Osmoregulasi

Iwak air tawar kanthi osmoregulasi

Salah sawijining proses biologis dhasar ing makhluk urip, lan utamane, kanggo sing duwe ekosistem akuatik yaiku osmoregulasi, uga dikenal minangka imbangan osmosis.

Kabeh reaksi metabolisme sing dibutuhake kanggo urip ditindakake kanthi medium banyu utawa cair. Kanggo operasi reaksi sing bener, perlu konsentrasi banyu lan solute (kabeh senyawa organik bobot molekul sithik sing mbantu njaga imbangan osmosis) osilasi ing wates sing cukup sempit, ing proses sing diarani osmoregulasi

Kita bisa netepake osmoregulasi minangka metode sing njaga homeostasis awak, sing ora liya yaiku kemampuan organisme urip supaya kahanan internal tetep stabil minangka fungsi pangowahan sing bisa kedadeyan ing luar negeri liwat pertukaran materi lan energi sing padha.

Kabeh iki penting gumantung saka pamindahan zat terlarut sing cairan internal lan cairan internal. Iki nggawa kita menyang peraturan gerakan banyu sing duwe peran dhasar.

Aturan gerakan banyu iki ditindakake dening osmosis, yaiku fenomena fisik adhedhasar gerakan cairan pelarut sing ngliwati membran semi-permeabel. Fenomena kasebut muncul amarga difusi sederhana sing ora mbutuhake pengeluaran energi lan dadi penting kanggo metabolisme seluler makhluk urip sing bener.

Cekakipun, lan minangka ringkesan umum, ing osmoregulasi mbantu kita nggawe konsentrasi solute ing njero organisme (conto: sel) lan lingkungan sing ana ing saubenge, cenderung ngimbangi awake dhewe liwat gerakan lan aliran sing nyebrang membran semi-permeabel. Kahanan kaya ngono ngidini kita ngatur tekanan osmosis (tekanan sing ditindakake kanggo nyetop aliran pelarut tartamtu sing nembus membran).

Keseimbangan osmosis ing kewan

iwak segara

Ing umume kewan, cairan sing nyedhiyakake sel yaiku isosmotik dibandhingake karo cairan sing ana ing njero sel. Iki tegese apa? Cairan ing njero sanjabane sel duwe tekanan osmosis mirip banget. Iki kanggo nyegah sel ora gedhe banget, kaya kedadeyan ing a solusi hipotonik, utawa kisut, ana kedadeyan ing solusi hipertonik.

Supaya bisa njaga cairan kasebut isosmotik Ing loro-lorone saka membran plasma, sing ditindakake yaiku nggunakake akeh energi sing bisa ngompa Na + saka njero sel metu liwat transportasi aktif.

Sel kewan ndeleng ing a solusi isosmotik media sing cocog kanggo fungsi lan pangembangan sing tepat. Kosok baline, ing tanduran ora kaya ngono. Sel tanduran sing ditemokake ing a solusi isosmotik bisa nandhang turgor sing ilang, amarga sel kasebut bisa nahan zat terlarut ing tembok sel kanthi volume lan elastisitas sing luwih gedhe.

Osmorregulasi ing kewan akuatik

imbangan osmosis

Kewan akuatik wis bisa adaptasi ing habitat sing akeh, wiwit saka banyu seger (kanthi sithik banget solute) nganti banyu salinitas dhuwur (jumlah akeh solute). Iki nyebabake dheweke kudu ngadhepi masalah regulasi ing imbangan osmosis beda banget saka siji liyane. Kajaba iku, perlu dielingake manawa saben spesies utawa organisme bisa digunakake ing kisaran konsentrasi osmosis saka lingkungan sing diwenehake.

Ing kasus iki, kita bisa mbedakake antara:

  • Pinholes: organisme sing ngidinke rentang salinitas sing khas khas lingkungan eksternal, tanpa preduli apa iku banyu seger utawa banyu uyah.
  • Euryhaline: organisme sing ngidinke macem-macem asin sing khas ing lingkungan eksternal, ora preduli apa iku banyu seger utawa banyu uyah.

Utamane, ana rong cara dhasar kanggo nggayuh sing ditunggu-tunggu osmoregulasi.

Pisanan kita diwenehi osmoconformism, sing nuduhake kewan sing ana ing imbangan osmosis tetep karo lingkungan sing dipanggoni, dadi kewan isosmitik kanthi lingkungan alam. Biasane kalebu organisme sing umume ditemokake ing banyu seger, sanajan ana uga ing perairan sing ora aman sing ngemot salinitas.

Lan, ing conto kaping pindho, kita duwe kewan kasebut osmoregulator, sing kudu nyoba njaga keseimbangan osmosis karo lingkungane. Iki tegese biaya energi sing beda-beda gumantung saka permeabilitas kulit utawa njaba kewan sing paling dhuwur. Sampeyan uga kudu kasebut yen osmolaritas cairan awak luwih gedhe tinimbang lingkungan, kita lagi ngadhepi kewan hiperosmosis. Nanging, yen luwih cilik, kita bakal ujar manawa kewan kasebut hypoosmotic.

Osmoregulasi ing iwak banyu tawa

osmoregulasi-iwak-banyu-seger

Ing iwak banyu tawar, konsentrasi ion ing awak mesthi luwih dhuwur tinimbang banyu. Iki nyebabake panyebaran banyu sing terus nembus liwat epitel insang lan sisa awak menyang interior.

Iki bisa diatur amarga kasunyatan manawa ginjel klompok iwak kasebut ngasilake cipratan akeh. Iki kudu ditambahake yen duwe konsentrasi uyah yen banyu sing dipanggoni, bakal ilang elektrolit, sing kudu menehi ganti rugi kanthi nyerep uyah liwat insang.

Artikel sing gegandhengan:
Iwak banyu tawa paling gedhe ing saindenging jagad

Osmoregulasi ing iwak banyu uyah

osmoregulasi-iwak-mario

Ing proses osmoregulasi Saka iwak banyu asin, utawa iwak segara, kosok baline karo sedulur banyu tawar. Ing prekara iki, banyu terus-terusan mili ing njero awake iwak metu. Ing ion sing omah banyu nembus awak kewan iki liwat insang. Iki bisa nyebabake masalah serius, sing ora liya yaiku risiko dehidrasi.

Kanggo ngindhari dehidrasi, iwak segara terus-terusan ngombe banyu akeh, lan uyah sing gedhe banget diusir menyang njaba liwat telung rute: feses, urin lan insang dhewe.

El imbangan osmosis, priori, bisa uga ana sing angel banget lan angel dingerteni. Nanging, iku penting banget kanggo urip, amarga kabeh organisme gumantung. Sampeyan uga kudu ngerti dening kabeh wong sing seneng iwak, amarga kanthi cara iki bisa luwih ngerti tumindak internal kewane. Muga-muga sampeyan bisa nulungi sampeyan lan njlentrehake keraguan babagan prekara sing mboseni iki.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.