Corydoras

corydoras langkung bersih

Naha anjeun terang lauk Corydoras? Pikeun hobi naon waé anu dimimitian ku akuarium kahijina, penting pisan aranjeunna terang sababaraha spésiés utami anu kedah diwanohkeun di dinya pikeun minuhan fungsi sapertos ngabersihan dana atanapi meresihan gelas.

Spésiés anu tanggel waler pikeun ngabersihkeun handapeun akuarium sareng anu badé dibahas dinten ayeuna nyaéta Corydora. Kecap Corydoras asalna tina basa Yunani kory ('helm') sareng dora ('kulit'). Ieu dibenerkeun ku kurangna timbangan sareng ayana tameng tulang sapanjang awak. Spésiés ieu biasana diala ku naséhat ti padagang anu ngajual anjeun akuarium sareng nyarios yén aya lauk anu ngurus meresihan handapeun akuarium sareng meresihan gelas. Naha anjeun hoyong terang sadayana ngeunaan lauk ieu?

Klasifikasi sareng distribusi geografis

corydoras sanés kaléng sampah

Jero ka kulawarga callichthydae dua kulawarga kulawarga hirup babarengan: callichthyinae y coridoradinae. Di jerona aya sababaraha Genre, anu paling dikenal nyaéta: Aspidoras, Brochis, Callichthys, Corydoras, Dianema sareng Hoplosternum.

Ka corydoras ogé ngagaduhan, langkung ti 115 spésiés diklasifikasikeun sareng 30 anu sanés diklasifikasikeun. Spésiés ieu kagolong kana daérah Amérika Kidul sareng daérah Neotropika. Aranjeunna dugi ti La Plata (Argéntina) dugi ka belah kalér na Venezuela di cekungan Walungan Orinoco.

Aya spésiés corydoras anu ngembangkeun kapasitas hébat pikeun adaptasi sareng lingkungan, langkung tiis sareng haneut, sareng éta ngaliput ampir sadaya lintang Amérika Kidul. Salaku conto, anu corydora aeneus éta disebarkeun ku ampir kabéh garis lintang ti Amérika Kidul.

Umumna cicing di cai anu bersih, kalayan arus anu rada lambat sareng langkung saéna sareng handapeun keusik, dimana padamelanna dina milarian tuangeun dipermudah. Sedengkeun pikeun kisaran suhu anu aranjeunna tahan, éta lega lega. Sababaraha spésiés tiasa tahan 16 ° C sareng anu sanésna dugi ka 28 ° C.

Latar bersih lauk

tukang bersih

Nalika urang mésér lauk bersih handapeun kami pikir urang tiasa poho pikeun ngabersihan tank lauk urang. Éta kasalahan anu munggaran. Lauk beberesih handapeun henteu beresih sakumaha kuduna, sabab éta tungtungna bersaing sareng lauk anu sanés ku timbangan anu kumalayang dina beungeut cai.

Hal anu saé pikeun lauk ieu nyaéta sésana waktos aranjeunna nyéépkeun di dinya aranjeunna ngagaur sareng gado dina lantai akuarium pikeun milarian tuang. Ieu ngabantuan ngabersihkeun handapeun, tapi sato ieu henteu tuang kana 'sampah' lauk sanés Atanapi anjeunna ogé tukang mulung sampah. Kantun, kanyataan milari tuangeun ngajantenkeun ngabersihan handapeun akuarium sareng ngajantenkeun langkung stabil.

Adaptasi sareng salinitas

corydora tuang tina handapeun akuarium

Seueur corydoras nunjukkeun tanda épolusi sorangan sareng adaptasi kana lingkungan tempat aranjeunna hirup. Mékanisme anu ngabantosan anjeun salamet. Salaku conto, spésiés anu nyicingan handapeun keusik ngagaduhan daérah dorsalna kalayan pola anu diwangun tina bintik-bintik anu rupa-rupa. Hal ieu ngajadikeun, ditingali ti luhur, aranjeunna tiasa bingung sareng latar tukang sareng hindari direbut ku prédator. Jalma-jalma anu nyicingan ranjang poék atanapi silky gaduh coklat atanapi poék deui kusabab alesan anu sami. Variasi kromatik dina diri ogé disababkeun ku adaptasi sareng lingkungan.

Sedengkeun pikeun jinis cai anu dipikahoyong ku corydora, urang mendakan anu amis sareng rada asin. Langkung umum pikeun mendakan corydoras dina cai tawar sapertos laguna. Sanaos di seueur tempat disebatkeun yén corydoras henteu sabar kana uyah, éta henteu salawasna leres. Ngan sababaraha spésiés anu asalna tina cai tropis Amazon langkung raoseun ku ayana uyah dina cai. Nanging, uyah ieu sanés alesan anu nyababkeun maotna lauk, jauh ti dinya.

Kabiasaan

albino corydora

Kusabab biasa di handapeun, corydoras nyaéta tukang ngojay goréng. Bentuk fisikna ngaréspon kabiasaan anu biasa dilakukeun: ngalih sapanjang handapeun walungan pikeun milarian tuangeun sareng tempat panyumput anu saé tina prédator.

Ngeunaan morfologi, aranjeunna ngagaduhan beuteung anu rata, awak sareng sirah dikomprés, sareng panon dina posisi anu langkung ageung atanapi kirang. Biwirna ditata sapertos anu sapasang gado tiasa ngagaur handapeun walungan atanapi, dina hal ieu, akuarium, dina milarian tuangeun.

Kalemahan alit anu tiasa dipidangkeun ku spésiés ieu nyaéta lamun anjeun gaduh sababaraha diantarana dina akuarium anu sami, kusabab gerakan anu teras-terasan anu ngahasilkeun di handapeun milarian tuangeun, aranjeunna tiasa nyababkeun tingkat karusuhan dina cai akuarium. Pikeun ngahindarkeun kaayaan sapertos kieu, upami urang ngagaduhan langkung hiji corydora, urang kedah ngagaduhan saringan mékanis.

Urang kedah émut yén watek corydora mangrupikeun bantosan anu hébat, kumargi ku diaduk permukaan saring piring, aranjeunna bakalan tetep bagian handapna aerasi sareng bébas tina partikel anu ngahalangan sirkulasi cai dina saringan biologis.

Sakumaha didadarkeun di sateuacan, lauk ieu handap bersih, tapi éta sanés pemulung atanapi tukang sampah pisan. Aranjeunna tuang tuangeun anu murag ka handapeun, salami éta henteu kaleuleuwihi, sahingga éta bertindak salaku handap anu bersih. Tapi ieu henteu hartosna yén aranjeunna nyeepkeun runtah batur, sanaos aranjeunna tiasa hirup diantara aranjeunna tanpa mabok sakumaha anu bakal kajadian sareng lauk sanés. Corydoras tiasa hirup di lingkungan anu boros berkat sistem pernapasan anu unik. Hal ieu ngamungkinkeun aranjeunna nyandak hawa ngalangkungan sungut, ngalebetkeun kana peujit sareng ngusir limbah anu dihirupkeun dina jero dubur. Ku cara kieu aranjeunna moal mabok.

Sanaos anjeun bakal ningali aranjeunna di handapeun akuarium dina kaseueuran waktos, éta ogé tiasa ditingali dibalikkeun dina permukaan, bersaing sareng lauk anu sanés nalika pangan ngambang disayogikeun. Nalika tuang disimpen dina feeder anu ngambang, corydoras ngambil alih sektor éta sareng, dina posisi anu tibalik, sesah digentos ku lauk anu agrésip atanapi anu langkung ageung.

Umumna

beberesih handapeun lauk

Ayeuna hayu urang ngobrolkeun ngeunaan penampilan corydoras sareng ciri-cirina. Corydoras mawa kaéndahan khusus ka akuarium. Warna lauk ieu henteu tiasa dibandingkeun sareng spésiés anu sanés atanapi kamampuan ngojay na. Nanging, upami urang nyayogikeun aranjeunna akuarium dimana kondisina pas pikeun aranjeunna (gaduh cai bersih, pH nétral, luhurna handap sareng tempat panyumput anu saé) urang tiasa ningali éta corydoras nyaéta lauk anu geulis pisan. Salaku tambahan, aranjeunna ngagaduhan adat anu ngajantenkeun aranjeunna langkung jinak sareng lucu.

Pikeun ngajaga corydoras dina kaayaan anu saé, anjeun kedah nambihan spésiés anu cocog sareng aranjeunna. Lauk ieu tangguh pisan sareng kuat. Struktur fisik na kaitung kalayan pelat tulang anu atos pisan pikeun masihan perlindungan sareng resistansi anu saé, anu dibantuan ku sinar hérang tina dorsal sareng sirip péktoralna, anu karasa pisan sareng seukeut.

Hatur nuhun kana sistem pernapasan anu parantos urang tingali sateuacanna, lauk ieu tahan pisan kana panyakit. Nanging, aranjeunna tiasa gering sapertos lauk sanés upami kaayaanana sapertos kieu:

  • Nalika éta lauk diangkut dina jumlah anu seueur ti tempat pamayangna ka pakéan borong. Nalika ieu kajantenan, siripna tiasa rusak. Pikeun ngubaranana, langkung saé éta nempatkeun kana bak lauk dina jumlah sakedik, cai bersih sareng diubaran ku antiséptik. Ku cara kieu aranjeunna bakal nyingkahan panyakit.
  • Nalika aranjeunna kakeunaan polusi lingkungan anu parah. Nalika aya teuing runtah organik anu ngahasilkeun seueur nitrit, éta sering sangsara tina kaayaan baktéri. Solusi pikeun ieu nyaéta ulah aya cai kotor sareng ngomean deui sacara rutin.

Baranahan

endog corydora

Corydoras gaduh paménta anu tinggi pikeun baranahan na. Salaku conto, corydoras paleatus aranjeunna ngagaduhan mutasi albino anu parantos dikandung dina kurungan mangtaun-taun.

Spésiés ieu cekap ku cai bersih, nétral pH sareng suhu 25-27 ° C. Kalayan ieu, antara tilu ka genep lalaki sareng hiji atanapi dua awéwé bakal tiasa ngahasilkeun pamijahan dina usum anu pas.

Pikeun anu anom anjeun kedah gaduh akuarium khusus, kalayan diménsi 120 × 45 cm sareng jangkungna 25 cm. tanpa filter tukang.

Kalayan inpormasi ieu anjeun bakal tiasa diajar langkung seueur ngeunaan corydoras nalika kéngingkeunana sareng ngagaduhanana dina akuarium anjeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.