Iwak prasejarah

iwak prasejarah

Miturut apa sing kawitan katon ana, iwak ora kewan ing jaman saiki, nanging orane wis mayuta-yuta taun. Ing teks iki, kita bakal ngomong babagan sawetara kewan iki sing nuduhake habitat karo dinosaurus dhewe lan makhluk kuno liyane. Kita waca apa sing diarani iwak prasejarah.

Dunkleosteus

Dunkleosteus kalebu kulawarga iwak arododil plododerm (yaiku iwak vertebrata pisanan kanthi rahang). Ana ing jaman Devonia, udakara ing sawetara periode antara 380-360 yuta taun.

Iwak primitif iki ditondoi nganggo endhas waja sing penting lan duwe rahang gedhe. Rahang iki nampilake agul-agul gigi sing bisa mateni. Kahanan kaya ngono nggawe dheweke dadi kewan laut predator paling memateni lan paling akeh sing durung nate weruh.

fosil iwak prasejarah

Ukurane gedhe banget, cedhak sepuluh meter lan bobote luwih saka telung ton, diselehake ing ngarep rantai panganan.

Sisa-sisa titah pertama sing nyengsemake iki ditemokake dening ahli geologi Jay Terrell ing taun 1867 ing pinggir Danau Iago Erie (Ohio). Sisa iki cocog karo area tengkorak lan piring dorsal dada. Sanajan kasunyatan manawa ana pirang-pirang balung iwak iki ditemokake, nanging nganti wiwitan abad kaping XNUMX, rekonstruksi morfologi sejatine kewan iki bisa digawe kanthi akurat.

Xiphactinus

Iwak iki ora butuh surat panutupan sing gedhe banget kanggo ngerti peranane nalika ana, tegese jenenge diarani: "pedhang pedhang". Nanging, aku bakal nyoba nyritakake kabeh babagan dheweke.

Tengkorak iwak prasejarah

Iwak iki kalebu klompok iwak teleost sing ngenggoni perairan samodra ing jaman Kreta. Omah sing paling pas yaiku kidul lan kidul Amerika Serikat, nanging uga dijajah wilayah liyane sing cedhak karo Amerika Tengah lan Amerika Selatan.

Kewan sing awake awake dawa, udakara udakara 4,3 meter, lan bisa nganti 6 meter. Karakteristik utamane yaiku sinar balung sing metu lan pungkasane dilebokake ing sirip. Sirip iki ngidini dheweke nglangi kanthi trampil lan entuk gerakan sing pas kanggo nyekel korban.

Nanging gaman utamane ana ing sirahe. Kepala endhas, sing duwe rahang gigantic lan medeni.

Lan Xiphactinus minangka predator kanthi huruf gedhe. Dipercaya manawa napsu sing ora kepenak, dheweke duwe macem-macem mangsa sing bisa dadi panganan, mula bisa mangan kabeh jinis kewan cilik, nganti kanibalisme. Bukti sing terakhir yaiku yen fosil ditemokake babagan sisa-sisa spesimen enom ing weteng wong diwasa.

Pungkasan, ujar babagan dheweke sing bisa uga dudu kewan sing dhewekan, nanging urip kasebut cocog karo klompok cilik kanthi jumlah salinan sing sithik.

Cretoxyrhina

Cretoxyrhina bisa dadi hiu pertama sing manggoni planet Bumi. Urip ing pungkasan jaman Kreta, udakara 100 yuta taun kepungkur. Iki diarani "hiu ginsu."

Hiu iki bisa saya gedhe dawane 7 meter, ukuran sing padha karo hiu putih gedhe saiki, sing meh padha karo fisik.

Hiu prasejarah

Minangka kewan karnivora lan predator teladan. Rahange diiseni pirang-pirang untu sing landhep kanthi dawane 7 sentimeter. Untu iki mbentuk rong rahang: sing ndhuwur duwe 34 untu, lan sing ngisor karo 36 untu, ing saben baris sing bening.

Sacara praktis panganan kabeh makhluk laut sing ana ing sandinge, sing dipateni nganggo gigitan sing kuat, kanthi gigitan sing gampang lan gulu bisa motong awak apa wae. Ora ana sangsi manawa kasebut minangka salah sawijining kewan sing paling ditakuti ing jamane, ing endi nyebarake teror ing endi wae.

Squalicorax

Hiu prasejarah liyane yaiku Squalicorax, sing kaya Cretoxyrhina, urip ing pungkasan jaman Kreta.

Panampilan eksternal mesthine padha karo hiu modern, luwih khusus hiu macan. Dawane udakara 5 meter, sanajan umume ditemokake kanthi dawa umure luwih saka 2 meter. Dhuwuré uga ora luwih saka 2.5-3 meter.

Iki diwenehake karo untu akeh, supaya bisa nggawa panganan sing karnivora, duwe prilaku scavenging ing sawetara acara.

Perlu dielingake manawa ora kabeh iwak prasejarah pungkasane wis punah, nanging ana sawetara spesies sing ora sabar nolak lakune wektu lan saiki ana ing antarane kita. Sabanjure, kita bakal menehi sawetara kasus:

Campuran

Hawa utawa campuran iku ana ing sajroning klompok iwak agnat. Dheweke uga diarani iwak penyihir utawa sipat hiper, lan saiki udakara 60 spesies wis katalog.

Yaiku iwak kanthi awak memanjang sing ditutupi bahan kenthel. Dheweke ora duwe rahang. Nanging dheweke duwe rong struktur sing padha karo tentakel lan gerakane ngisep.

Biasane mangan viscera, bisa mlebu awak kewan sing urip kanggo mangan ing njero, amarga ilate sing serrated lan bergerigi. Dheweke ora duwe reseptor sensorik, lan mripate durung berkembang banget.

Dheweke kalebu kewan vertebrata sing paling primitif keanekaragaman hayati kontemporer lan fauna.

iwak lancet

iwak lancet

Nalika ngerteni Lancetfish, sampeyan ora kudu ngerti babagan ilmu babagan zoologi kanggo ngerti manawa iwak iki asale saka jaman mbiyen. Iki nduwe tampilan sadurunge prasejarah lan galak.

Babagan kewan sing paling penting lan pinunjul iki bisa uga yaiku rahang lan layar ing punggung, sing sejatine ora liya yaiku sirip punggung gedhe. Ukurane nganti rong meter.

Yaiku kewan karnivora sing mangan iwak cilik, krustasea, cephalopod, lsp.

Arwana

Arwana

Iwak Arowana kalebu klompok osteoglosida, kewan sing ana ing jaman Jurassic. Kewan iki manggon ing wilayah Kali Amazon lan wilayah ing Afrika, Asia lan Australia.

Dheweke kewan sing khas banget, amarga bisa mlumpat nganti rong meter ing sadhuwure banyu. Kapasitas iki digunakake kanggo nyekel manuk utawa jinis kewan liyane. Iki ngajak diklasifikasikake minangka predator sing seneng banget.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.