Amfibi beracun

amfibi beracun

Ing alam ana macem-macem mekanisme kanggo adaptasi karo lingkungan. Ana spesies sing ahli ing kamuflase, lan liyane minangka predator sing apik, lan masing-masing duwe cara dhewe supaya slamet sadurunge skenario sing ditampilake.

Ana amfibi sing warnane apik banget lan pamer. Sanajan iki bisa dadi kerugian nalika nyamarake kamuflase, tujuane dadi sebaliknya. Amfibi iki racun lan, yen kejiret, ngracuni mangsa kasebut.

Napa sebilangan amfibi racun?

kodhok beracun

Racun ing kewan lumrahe normal amarga bisa mbela awak dhewe saka predator. Amfibi duwe rong jinis kelenjar ing kulit sing kanggo pelumasan lan kelenjar granular sing ngemot racun.

Umume amfibia beracun. Nanging iki ora ateges mbebayani tumrap kesehatan. Mung sawetara kodhok sing mbebayani tumrap manungsa. Ing amfibi, racun kasebut disimpen ing kelenjar racun sing bisa nggawe rahasia ing kahanan sing ngancam. Biasane, amfibi ora beracun banget, mula yen diserang mung nyebabake iritasi ing cangkem. Iki nyebabake predator ngeculake. Kanthi cara iki, racun kasebut duwe pengaruh ing pertahanan amfibi.

Racun amfibi uga duwe sifat antimikroba kanggo nglindhungi awake dhewe saka mikroorganisme patogen. Ing alam, kita ngerti ana proses pilihan alami, ing endi spesies berkembang amarga luwih bisa adaptasi karo kahanan lingkungan. Dadi, ana proses pilihan alami sing nyebabake amfibia bisa urip luwih apik tinimbang racun sing luwih kuat lan mbebayani. Tanpa proses pilihan alami iki, racun kabeh kodhok beracun ora bakal nyebabake nyebabake kaya saiki. Cukup, iki bakal ngetrapake fungsi kanggo ngelingake mangsane kemampuan kanggo mindhahake lan bisa ngelingake ing mburi warna sing jelas.

Kepiye amfibi entuk racun?

Sawetara kodhok, kayata panah, biasane mangan semut. Pakulinan mangan semut iki umum banget ing jagad kodhok lan kodhok lan penting banget supaya bisa entuk racun kasebut sing nggawe dheweke bisa mbela awake dhewe saka mangsa.

Kodhok iki nglakokake strategi panganan adhedhasar akuisisi racun liwat konsumsi semut. Kodhok panah minangka racun sing paling beracun ing jagad (kaya sing bakal dakdeleng mengko) lan entuk racun sing kuwat kanthi mangan millipedes. Millipedes iki duwe racun alkaloid ing awake lan kodhok, sawise dilebokake, sampeyan nyulik lan nyimpen racun-racun kasebut supaya bisa dadi racun.

Kepiye racun ing toads?

Umume kodok duwe racun sing ora mbebayani tumrap manungsa amarga dheweke ora duwe aparat sing dadi inokulator racun. Yen sampeyan nyekel salah siji kodhok iki, sing paling asring nyebabake sampeyan yaiku iritasi ing mripat utawa cangkem nalika racun wis kena ing wilayah kasebut.

moro kodhok

Nanging, ing asu lan kucing bisa nyebabake masalah nalika ngonsumsi kodhok. Yen wis ngonsumsi kodhok, bisa uga matine amarga masalah jantung sing serius yen ora dirawat langsung.

Ana kodok sing nalika ditelan nyebabake efek hallucinogenik. Contone, kodhok ara-ara samun Sonoran (bufo alvarius) kodok sing duwe Efek hallucinogenik sing luwih kuat.

Racun ing kodhok

Kodhok uga katon kaya kewan sing "ora bahaya", nanging uga ditutupi lan dilindhungi racun ing kulit. Kodhok sing ora duwe racun yaiku kodhok ijo. Dheweke Ora duwe zat beracun sing bisa nyebabake kita utawa kewan apa wae. Mula, kita bisa ngrasakake sikil kodhok tanpa wedi pungkasane ala.

Saliyane, kita duwe kodhok panah (Dendrobates sp.) minangka kodhok sing paling beracun ing jagad, sing bisa mateni gorila kanthi kontak.

Strategi Amfibi sing Beracun

Amfibi kasebut nggunakake racun minangka reaksi sederhana tumrap ancaman saka predator paling kuat. Strategi kasebut kudu bisa adaptasi karo skenario sing muncul lan bisa urip.

Antarane kodhok paling mematikan ing planet sing ditemokake para Dendrobatids. Iki kalebu kulawarga anoris. Sing paling misuwur, lan sadurunge disebutake, yaiku kodhok panah. Biasane manggon ing saindenging Amerika Tengah lan Selatan. Iki minangka spesies endemik ing papan kasebut, mula kita ora bakal bisa nemokake ing bagean liya ing jagad iki.

Kodhok iki duwe ciri khas sing khas. Dheweke duwe kulit kanthi nada sing padhang kanthi warna jenuh lan apik banget. Dheweke ora mung siji warna, mula yen pengin dingerteni, warna dudu kunci sing paling cocog. Kita bisa nemokake macem-macem warna sing beda-beda gumantung saka warna oranye sing paling entheng, nganti ireng, kuning lan uga abang.

kodhok panah

Kodhok panah

Kaya sing wis dakkandhakake sadurunge, ana proses pemilihan alam sing nggawe spesies adaptasi karo kahanan sing ana saiki lan mung sing paling kuat sing bisa urip lan berkembang. Sajrone sejarah, predator kodhok kasebut wis seda nyoba ngombe, amarga efek racun sing kuwat. Mula, ing kodhok iki katon jelas kanggo "ngelingake" predator yen wisa lan malah ora repot yen nyekel.

Perkara sing lumrah yaiku tetep ndhelikake supaya ora dadi korban kewan liya, nanging dendrobati sing ngelawan. Dheweke bisa duwe macem-macem jinis ekosistem. Kutha kasebut bisa ditemokake ing panggonan kaya alas awan, kaya ing alas tropis, alas Andean, lan wilayah riparian. Malah kewan iki bisa urip nganti 2000 meter.

Ciri kodhok dendrobatid

Kanggo nemokake salah siji kodhok kasebut, kita kudu mlebu alas alas tropis nalika awan. Berkat warna sing apik, kita bisa nemokake kanthi gampang. Dheweke diurnal lan diet adhedhasar mburu serangga cilik lan artropoda kayata semut, rayap, kumbang, tungau, lan sapiturute, sanajan perlu dielingi manawa kebiasaan mangan cenderung beda-beda ing antarane macem-macem jinis kodhok.

kodhok kamuflase

Kodhok kamuflase

Kaya sing wis dakkandhakake sadurunge, tingkat keracunan sing ana ing kodhok iki amarga alkaloid beracun sing ditemokake ing permukaan kulit kodhok kasebut. Umume, nalika kontak langsung ing permukaan makhluk urip liyane, dheweke bisa nyebabake pati.

Adaptasi predator

Minangka ringkesan strategi iki yen kodhok beracun kudu bisa minggat saka predatore, kita uga kudu nambahake manawa proses pemilihan alami yaiku kodhok entuk racun sing saya kuat, uga tumindak seneng karo para predator.

kodhok diburu

Ana predator sing diet duwe pirang-pirang jinis amfibi sing wis ngalami évolusi lan Dheweke bisa kulit ing kodhok sadurunge dipangan tanpa bebaya ngombe racun kasebut. Contone, otter, polecat utawa mink, minangka sawetara mustelid sing wis sinau kulit kodhok sadurunge dipangan. Kita manungsa uga nindakake perkara sing padha.

Minangka penasaran, ing sawetara suku, panah ditrapake nganggo racun kodhok supaya bisa mburu kewan sing luwih angel dipahami. Mula, dheweke duwe jeneng kodhok panah.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)