Cnidarians

ubur-ubur

Antarane makhluk urip paling primitif sing ditemokake ing sisih ngisor segara sing ana cnidarians. Iki minangka filum sing kasusun saka organisme banyu lan jenenge asale saka sel karakteristik dhewe. Dheweke diarani cnidosit lan sing nggawe spesies iki istimewa. Saiki ana sekitar 11.000 spesies cnidarians sing dikenal dadi rong kelas, genera lan spesies sing beda.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake babagan kabeh ciri, habitat lan spesies utama cnidarians.

Karakteristik utama cnidarians

Antarane kabeh spesies sing kalebu klompok kewan iki, kita nemokake karang, ubur-ubur, anemon lan koloni. Saka cnidaria, kita nemokake ubur-ubur utama ing saindenging jagad. Iki minangka spesies laut sing wis bisa njajah lingkungan banyu tawar. Biasane benthic lan sessile sing ateges mbatesi gerakan. Sing liyane ukurane luwih cilik lan dianggep planktonik. Ukuran kewan kasebut beda-beda gumantung saka ukuran mikroskopis nganti liyane sing luwih saka 20 meter sing kalebu tentakel.

Iki minangka organisme sing duwe simetri radial lan diblastik. Iki tegese tuwuh saka macem-macem godhong embrio sing dikenal kanthi jeneng ectoderm lan endoderm. Sing paling penting yaiku cnidaria yaiku sel sing nyebabake jeneng kasebut ditampa. Babagan babagan cnidosit. Simetri radial tegese uga sawetara klompok bisa uga ngowahi dadi biradial, tetraradial utawa jinis simetri liyane. Cnidosit minangka sel sing bisa njupuk lan ngracun mangsane. Dheweke nggunakake kalorone kanggo mburu lan kanggo mbela awake dhewe saka predator.

Dheweke duwe level organisasi jaringan amarga ora duwe organ. Sistem pencernaan yaiku growong bentuk kanthong kanthi bolongan mlebu siji kanggo panganan lan metu saka bahan sing durung dicerna. Tentakel kasebut kalebu nomer pirang-pirang 6 utawa 8. Minangka organisme sing primitif banget, ora ana cephalization. Pola awak utama sing ditemokake ing filum kewan iki yaiku: polip lan ubur-ubur.

Wangsulan: Bab ingkang sapisanan kudu ngerti antara prabédan antara polip lan ubur-ubur yaiku mobilitas. Nalika polip sessile lan bentuke bentuke silinder, ubur-ubur ubin kanthi seluler lan duwe bentuk lonceng. Polip kudu dipasang ing dhasar segara terrestrial kanthi terus-terusan lan ngarahake tentakel munggah. Kosok baline, ubur ubur kasebut nduweni tentakel lan cangkeme diarahake mudhun.

Klasifikasi cnidarians

kelas cnidarian

Akeh spesies cnidaria ngasilake koloni sing arupa organisme individu sing diarani zooid sing kalebu ubur-ubur lan kaya polip lan kalorone. Antarane spesies utama sing diklasifikasikake cnidarians, kita duwe sawetara bisa ngasilake sacara aseksual liwat polip lan liyane kanthi seksual liwat ubur-ubur. Sawetara spesies bisa maju saka polip nganti tahapan ubur-ubur kaping pirang-pirang sajrone siklus urip. Wong liya mung ana ing fase polip utawa fase ubur-ubur.

Ayo goleki apa kelas utama cnidarians yaiku:

Anthozoa

Kelas iki kalebu kabeh kewan sing dikenal kanthi jeneng anemon, karang lan wulu segara. Kelas iki mung nampilake kewan sing duwe tataran polip. Dheweke bisa dadi sepi lan kolonial. Polip bisa ngasilake reproduksi kanthi seksual utawa seksual lan ngasilake polip anyar. Kewan kasebut pancen sessile lan kudu tetep waspada marang landasan. Tentakel sing ana ing kewan kasebut ditemokake ing pirang-pirang 6. Kualitas gastrovaskular dipérang karo partisi sing asale saka gastrodermis lan wilayah mesoglea. Mesoglea minangka zona penengah ing antarane rong sel embrio sing dikenal kanthi jeneng ectoderm lan endoderm.

Cubozoa

Iki minangka kelas ing cnidarians sing nyakup kabeh ubur-ubur ubur-ubur lan tawon segara. Spesies kasebut mung ana ing fase ubur-ubur. Wis bentuke kubik lan mula asale jenenge. Pinggir ubur ubur-ubur iki scalloped lan pinggiran lempitan menyang njero kanggo mbentuk struktur kaya kudung. Mangkono, Struktur iki sing ditemokake para kubozoan diarani velario. Kewan kasebut pancen duwe gigitan beracun banget ing kene, bisa dadi memateni yen nyokot manungsa.

Hydrozoa

Klompok kewan iki umume ora dingerteni kanthi jeneng hydromedusae. Ing umume spesies kasebut, ana gantosipun generasi antawisipun tahap polip aseksual lan fase ubur-ubur seksual. Tahap polip biasane dibentuk ing saka koloni individu sing polimorfik. Iki tegese duwe macem-macem bentuk lan ngasilake koloni struktural kanthi macem-macem jinis.

Ubur-ubur ing kelas iki duwe kudung kaya sadurunge lan ora duwe cnidosit ing kualitas lambung. Gonad duwe asal usul ectodermal lan uga ora duwe kualitas gastrovaskular sing dibagi septa.

Scyphozoa

Klompok kewan iki utamane duwe fase ubur-ubur. Tahap polipe sithik banget. Nalika tekan tahap ubur-ubur, dheweke ora duwe kudung nanging saiki ana sandhangan lan cnidosit ing rongga gastrovaskular. Beda karo kelas hidrokoa, kelas cnidaria iki nduweni kualitas gastrovaskular yaiku 4 septa. Thanks kanggo misahake iki, simetri interradial sing misahake tas gastrovaskular dadi 4 tas lambung.

Panganan lan reproduksi cnidarians

fase polip lan ubur-ubur

Salah sawijining ciri utama sing duwe kewan kasebut yaiku mayoritas yaiku karnivora. Kanggo nyekel mangsane, dheweke nggunakake tentakel pitulung lan cnidosit sing ngeculake zat sing nyengat lan ngracuni mangsa.

Babagan reproduksi, bisa reproduksi kanthi seksual lan seksual kanthi mekanisme sing beda. Ing sawetara klompok ana alternasi antara fase polip reproduksi aseksual lan fase ubur-ubur reproduksi seksual.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan cnidarians lan kelas utama lan spesies sing ana.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)