Lauk tiasa komunikasi

kajian komunikasi lauk

Pasti anjeun kantos naroskeun kanyataan yén lauk tiasa komunikasi sareng kumaha aranjeunna tiasa ngalaksanakeun éta. Sababaraha kelompok élmuwan parantos naroskeun hal ieu sareng ngayakeun panilitian pikeun nunjukkeun yén lauk tiasa komunikasi antara aranjeunna ngaliwatan mékanisme anu béda.

Dina tulisan ieu kami bakal nunjukkeun kumaha lauk tiasa komunikasi.

Sora komunikasi

lauk komunikasi

Panilitian anu béda nunjukkeun yén lauk ogé ngagaduhan kabisa pikeun saling komunikasi, éta dilakukeun ku éta sora ngageremes sareng ngageleger sapertosna.

Élmuwan Selandia Anyar yakin yén sadaya lauk tiasa nguping, tapi henteu sadayana ngagaduhan kamampuan pikeun muni, éta ngan ukur tiasa nyetél sora anu aya kandung kemih, otot anu tiasa ngontrak.

Ti Universitas Auckland, Profesor Ghazali mastikeun yén lauk komunikasi nalika nyanghareupan kabutuhan pikeun nyingsieunan predator, nalika aranjeunna milarian sapasang sareng nalika aranjeunna kedah kéngingkeun bantalanana.

Conto anu jelas nyaéta lauk pirang atanapi ngelek anu tiasa nyieun sora bédaSalah sahiji anu tetep jempé nyaéta codéka, éta ngan ukur tiasa disada nalika kedah kawin.

«Hipotésisna nyaéta aranjeunna nganggo sora salaku pakakas sinkronisasi sahingga jalu sareng bikang ngaluarkeun endogna dina waktos anu sami sareng sahingga ngahontal pembuahan anu suksés.«. Sababaraha spésiés anu nyicingan karang ngahasilkeun sora supados teu diserang ku prédator.

Lauk emas anu ditingali dina akuarium gaduh alus pisan nguping tapi henteu ngagaduhan kamampuan pikeun nyuarakeun atanapi aranjeunna henteu tiasa disada.

Komunikasi lauk ngalangkungan cikiih

Komunikasi antara lauk

Jinis komunikasi anu sanés aya dina lauk tiasa ngalangkungan cikiih. Aya seueur panilitian, anu panyilidikan anu muncul dina jurnal Behavioural Ecology sareng Sociobiology kasohor. Dina ieu panalitian nyarios yén lauk tiasa komunikasi ngaliwatan sababaraha bahan kimia dina cikiih.

Komunikasi ngagaduhan peran anu penting dina kahirupan sareng pamekaran lauk. Aya deui lauk daérah anu ngagaduhan kabiasaan agrésif pikeun tiasa membela lahanna. Dina raraga netepkeun pedoman dina sinyalna rupa bumi, komunikasi diperyogikeun. Panilitian nunjukkeun yén komunikasi kimia antara lauk ngagaduhan peran penting dina hirup babarengan. Sanaos aya tanda anu sanés langkung jelas yén lauk tiasa saling komunikasi, sapertos ayana sakola ageung lauk, komunikasi kimia penting pisan.

Aya sinyal sanés anu ogé parantos dikaji, sapertos sababaraha mékanisme komunikasi visual sareng akustik. Nalika urang nyarioskeun komunikasi antara lauk ngalangkungan bahan kimia dina cikiih, urang ngabandingkeun éta sareng paripolah mamalia. Panilitian nyobian terang naha lauk nganggo cikiih pikeun nandaan daérah. Anjeun kedah tumut kana lingkungan lingkungan tempat aranjeunna hirup. Di lingkungan akuatik, kiih henteu tetep dina tempatna, tapi cai na ngaleyurkeun. Cai sanésna, éta tiasa janten média anu pikaresepeun pikeun tiasa komunikasi ngalangkungan kimia.

Percobaan cikiih

lauk tiasa komunikasi

Pikeun milarian terang upami cikiih ngagaduhan peranan dina téritorialitas, sababaraha percobaan dilakukeun di sekitar bak cai anu dipisahkeun ku partisi. Éta diédit yén sato bakal saling kontak sacara fisik. Nanging, aranjeunna ngararancang tank dina cara anu tiasa ditingali sapertos anu cai tina hiji kompartemen moal ngalir kana kompartemen anu sanés. Sababaraha lauk anu bénten ukuranana dikontak, kumargi ieu mangrupikeun aspek anu utami upami hoyong ngaanalisis komunikasi antara saingan.

Laukna disuntik ku zat kanggo noda urinna biru sahingga tiasa diukur sareng dititénan. Sakali ieu réngsé, para ilmuwan mimiti ngukur sabaraha cikiih ngusir lauk dina sababaraha kaayaan anu aya. Upami sababaraha lauk katingali dina jero bak, aranjeunna bakal ngangkat siripna sareng agrésip silih caket. Naon deui, aranjeunna ngaluarkeun langkung kiih dibandingkeun sareng kaayaan dimana duanana lauk henteu ningali silih.

Sababaraha parobihan ogé dititénan dina pola paripolah lauk anu silih tingali. Parobihan ieu aranjeunna ngan ukur dititénan upami cikiih ngalih ka sisi sanés bak. Dina hal ieu, upami lauk ningali lauk anu langkung ageung, éta ngirangan agrésipitas sareng langkung jinek. Ti dieu sieun predation sareng teritorialitas tiasa disorot. Upami cikiih henteu tiasa ngaliwat septum tina bak lauk, moal aya parobihan anu ditingali antara lauk, henteu paduli ukuranana.

Ieu tiasa nunjukkeun yén cikiih salaku metode komunikasi kimia antara lauk. Tiasa kacindekan tiasa didugikeun tina panilitian ieu yén lauk ngahaja ngaluarkeun cikiih pikeun komunikasi minatna pikeun agrésif. Mangrupikeun wujud daérah masing-masing spésiés. Panilitian ieu ogé kedah dilaksanakeun dina sababaraha spésiés pikeun ningali paripolah masing-masing. Teuing Éta bakal gumantung kana waktos dimana aranjeunna ayana, boh hijrah atanapi baranahan. Dina kaayaan anu tangtu dina sataun lauk lauk dina cara anu langkung teritorial tibatan anu sanés.

Métode komunikasi lauk: akustika pasip

sakumpulan lauk

Akustika pasip mangrupikeun cara komunikasi antara lauk anu ngagaduhan keragaman ageung organ penghasil sora. Kaseueuran spésiés lauk ngagaduhan otot anu tiasa dianggo gancang sareng berirama muter dina kandung kemih. Éta sacara praktis parantos nunjukkeun yén lauk éta tiasa ngaluarkeun sora nyaéta anu gaduh kandung kemih. Upami urang pencét balon sareng pencét éta, urang bakal ngahasilkeun pangaruh anu sami.

Salaku tambahan, éta geus nunjukkeun yén lauk tiasa lebet kana saha stridulasi atanapi gesekan unsur tulang anu ngalir tendonna atanapi ngalirkeun hawa ngaliwatan rongga awak. Cara komunikasi ieu kedah ngembangkeun berkat sababaraha adaptasi pikeun salametna lingkungan cai. Nyanghareupan serangan anu caket tina prédator, lauk kedah saling komunikasi pikeun buru-buru ngungsi.

Sakola lauk teratur pisan sareng gumantung kana sakumna kelompok pikeun salamet ngalawan serangan prédator. Nyanghareupan kaayaan darurat sapertos kitu, komunikasi, naha ku cikiih atanapi gesekan unsur tulang, kedah masihan upami éta salamet. Entong hilap éta lauk salamet ku tiasa nyinkronkeun sareng kabur dina barung.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan kumaha komunikasi lauk sareng mékanisme anu béda-béda anu dipibanda.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.