Kepiting kali

Kepiting kali

Antarane fauna sing ditemokake ing kali kita duwe al Kepiting kali. Iki minangka artropoda decapod sing awake ditutupi cangkang. Cangkang iki dianggep minangka exoskeleton lan kanggo nglindhungi awake dhewe. Beda karo kita, tinimbang nduwe balung ing njobo, nanging ana njaba. Ing gastronomi, daging kepiting pancen dikarepake lan iki tegese anane bisa diancam.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan ciri lan cara urip crayfish kanggo sinau luwih lengkap babagan iki.

Karakteristik utama

Karakteristik kepiting kali

Eksoskeleton sing ditutupi cukup angel lan bisa nglindhungi awake dhewe. Kandungan utamane kalsium. Iki nyedhiyakake kabeh awak sing dipérang dadi bagean sing ngidini pindhah lan ngubengi situs ing njero kali. Bagean utama yaiku anterior lan posterior, uga diarani cephalothorax lan weteng. Ing sisih ngarep ana endhas lan thorax sing dipisahake karo sulcus serviks.

Ing sisih liyane, kita duwe carapace sing dawa ing ekstensi sing dipasang ing mripat. Cangkeme dipasang ing sisih endhas ventral lan diubengi sikil sing mbantu kewan nindakake gerakan.

Kepiting autochthonous ditemokake ing kali ing saindenging semenanjung lan biasane gampang dibedakake amarga duwe 5 pasang sikil ing sisih lan ing area ventral cephalothorax. Pasangan sikil pisanan duwe cakar sing bisa digunakake kanggo pertahanan lan njupuk panganan. Cakar iki bisa uga nggawe ciri khas kepiting lan misuwur.

Rong pasang sikil sabanjure uga duwe klem nanging ukurane luwih cilik tinimbang dhisik. Sing pertama paling penting lan migunani kanggo kewan kasebut. Rong pasang sikil pungkasan duwe cakar sing digunakake kanggo genggeman lan stabilitas sing pas nalika obah.

Kabeh pasangan sikil digunakake kanggo mindhah kajaba sing pisanan, sing mesthi siyap mbela awake dhewe utawa nyerang mangsa.

Fungsi awak

Bagian awak saka kepiting kali

Antena disusun ing pungkasan rai lan uga duwe sawetara antenul sing luwih cilik. Antena iki duwe sarana dadi organ sing adaptasi karo lingkungan lan duwe fungsi sensorik. Kajaba iku, njaga keseimbangan sing apik lan bisa ngrasakake kabeh sing ana ing sekitare.

Sistem pernapasan bisa digunakake amarga insang sing ana ing rong kamar sing disusun ing sisih loro rongga sing ana cephalothorax. Weteng uga duwe enem bagean sing bisa ditekuk lan duwe sepasang tambahan. Appendage iki minangka biremean lan wis dikembangake kanthi apik. Ing babagan pungkasan telson yaiku sirip buntut renang sing kuat. Iki sing nggawe crayfish dadi perenang sing apik lan bisa gampang pindhah sanajan kali iki duwe arus sing luwih kuwat.

Kapasitas kepiting kudu cukup supaya bisa urip ing lingkungan sing saiki banyune kuwat. Contone, yen ana udan deres, aliran kali mundhak akeh banget lan kepiting kudu siyap kanggo slamet ing kahanan kasebut.

Minangka babagan sistem pencernaan, wicaksana banget. Saka njaba, sampeyan mung bisa ndeleng anus sing ana ing bagean ventral telson.

Kanggo mbedakake kepiting lanang lan wadon, sawetara prabédan kudu ditetepake antara orifis seksual. Kanggo pria, bolongan iki mbukak ing bagian dhasar sikil pungkasan lan organ kopulasi dununge ing rong pasangan pertama. Ing wanita, orifis seksual ana ing pasangan sikil katelu lan liyane uga suda utawa ora ana.

Habitat alam

Panganan kewan kali

Iwak udang kasebut ora nuntut banget miturut syarat-syarat sing kudu ditindakake. Urip ing kabeh banyu kali Spanyol sing duwe aliran cukup. Sanajan ora nuntut banget, luwih seneng banyune kaya uyah kalsium kanggo nguatake eksoskeleton lan jumlah oksigen sing larut antarane 3 lan 12 mg / l.

Babagan suhu, Dheweke kudu kisaran antara 8,5 lan 22 derajat. Crayfish minangka indikator lingkungan sing apik babagan kualitas banyu sing ana ing kali, amarga yen kena kontaminasi, kita ora bakal bisa ndeleng. Sanajan duwe kapasitas kanggo nahan sawetara arus sing kuwat, umume kita deleng disebar ing wilayah sing banyune alon banget. Sisih ngisor kali bisa ganti lan dununge ana ing papan sing cethek lan liyane sing luwih akeh.

Dheweke ora seneng banget karo papan sing padhang, mula dheweke njupuk kesempatan kanggo ndhelik ing vegetasi kali. Kadhangkala kanthi tang kasebut bisa nggawe bolongan kanthi nggali yen dirasa diancam. Uga bisa ndhelikake ing sawetara lereng bank utawa ing sangisore watu sing luwih gedhe.

Kegiatan maksimal ditindakake nalika wengi nalika cahya ora bisa ditemokake dening mangsane. Wektu taun sing paling aktif yaiku ing antarane musim semi lan musim gugur, suwene taun ana ing hibernasi ing salah sawijining papan ndhelik sing paling asring aman.

Panganan lan reproduksi iwak udang

Mangan kepiting kali

Kepiting iki meh mangan kabeh. Kalebu ing panganan iwak cilik, wortel kewan liyane, larva amfibia, makroinvertebrata, tanduran akuatik lan uga ganggang. Ing antarane predator paling penting sing kudu sampeyan awas yaiku serangga coleopteran lan odonata, iwak liyane sing luwih gedhe, manuk lan sawetara mamalia kayata otter.

Babagan reproduksi, musim reproduksi diwiwiti sadurunge hibernasi ing endi wanita saged nyelehake endhog 40 ing 80 ing sangisore weteng lan dipasang ing sikile. Iki nglindhungi nalika hibernate nganti endhog ing musim semi ing ngisor iki.

Muga-muga informasi kasebut bisa mbantu sinau luwih lengkap babagan iwak udang sing ana ing semenanjung.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.