Organisme laut pelagik sareng bentik

sagara

Boh laut sareng sagara, tanpa diragukeun, salah sahiji sumberna pang beungharna, dina hal kaanekaragaman hayati, di planet ieu Bumi. Bumi na di bumi seueur tamu anu ngajantenkeun aranjeunna tempat anu pikaresepeun. Sarwa anu bénten-bénten, bentukna, ukuran, warna, kabiasaan, bentuk tuangeun, sareng sajabana.

Jelas, ékosistem akuatik pisan béda-béda. Karakteristikna tiasa benten pisan, anu mangaruhan, dina cara anu khusus, sipatna kapasitas pikeun dicicingan atanapi henteu.

Logikana, kaayaan hirup di cai deet atanapi caket basisir henteu sami. Di dinya, cahaya langkung seueur, suhuna langkung seueur variasi, sareng arus sareng gerakan cai langkung sering sareng bahaya. Nanging, nalika urang turun ka jero, urang mendakan gambaran anu béda pisan. Kusabab kitu, mahluk hirup pisan bénten-bénten gumantung kana daérah sagara atanapi laut tempat aranjeunna ngembangkeun kahirupan.

Ieu di dieu dimana dua kecap anu mungkin teu dipikanyaho ku urang muncul: pelagis y bentik

Pelagis sareng bentik

Lauk Koi

Pelagic ngarujuk kana bagéan sagara anu aya di luhur zona pelagic. Nyaéta, kana kolom cai anu henteu aya dina rak buana atanapi kerak, tapi langkung caket na. Éta téh bentang cai anu henteu jero jero na. Pikeun bagian na, benthic sabalikna. Éta aya hubunganana sareng sadayana numbu ka dasar laut na sagara.

Sacara kasar, mahluk hirup akuatik, diantarana lauk, dibédakeun janten dua kulawarga ageung: organisme pelagis y organisme béntik.

Teras, urang teraskeun nerangkeun masing-masing:

Harti organisme pelagis

Nalika nyarioskeun organisme pelagis, urang nuju ngarujuk ka sadaya spésiés anu nyicingan cai tengah sagara sareng laut, atanapi caket permukaanna. Maka, jelas yén jenis mahluk hirup akuatik ieu pisan-pisan ngawatesan hubungan sareng daérah anu jero pisan.

Éta disebarkeun dina rohangan anu hérang, ti mimiti permukaanna dugi ka jero 200 méter. Lapisan ieu katelah zona phiotic.

Perhatoskeun yén musuh utama sadaya organisme ieu nyaéta perikanan tanpa pandang bulu.

Aya dua jinis utama organisme pelagic: nekton, plakton sareng neuston.

Nekton

Di jerona aya lauk, kuya, cetacean, cephalopods, jsb. Organisme anu, berkat gerakna, sanggup nahan arus laut anu kuat.

Plakton

Éta dicirikeun, dasarna, ku gaduh dimensi leutik, sakapeung mikroskopis. Éta tiasa tina jinis tutuwuhan (fitoplankton) atanapi tina jinis sato (zooplankton). Hanjakalna, organisme ieu, kusabab anatomi na, aranjeunna henteu tiasa ngéléhkeun arus laut, ngarah kaséréd ku aranjeunna.

Neuston

Éta mangrupikeun mahluk hirup anu parantos ngajantenkeun pilem permukaan bumi janten bumi.

Lauk pelagic

Lauk pelagic

Upami urang fokus kana kelompok anu ngawangun lauk pelagis sapertos kitu, urang tiasa ngadamel subdivisi anu sanésna, anu perenahna, dina cara anu sami, gumantung kana daérah cai anu dumukna:

Pelagic basisir

Organisme pelagis basisir biasana nyaéta lauk leutik anu cicing di sakola ageung anu ngalir sakitar bawana sareng caket permukaanna. Conto ieu nyaéta sato sapertos teri atanapi sardin.

Sagara pelagic                          

Dina grup ieu aya spésiés sedeng sareng ageung anu condong hijrah. Sadayana ngagaduhan ciri, boh anatomis sareng fisiologis, mirip pisan sareng baraya basisirna, sedengkeun pola tuangna béda-béda.

Sanaos gaduh pertumbuhan anu gancang sareng kasuburan anu luhur, kapadetan pendudukna jauh langkung handap, sahingga kamekaranana langkung laun. Ieu umumna disababkeun ku kanyataan yén aranjeunna tunduk kana perikanan masif.

Lauk sapertos tuna sareng bonito mangrupikeun spesimen khas organisme pelagik samudera.

Sinonim organisme pelagis

Kusabab istilah pelagic ngarujuk ka daérah laut sareng lautan anu tangtu, ogé muncul kecap anu dianggo pikeun nyebatkeunana dina posisina sapertos "abyssal". Sareng kusabab kitu, dina cara anu sami sareng urang ngarujuk kana organisme pelagik sareng lauk, urang ogé tiasa ngagentoskeun aranjeunna salaku lauk atanapi organisme abyssal.

Definisi organisme bentik

Lauk mas, lauk pelagic

Organisme béntik nyaéta organisme anu aya dina latar ekosistem akuatik, henteu sapertos organisme pelagis.

Di daérah-daérah dasar laut ieu dimana cahaya sareng transparansi muncul, dugi ka tingkat anu handap, enya, urang mendakan produser primér benthic fotosintésis (sanggup ngahasilkeun dahareun sorangan).

Parantos neuleumkeun ka latar apotik, kurang cahaya sareng tempatna di jero anu saé, aya anu nyéépkeun organisme, anu gumantung kana sésa-sésa organik sareng mikroorganisme anu gravitasi narik tina tingkat cai anu paling dangkal pikeun tuang nyalira.

Kasus anu aneh nyaéta baktéri, dina hiji sisi bahan kimia sareng anu sanésna simbiosis (Éta gumantung kana organisme séjén), anu perenahna di daérah anu seram sabab titik-titik tertentu tina pegunungan tengah sagara.

Dina pandangan heula, henteu heran yén, saatos maca di luhur, kami henteu kenal pisan sareng organisme bentik. Henteu aya anu tiasa janten jauh tina bebeneran. Aya hiji spésiés anu aya hubunganana sareng aranjeunna anu kawéntar pisan sareng dipikaterang ku sadayana: batu karang.

Tanpa ragu, terumbu karang mangrupikeun permata anu paling berharga di bumi ibu. Nanging, sareng hanjakalna, aranjeunna ogé anu paling kaancam. Sababaraha téknik mancing, kadang-kadang henteu biasa pisan, maéhan éta. Kami nyarios, salaku conto, tina jaring, anu mangrupikeun panyabab masalah lingkungan anu serius.

Seueur mahluk hirup anu sanés mangrupikeun bagian tina kulawarga bentik anu hébat. Urang nyarioskeun perkawis echinodermia (béntang sareng landak laut), éta pleuronectiform (dampal suku sareng anu sapertos kitu), éta cephalopods (gurita sareng cuttlefish), éta bivalves y moluska sareng sababaraha jinis rumput laut.

Lauk bénthik

Lauk bénthik

Sakumaha didadarkeun di luhur, dina organisme bentik kami mendakan jinis-jinis lauk diklasifikasikeun salaku "peluronectiform", kagolong kana urutan lauk flounder, hayam jago na budi.

Tulisan anu aya hubunganana:
Ayam jago

Lauk ieu dicirikeun ku ngagaduhan morfologi anu rada aneh. Awakna, ageung dikomprés sacara gurat, ngagambar a bentukna rata, Ninggalkeun teu saurang ogé cuek. Tina ramo, aranjeunna ngagaduhan simétri gurat, kalayan soca dina unggal sisi. Simetri gurat anu ngaleungit nalika aranjeunna berkembang. Déwasa, anu cicing dina salah sahiji sisi na, gaduh awak datar sareng sababaraha disusun dina sisi luhur.

Sakumaha aturan, aranjeunna lauk karnivora sareng predator, anu néwakna dilaksanakeun ku cara téknik stalking.

Spésiés anu paling umum, sabab éta anu paling sering dianggo dina kuliner sareng kebon mancing, nyaéta hiji-hijina jeung lauk turbot.

Sinonim organisme béntik

Upami urang marios buku-buku sains anu béda-béda khusus pikeun taksonomi sareng klasifikasi karajaan sato, urang tiasa mendakan organisme sareng benthic kantun nganggo "Bentos" o "Bénthik".

Alam mangrupikeun dunya anu matak, sareng ékosistem akuatik pantes aya bab anu misah. Ngawangkong ngeunaan organisme pelagis sareng bentik mangrupikeun hal anu rumit pisan sareng langkung rumit. Tinjauan saeutik ieu nyorot, dina stroke lega, detil anu ngabédakeun hiji sareng anu sanés.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Jose Fernando Obama cenahna

    ilustrasi anu saé sareng kasimpulan anu saé
    teu langkung ti teraskeun sapertos kieu sareng kuring hatur nuhun pisan kanggo calos, parantos k, éta parantos manpaat pisan pikeun kuring

  2.   Javier Chavez cenahna

    kaleresan siga anu narik pisan pikeun kuring, éta pisan ngabantosan pikeun balik kana topik ieu, salam.