu teu dihoyongkeun. Jumlah cahaya anu lebet kedahna kedah diukur sareng janten adil sareng diperyogikeun.

Kuring miharep tips ieu ngabantosan anjeun pikeun diajar langkung seueur ngeunaan ganggang héjo.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.