Termometër akuariumi

Termometrat janë thelbësorë për akuariumet

Një termometër akuariumi është një mjet bazë që ndihmon në mbajtjen e temperaturave të akuariumit plotësisht nën kontroll. Kështu që ne mund ta dimë në shikim të parë nëse uji nuk është krejt i nxehtë, apo i ftohtë, që duhet të jetë, diçka shumë e rëndësishme nëse duam t’i mbajmë peshqit tanë të shëndetshëm dhe pa stres.

Sidoqoftë, mund të kemi shumë pyetje në lidhje me të: cili lloj është më i miri? Çfarë duhet të merret parasysh kur e montoni? Në cilat raste është e detyrueshme të keni një termometër akuariumi? Ne do t'i përgjigjemi këtyre pyetjeve më poshtë. Përveç kësaj, ne gjithashtu ju rekomandojmë që të lexoni këtë artikull në lidhje me temperatura ideale për peshqit tropikal të ujërave të ëmbla.

Termometrat më të mirë për akuariumet

A është e përshtatshme të kesh një termometër në një akuarium?

Dy karkaleca deti në një tas peshku

Një termometër akuariumi është gjithmonë një ide e mirë, dhe jo vetëm në rastet e akuariumeve tropikale, të cilat kanë nevojë për një temperaturë më të lartë, por në të gjitha llojet e akuariumeve. Termometri, Duke ju lejuar të monitoroni temperaturën e ujit, ju ndihmon të shihni nëse temperatura po ndryshon në periudha të ndryshme të ditës, apo edhe për të identifikuar problemet e mundshme me temperaturën e ujit që duhet të zgjidhni në mënyrë që peshqit tuaj dhe bimët tuaja të kenë gjithmonë shëndet të mirë.

Dhe kjo ekosistemi i një akuariumi është një gjë shumë delikate, e cila ka nevojë për një temperaturë të qëndrueshme në mënyrë që gjithçka të mos shkojë në ferr. Ndryshimet në temperaturë, për shembull, mund ta bëjnë peshkun tuaj të sëmurë, pasi çdo ndryshim në ujë është një burim kryesor stresi për ta. Kjo është arsyeja pse është jetike të keni këtë mjet, të jeni në gjendje të kontrolloni të dhënat disa herë në ditë (veçanërisht nëse e keni ndryshuar ujin në rezervuar ose pasi keni ngrënë), në mënyrë që në çdo kohë të dini gjendjen e tij.

Llojet e termometrit të akuariumit

Ndër termometrat për akuariumet ka mundësi të ndryshme, secila me të mirat dhe të këqijat e veta, siç do të shohim më poshtë:

I brendshëm

Termometrat e brendshëm, siç sugjeron emri, vendosen brenda akuariumit, duke lejuar një lexim shumë të saktë të ujitMe Gjithashtu, nëse keni një akuarium shumë të madh, mund të përdorni disa në të njëjtën kohë për të siguruar që i gjithë uji të ketë të njëjtën temperaturë. Ato priren të jenë mjaft të lira dhe ka lloje të ndryshme në mënyrë që të zgjidhni atë që i përshtatet më së miri nevojave tuaja dhe akuariumit tuaj, për shembull, me një filxhan thithës, me pesha në mënyrë që të fundosen, të notojnë ...

Sidoqoftë, ata kanë disa të meta, siç janë ato brishtësia nëse ato janë bërë prej qelqi, kështu që ato nuk janë të përshtatshme për akuariume me peshq të mëdhenj, ose vështirësi për të lexuar temperaturën pasi ato nuk janë domosdoshmërisht të ngjitura në gotën e akuariumit.

LCD

Ekrani LCD është mënyra se si këto lloje të termometrave tregojnë temperaturën, i njohur edhe si dixhital. Përveç ekranit, i cili del jashtë akuariumit, ata e marrin temperaturën me një prizë që vendoset brenda ujit, e cila është një nga mënyrat më efikase që do të gjejmë për të parë temperaturën në të cilën ndodhet uji.

Përveç kësaj, zakonisht ekrani është mjaft i madh dhe na lejon të shohim numrat me një shikim të thjeshtë, i cili siguron një lehtësi të shtuar.

Dixhital

Termometrat dixhitalë janë pa dyshim më efikasja kur bëhet fjalë për kontrollin e temperaturës së ujit në akuariumin tonëMe Pjesa më e madhe përbëhet nga një ekran që tregon temperaturën, e cila vendoset jashtë akuariumit, dhe një sensor që vendoset brenda (kjo është arsyeja pse ata janë aq të efektshëm në matjen e temperaturës, pasi ato nuk ndikohen nga temperatura e jashtme). Një tjetër opsion shumë interesant që përfshijnë disa modele është një alarm që paralajmëron nëse temperatura e ujit rritet ose bie shumë.

E vetmja por është ajo ato janë më të shtrenjtat nga lista, dhe se disa kanë një kabllo sensori disi të shkurtër, kështu që është e këshillueshme që të shikoni nga afër specifikimet para se t'i blini ato.

Kristal

Më klasiku nga klasikët: termometrat e qelqit ju lejojnë të matni temperaturën e ujit në mënyrën e vjetërMe Zakonisht ato përfshijnë një filxhan thithës ose kanë formën e një shkopi për t'i varur nga xhami dhe për të ruajtur formën e tyre vertikale, gjë që e bën më të lehtë për të parë temperaturën. Gjithashtu, ato janë shumë të lira.

Megjithatë, kanë një pengesë të madhe, brishtësinë e tyre, kështu që ato nuk janë një opsion i rekomanduar për akuariumet me peshq të mëdhenj ose nervozë. Nga ana tjetër, ata kanë tendencë të kenë figura shumë të vogla, të cilat mund të jenë pak të vështira për t'u lexuar.

Me gotë thithëse

Gota thithëse janë një nga Metodat kryesore për mbajtjen e drejtë të termometrave të akuariumitMe Ato kanë tendencë të jenë modele shumë të lira të bëra prej qelqi, plastike apo edhe të përbëra nga një shirit i thjeshtë.

Edhe pse praktike dhe ekologjike, gotat e thithjes kanë një pengesë mjaft të dukshme, dhe kjo është se ato bien shpesh, e cila mund të jetë e keqe nëse duhet të kontrollojmë temperaturën në periudha të ndryshme të ditës.

afishe

Termometra me afishe Ato priren të jenë një shirit ngjitës i thjeshtë në të cilin është shënuar temperatura e ujit, por të cilat vendosen jashtëMe Siç kemi thënë më parë në rastin e termometrave LCD, ato janë shumë të lira, por, megjithatë, ato janë jo të besueshme dhe duhet të jemi të kujdesshëm nëse i vendosim në diell, sepse ato mund të mos japin temperaturën e saktë në të cilën ndodhet uji Me

Së fundi, një avantazh tjetër është në lidhje me funksionimin e këtyre termometrave, pasi përbëhen nga figura të mëdha që ndryshojnë ngjyrën pasi temperatura e akuariumit ndryshon (pak si unazat e humorit). Duke pasur figura të mëdha, ato lexohen lehtë.

Ngrohës uji me termometër të integruar

Më në fund, një nga produktet më interesante që do të gjejmë në botën e termometrave të akuariumit janë ngrohësit me një termometër të integruar, i cili ato na lejojnë të vrasim dy zogj me një gur: të ngrohim ujin (diçka jetike në akuariumet me peshq tropikal) dhe të matim temperaturën në mënyrë që të jetë gjithmonë ashtu siç prek.

Sidoqoftë, një pengesë që ata paraqesin është se termometri mund të mos vërejë ndonjë mosfunksionim të ngrohësit, pasi, duke qenë i njëjti produkt, nëse ka një defekt mund të ndikojë si në ngrohës ashtu edhe në termometër.

Në cilat raste është e detyrueshme mbajtja e një termometri në akuarium?

Peshku noton pranë zhavorrit

Ne tashmë e kemi komentuar më parë se të kesh një termometër në akuariumin tonë është pothuajse e detyrueshme, por bëhet plotësisht e arsyeshme në rastet e mëposhtme:

 • akuariume tropikale, për të ngrohur ujin dhe për ta mbajtur atë midis 22 dhe 28 gradë, një termometër është një domosdoshmëri. Disa modele madje kanë këtë diapazon të temperaturës, kështu që ju mund të shihni me sy të lirë nëse temperatura është e saktë apo jo.
 • Al ndryshoni ujin e akuariumit Një termometër është gjithashtu një mjet thelbësor, pasi mund të na paralajmërojë për luhatjet e mundshme në ujin e ri. Peshqit janë tmerrësisht të ndjeshëm ndaj ndryshimeve të temperaturës që mund të ketë uji, ndaj të cilëve ata janë më të prirur kur kryejnë ndryshimin e ujit.
 • Së fundi, një termometër gjithashtu bën mrekulli ju them nëse ngrohësi i ujit ka pësuar ndonjë dështim që ndoshta nuk e keni vënë re. Kjo është arsyeja pse ne treguam se është një ide e mirë të keni një ngrohës dhe termometër të veçantë, kështu që ju do të keni sigurinë që të dy punojnë në mënyrë të pavarur.

Si të vendosni saktë një termometër në akuarium në mënyrë që të jetë i besueshëm

Një termometër lundrues

Përgjigja për këtë pjesë do të varet shumë nga lloji i termometrit që ne përdorim, meqenëse secili ka një operacion të ndryshëm. Për shembull:

 • L termometrat me afishe janë mësuar të vendosen jashtë akuariumitPrandaj, duhet pasur kujdes të mos i vendosni ato drejtpërdrejt në diell ose pranë një burimi të nxehtësisë ose ajrit të ftohtë (të tilla si priza e ngrohjes ose ajrit të kondicionuar).
 • Në mënyrë të ngjashme, këto termometra janë më pak të sakta në akuariume të mëdhenj, meqenëse të kesh mure më të trasha mund të mos tregojë temperaturën e duhur të ujit.
 • L Termometrat e brendshëm duhet të vendosen gjithmonë mbi zhavorr nga fundi i rezervuarit për të qenë në gjendje të shihni leximin qartë (dhe sigurisht).
 • Në rastin e një termometër lundrues, duhet të mbahet i zhytur në mënyrë që të mund të sigurojë një lexim të saktë të temperaturës.
 • Nëse doni të siguroheni që termometri juaj i filxhanit të thithjes nuk do të zbresë, ose keni peshk topolak që mund ta lëvizë lehtë, shtoni një filxhan thithës i dytë për ta siguruar atë.
 • Gjithmonë provoni që termometri, pavarësisht nga lloji i tij, qëndroni gjithmonë larg ngrohësit të ujit të akuariumit, pasi kjo mund të ndikojë edhe në temperaturën që regjistron.
 • Në akuariume shumë të mëdhenj, mund të keni disa termometra të shpërndarë rreth vendit për të mbajtur temperaturën në nivelin ideal dhe për të parandaluar shfaqjen e luhatjeve.
 • Një avantazh tjetër i të pasurit dy termometra në të njëjtin akuarium është ai ju lejon të shihni nëse një nga të dy dështon dhe ka pasur një ndryshim të temperaturës në ujë.
 • Së fundi, është e rëndësishme që vendosni termometrin në një vend që nuk shqetëson peshkun por që në të njëjtën kohë ju lejon të bëni një lexim me një shikim të vetëm.

Mos harroni hidhini një sy udhëzimeve të termometrit tuaj për të siguruar mënyrën më të mirë për ta përdorur atë dhe për të përfituar sa më shumë prej tij, pasi secili model është i ndryshëm.

Çfarë ndodh nëse termometri i akuariumit prishet

Shumë peshq të kuq në një akuarium

Më parë, gjyshet tona e merrnin temperaturën tonë me termometra shumë të lezetshëm, të mbushur me një lëng argjendi shumë të bukur por jashtëzakonisht helmues, merkur. Edhe pse aktualisht është e rrallë apo edhe plotësisht e ndaluar të përdoret merkuri në prodhimin e termometrave, mund të jetë metoda e zakonshme në modelet veçanërisht të vjetra, në këtë mënyrë është e rëndësishme që të siguroheni që termometri që do të përdorni nuk është bërë nga ky materialPërndryshe, nëse prishet, mund të helmojë peshkun tuaj dhe të kontaminojë ujin.

Për fat të mirë, termometrat modern nuk janë bërë me merkur, por me elementë të tjerë që lejojnë gjithashtu një lexim të besueshëm të temperaturës, siç është alkooli i lyer me ngjyrë të kuqe. Në rast se prishet njëri prej këtyre termometrave, për fat peshku juaj nuk do të jetë në rrezik vdekjeprurës, pasi alkooli është i padëmshëm.

Peshku që noton kundër dritës në një akuarium

Një termometër akuariumi është i domosdoshëm nëse duam që temperatura e akuariumit tonë të mos luhatet. dhe peshqit tanë janë të shëndetshëm dhe të lumtur. Përveç kësaj, ka kaq shumë lloje saqë vështirë se do të gjejmë një që nuk i përshtatet nevojave tona dhe atyre të peshkut tonë. Na tregoni, a keni provuar ndonjë nga këto lloje të termometrave? Cili preferon? Mendoni se kemi lënë ndonjë këshillë për të dhënë?

Fuentes SprucepetsUjori


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.