CO2 për akuariumet

Bimë spektakolare nënujore të kuqe

CO2 për akuariumet është një temë me shumë thërrime dhe rekomandohet vetëm për akuaristët më të kërkuar, meqenëse shtimi i CO2 në akuariumin tonë mund të ndikojë jo vetëm në bimët tona (për mirë ose për keq), por edhe peshqit.

Në këtë artikull ne do të flasim në thellësi se çfarë është CO2 për akuariumet, si janë komplete, si të llogarisim sasinë e CO2 që na nevojitet ... Dhe, gjithashtu, nëse doni të thelloheni në temë, ne gjithashtu rekomandojmë këtë artikull në CO2 shtëpi për Akuariumet.

Për çfarë është CO2 në akuariume

Bimët nënujore

CO2 është një nga elementët më themelorë të akuariumeve të mbjella, meqenëse pa të bimët tuaja do të vdisnin ose, të paktën, do të sëmureshin. Shtë një element thelbësor i përdorur në fotosintezën, gjatë së cilës CO2 kombinohet me ujë dhe rrezet e diellit që bima të rritet. Me rikthimin, shkarkon oksigjenin, një element tjetër bazë për të siguruar mbijetesën dhe shëndetin e mirë të akuariumit tuaj.

Në një mjedis artificial si një akuarium, ne duhet t'u sigurojmë bimëve tona lëndët ushqyese që u nevojiten ose nuk do të zhvillohen si duhet. Për këtë arsye, CO2, i cili në natyrë bimët zakonisht marrin nga balta e tokës dhe bimët e tjera të dekompozuara, nuk është një element që është i bollshëm në akuariume.

Si e dimë nëse akuariumi ynë do të ketë nevojë për CO2? Siç do ta shohim më poshtë, varet shumë nga sasia e dritës që merr akuariumi: sa më shumë dritë, aq më shumë CO2 do të kenë nevojë bimët tuaja.

Si janë komplete akuariumi CO2

CO2 është jetik për shëndetin e bimëve tuaja

Ka disa mënyra për të futur CO2 në ujin tuaj të akuariumit. Edhe pse ka disa mënyra të thjeshta, për të cilat do të flasim më vonë, gjëja më efikase është të kesh një çantë që shton karbonin në ujë në mënyrë të rregullt.

Përmbajtja e kompletit

Pa dyshim, opsioni më i rekomanduar nga akuaristët janë komplete CO2, të cilat po e prodhojnë këtë gaz rregullisht, në mënyrë që të jetë e mundur të kalibroni më saktë se sa CO2 hyn në akuarium, diçka që bimët dhe peshqit tuaj do ta vlerësojnë. Këto ekipe përbëhen nga:

 • Shishe CO2. Preciselyshtë pikërisht ajo, një shishe në të cilën ndodhet gazi. Sa më i madh të jetë, aq më gjatë do të zgjasë (logjike). Kur të përfundojë, duhet të rimbushet, për shembull, me një cilindër CO2. Disa dyqane gjithashtu ju ofrojnë këtë shërbim.
 • Rregullator. Rregullatori shërben që, siç sugjeron emri i tij, të rregullojë presionin e shishes ku është CO2, domethënë ta ulë atë për ta bërë atë më të menaxhueshëm.
 • Diffusor. Difuzeri "thyen" flluskat e CO2 pak para se të hyjnë në akuarium derisa të formojnë një mjegull shumë të hollë, kështu që ato shpërndahen më mirë në të gjithë akuariumin. Rekomandohet shumë që ta vendosni këtë pjesë në daljen e ujit të pastër nga filtri, i cili do të shpërndajë CO2 në të gjithë akuariumin.
 • Tub rezistent ndaj CO2. Ky tub lidh rregullatorin me difuzorin, megjithëse nuk duket i rëndësishëm, në të vërtetë është dhe nuk mund t'i përdorni as, pasi duhet të siguroheni që është rezistent ndaj CO2.
 • Solenoid. Përveç që kanë një emër shumë të lezetshëm që e ndan titullin me një roman të Mircea Cartarescu, solenoidet janë pajisje shumë të dobishme, pasi ato janë përgjegjëse për mbylljen e valvulës që i jep rrugë CO2 kur nuk ka më orë dritë (në bimët e natës nuk kanë nevojë për CO2 pasi nuk fotosintezohen). Ata kanë nevojë për një kohëmatës për të punuar. Ndonjëherë solenoidet (ose kohëmatësit për ta) nuk përfshihen në komplete akuariumi CO2, kështu që rekomandohet shumë që të siguroheni që ato ta përfshijnë nëse jeni të interesuar të zotëroni një të tillë.
 • Banak flluskë. Edhe pse nuk është thelbësore, ju lejon të kontrolloni sasinë e CO2 që hyn në akuarium në mënyrë shumë më efektive, pasi e bën këtë, duke numëruar flluskat.
 • Kontrollues i pikave. Ky lloj shishe, gjithashtu i pa përfshirë në disa komplete, kontrollon dhe tregon sasinë e CO2 që përmban akuariumi juaj. Shumica kanë një lëng që ndryshon ngjyrën në varësi të faktit nëse përqendrimi është i ulët, i saktë ose i lartë.

Sa zgjat një shishe CO2 për akuariumet?

Më mirë të mos keni peshk kur testoni nivelet e CO2

E vërteta është se është disi e vështirë të thuhet me siguri se sa zgjat një shishe CO2, meqenëse do të varet nga sasia që vendosni në akuarium, si dhe nga shpeshtësia, kapaciteti ... megjithatë, konsiderohet se një shishe prej rreth dy litrash mund të zgjasë nga dy deri në pesë muaj.

Si të matni sasinë e CO2 në akuarium

Mbjellë një shtrat të bukur të detit

E vërteta është se nuk është e lehtë të llogaritet përqindja e CO2 që i nevojitet akuariumit tonëpasi varet nga faktorë të shumtë. Për fat, shkenca dhe teknologjia janë atje për të hequr gështenjat nga zjarri edhe një herë. Sidoqoftë, për t'ju dhënë një ide, ne do të flasim për dy metodat.

Metoda manuale

Para së gjithash, ne do t'ju mësojmë metodën manuale për të llogaritur se sa CO2 ka nevojë akuariumi juaj. Mos harroni se, siç kemi thënë, proporcioni i nevojshëm do të varet nga disa faktorë, për shembull, kapaciteti i akuariumit, numri i bimëve që keni mbjellë, uji që po përpunohet ...

I parë ju do të duhet të llogaritni pH dhe fortësinë e ujit për të ditur përqindjen e CO2 që është në ujin e akuariumit tuaj. Në këtë mënyrë ju do të dini se sa përqind të CO2 ka nevojë për akuariumi juaj i veçantë. Ju mund të gjeni teste për llogaritjen e këtyre vlerave në dyqane të specializuara. Rekomandohet që përqindja e CO2 të jetë midis 20-25 ml për litër.

Atëherë do të duhet të shtoni CO2 për të cilin ka nevojë uji i akuariumit (Nëse rasti ndodh, natyrisht). Për ta bërë këtë, llogarisni që ka rreth dhjetë flluska CO2 në minutë për çdo 100 litra ujë.

Metoda automatike

Pa dyshim, kjo është metoda më e rehatshme për të llogaritur nëse sasia e CO2 e pranishme në akuariumin tonë është e saktë apo jo. Për këtë do të na duhet një testues, një lloj shishe qelqi (e cila është e bashkangjitur me një filxhan thithës dhe është formuar si një zile ose flluskë) me një lëng brenda që përdor ngjyra të ndryshme për të informuar për sasinë e CO2 të pranishëm në ujë. Normalisht ngjyrat për të treguar këtë janë gjithmonë të njëjta: blu për një nivel të ulët, të verdhë për një nivel të lartë dhe jeshile për një nivel ideal.

Disa nga këto teste do t'ju kërkojnë të përzieni ujin e akuariumit në tretësirë, ndërsa në të tjerat nuk do të jetë e nevojshme. Në çdo rast, gjithmonë ndiqni udhëzimet e prodhuesit për të shmangur frikën.

Këshilla

Sa më shumë të lëvizë uji sipërfaqësor, aq më shumë CO2 do të keni nevojë

Çështja e CO2 në akuariume është mjaft e ndërlikuar, pasi kërkon durim, një çantë të mirë dhe madje shumë fatMe Kjo është arsyeja pse ne kemi përgatitur një listë të këshillave që mund të merrni parasysh kur hyni në këtë botë:

 • Asnjëherë mos vendosni shumë CO2 menjëherë. Muchshtë shumë më mirë të filloni ngadalë dhe të ndërtoni nivelet tuaja të karbonit pak nga pak, derisa të arrini përqindjen e dëshiruar.
 • Vini re se, sa më shumë të lëvizë uji (për shkak të filtrit, për shembull) aq më shumë CO2 do të keni nevojë, meqenëse do të largohet para ujit të akuariumit.
 • me siguri do t'ju duhet të bëni disa teste me ujin në akuariumin tuaj derisa të gjeni raportin ideal të CO2 për këtë. Prandaj, rekomandohet shumë që t’i kryeni këto teste pa pasur ende ndonjë peshk, kështu që ju do të shmangni vënien e tyre në rrezik.
 • Së fundi, nëse doni të kurseni pak CO2, fikeni sistemin një orë para se të fiken dritat ose të errësohet, do të ketë mjaft për bimët tuaja dhe ju nuk do ta humbni atë.

A ka një zëvendësim për CO2 në akuariume?

Bimët rriten të lumtur me një nivel të mirë të CO2

Siç thamë më parë, opsioni i kompleteve për të bërë CO2 të bërë në shtëpi është më i këshillueshëm për bimët në akuariumin tuaj, megjithatë, duke qenë një opsion disi i shtrenjtë dhe i vështirë, nuk është gjithmonë më i përshtatshmi për të gjithë. Si zëvendësues, ne mund të gjejmë lëngje dhe pilula:

lëngjeve

Mënyra më e lehtë për të shtuar CO2 në akuariumin tuaj është duke e bërë atë në mënyrë të lëngshmeMe Shishet me këtë produkt thjesht përbëhen nga ajo, një sasi karboni (e cila normalisht matet me kapakun e shisheve) në formën e një lëngu që do të duhet ta shtoni herë pas here në ujin tuaj të akuariumit. Sidoqoftë, nuk është një mënyrë shumë e sigurt, pasi përqendrimi i CO2, megjithëse shpërndahet në ujë, ndonjëherë nuk shpërndahet në mënyrë të barabartë. Përveç kësaj, ka nga ata që pretendojnë se ka qenë e dëmshme për peshqit e tyre.

tableta

Pllakat gjithashtu mund të kërkojnë pajisje të veçanta, pasi, nëse futen direkt në akuarium, ato copëtohen për një moment në vend që ta bëjnë atë pak nga pak, në mënyrë që të jenë plotësisht të padobishme për bimët dhe të lënë sedimente që mund të mbeten për një ndërsa. ditët në sfond. Megjithatë, ka mundësi më të thjeshta ku produkti thjesht bëhet në ujëmegjithatë, ato mund të mos prishen mirë.

Akuariumi CO2 është një lëndë e ndërlikuar që kërkon komplete dhe madje edhe matematikë për të gjetur raportin ideal dhe që bimët tona të rriten plot shëndet. Na tregoni, a keni mbjellë një akuarium? Çfarë bëni në këto raste? A jeni më shumë një tifoz i gjeneratorëve CO2 të bërë në shtëpi apo preferoni lëngje ose pilula?

Fuentes: Akuariumi, Denerle


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.