Скимер за вашиот аквариум

Морски аквариум со скимер

Постојат различни елементи неопходни за правилно функционирање на аквариум. Секој елемент има свои функции и ги стабилизира условите на животната средина, така што рибите живеат добро. Во овој случај ќе разговараме за скимер. Тоа е за филтри за аквариуми со солена вода. Познато е и по шпанското име „сепаратор на уреа“ или „сепаратор на протеини“.

Дали сакате да знаете кога да инсталирате скимер и како да го користите? Во овој пост ќе ви кажеме сè 🙂

Најдобри модели на аквариумски скимери

Океански бесплатно SM042 Surfclear површински скимер

Овој модел на аквариумски скимер е способен да испумпува 200 литри вода на час. На овој начин, можете да ги пресоздадете природните услови што им се потребни на рибите со солена вода во вашиот аквариум. Покрај тоа, овој капацитет на пумпање е во состојба да го елиминира овој тенок филм од маснотии и прашина што се формира на површината на аквариумите. Така, ние исто така треба да го имаме аквариумот со добро чистење.

кликнете овде да се купи овој модел.

Боју Скимер за Аквариум

Овој Скимер Тој е дизајниран за резервоари за вода до 600 литри. Има вентил за да може да го прилагоди протокот што треба да го пумпаме постојано. Ова ќе варира во зависност од количината на риба што ја имаме. Тој е способен да пумпа до 1400 литри на час благодарение на иглата на тркалото. Има чаша што може да се отстрани за лесно чистење и одржување.

Можете да кликнете овде да се добие овој модел.

Компактен ентериер со тенок и слаб изглед на Hydor Nano

Со овој Скимер ќе имате убав модерен дизајн, прилично компактен и разубавувачки. Може да се користи за украсување на аквариумот покрај неговите главни функции. Има систем за внесување на површинска вода за да служи како замаглувач. Тие се вклопуваат на дното на аквариумот и имаат некои посовремени карактеристики. Има систем за енергетска ефикасност за намалување на потрошувачката на електрична енергија. За време на работата тешко се прави бучава.

Има неколку потпори за лесна инсталација и бара мало одржување. Можете да кликнете овде да го купам овој модел по добра цена.

Fluval Surface Skimmer

За разлика од другите, оваа Скимер оваа површина. Служи и се прилагодува на сите видови надворешни филтри кои помагаат да се извлече водата од површината на аквариумот, елиминирајќи го овој слој на непожелни остатоци. Има лесна инсталација и тешко прави бучава во работењето.

Земете еден од нив со кликнување овде.

За што служи скимер?

Аквариумски скимер

После првиот контакт со светот на аквариумите, се заклучува дека треба да се пресоздадат природните услови. Важно е нашите риби да се чувствуваат како дома за да го намалат стресот и да одржат добро здравје. Една од најефикасните алатки за одделете ја филтрацијата на аквариумот со солена вода.

Овој апарат се обидува рекреирајте го сопствениот ефект на природата во аквариумот. Кога одиме покрај плажата или пристаништето, можеме да видиме области каде што брановите се кршат и формираат жолтеникава пена. Истиот тој подвиг е она што скимерот има за цел да го генерира. На овој начин, солената риба ќе се чувствува како да е брановите.

Постојат скимери на разни модели и очила.

работа

Пена во аквариуми

Кога ќе го стартуваме уредот, Воздушните меури се воведуваат преку проток на вода. Вградени се протеински честички, елементи во трагови и други органски остатоци што остануваат прицврстени на овие меури. Овој состав обично се крева на површината и останува зачуван во пената.

Во внатрешноста на размахването меурчињата остануваат концентрирани и оставаат целата отпадна пена да се собере во чаша. На овој начин, аквариумот постојано се одржува чист.

Типови на скимер

Постојат различни видови на Скимер во зависност од нивниот состав и работење. Ајде да видиме кои се тие:

 • Заеднички струен скимер: Тоа е модел во кој воздухот се воведува преку долниот дел од комората и доаѓа во контакт со водата кога се крева кон садот за собирање. Тие обично користат цевка со отворен цилиндар со извор на меурчиња во неговата основа.
 • Воздушен камен: тие се оние кои работат поминувајќи под притисок на воздухот низ дифузор и на тој начин произведуваат големо количество мали меурчиња. Тоа е прилично ефтина и ефективна опција. Потребно е мало одржување.
 • Вентури: Тоа е вид на скимер кој користи вшмукувачки вбризгувач за да може да произведе повеќе воздушни меури. Вистина е дека тие користат помоќна пумпа за да можат да работат со вентилот за притисок. Благодарение на големиот број меурчиња што ги генерира, тој може ефикасно да ја исчисти водата од аквариумот.
 • Скимер за проток на спротивна струја: За да се издолжи комората за реакција, може да се преработи повеќе вода и да се отстрани повеќе нечистотија. Така функционира протокот на спротивна струја. Тука водата се инјектира на врвот на цевката за реакција, а изворот и излезот на меурот се на дното. Тоа е спротивно на нормалните модели. Тие користат дрвени дифузори на воздух со моќни воздушни пумпи за производство на големи количини меурчиња. Тие се дизајнирани да создаваат голема количина пена.
 • Даундрафт: Тие се оние модели кои можат да преработат големи количини на вода и се погодни за големи аквариуми. Овие скејмери ​​работат со вбризгување на вода под висок притисок во цевки со цел да создадат пена и меури.
 • Бекет: Има некои сличности со Downdraft Skimmer, но има разлики во она што го гледаме со пенест инјектор за производство на проток на воздушни меури.
 • Индукција на спреј: Тие се оние кои користат пумпа за ракување со прскалка за прскање и обично се цитираат неколку инчи над нивото на водата. Спрејот има функција да го зароби и дроби воздухот во основата на аквариумот и да се издигне до комората за собирање.
 • Рециркулација: Овие скимери дозволуваат водата во Скимер да се кружи неколку пати пред да се врати мозоци во аквариумот.

Како се користи

Видови на skimmer

Скимер мора да има добра локација за правилно работење. Иако оваа локација не е одлучувачка. Тоа е, може да се постави каде сакаме. Тие обично прават многу бучава и нивниот дизајн воопшто не помага кога станува збор за подобрување на декорацијата на аквариумот. Ако имаме простор и ормар под аквариумот, ова е најдобрата локација за аголот. На овој начин, ќе ограничиме бучава и тој ќе остане незабележан.

Садот за размахване треба да се чисти секоја недела за правилно работење. Откако ќе го испразниме, го вративме на истото место. Препорачливо е темелно исчистете го размахването во период од приближно 4-6 месеци. Така можеме да ги елиминираме сите видови варовнички организми и алги кои можат да растат внатре. Тие не прават разлика помеѓу супстанциите што ги собираат, па можеме да завршиме со елиминирање на микроелементите неопходни за правилен развој на водните организми. Ова значи дека треба редовно да ги додаваме.

Чистење

Скимер ставен во аквариум

Чашите за собирање се одговорни за пена што се акумулира и станува течна. Ова резултира во густа, жолтеникава течност. Мирисот потсетува на урина и затоа е донекаде непријатен. И тоа е дека тоа е отпад од риба.

Затоа, делот од скимер што мора да се исчисти најмногу за негово правилно функционирање е стаклото за собирање. Во зависност од видот на аквариумот што го имаме и неговиот модел, потребно е тоа чистењето се врши помеѓу 1 и 4 пати неделно. Неговото чистење е едноставно. Само треба да се испразни и замени.

Мал проблем што скимерот може да го генерира е отстранување на микроелементите што ги предизвикува. Овие елементи во трагови се неопходни за развој на корали, ако сакаме да ги имаме. Има лесно решение: само треба редовно и одделно да ги додаваме микроелементите.

Кои делови ги има скимер?

Аквариум во совршена состојба

Постојат скејмери ​​кои користат компресори за воздух со дрвени дифузери за внес на воздух. Нормалната работа е што тие користат пумпа за вода. Оние што користат пумпа за вода се најефикасни и најмоќни.

Материјалите од кои е изработен се:

 1. Водената бомба
 2. Влезна цевка на воздухот
 3. Телото
 4. Сад за собирање

Пумпата за вода е онаа што е одговорна за воведување на прилив на вода низ целото тело. Поради ефектот вентури, воздухот постепено влегува, мешајќи се со водата. Воздухот поминува низ тенка, флексибилна цевка.

Едниот крај на цевката е надвор од водата, така што кога водата влегува и излегува од аквариумот преку загадувачот, тој излегува континуирано. Меурчињата се формираат и се зголемуваат до стаклото за собирање каде што се повлекуваат. За да го исчистиме правилно, ние постојано ќе ја следиме нечистотијата што се акумулира.

Скимер моделите се произведени според различни дизајни и количини на вода од аквариум. Не е исто да се користи во аквариум со 100 литри вода отколку во еден со 300 литри. Најмалите модели се високи со стапало. Од друга страна, најиндустриските и за јавна употреба можат да користат скимер висок и до неколку метри.

Каде да го поставите скимер

Поради својата функција, местото каде што е поставено не е многу одлучувачко за правилно работење. Што се однесува до неговиот дизајн, овој уред не е убав по изглед, па затоа е подобро да се најде место за да се скрие.

Ефтин начин да се скрие е да поставите засолниште за внатрешни работи за да го поставите загадувачот. На овој начин ќе биде помалку ревијален. Тоа зависи од буџетот што сакаме да го инвестираме и нивото на бучава, ќе го ставиме сепараторот на уреа на едно или друго место.

Тие главно се жалат на бучавата што ја создаваат скимерите. Мора да мислите дека вашата работа е работа на пумпа за вода. Ова не е нешто што може да се направи без бучава. Препорака во овие случаи е да го поставите аквариумот во местата на куќата што вознемируваат најмалку што е можно.

Сепаратор на површински протеини

Плиток скимер

Луѓето кои се убители на хоби за аквариум, честопати збунуваат површински скимери. Ова не постои. Станува збор за низа средства за чистење кои немаат никаква врска со конвенционален скимер. Овие површински уреди се користат за да се спречи формирање на тенок филм на површината на аквариумот.

Слојот што се формира предизвикува намалување на оксигенацијата на целиот аквариум и рибите не можат да живеат добро. Покрај тоа, количината на светлина што влегува се намалува. Овој слој е прилично лесен за забележување. Треба само да ставиме прст во водата и да видиме дали околу неа се формира дамка од масло.

Површинските скимери не собираат нечистотија во ниту едно стакло. Едно треба да имате предвид. Овие уреди тие го исчезнуваат филмот на површината на аквариумот, но не го отстрануваат. Односно, она што тие го прават е да го измешаат со вкупниот волумен на вода според струите што ги создаваат.

За разлика од конвенционалните скимери, овие се погодни и за слатководни аквариуми.

Со овие информации ќе можете да знаете како правилно да го одржувате вашиот аквариум без никаков проблем.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.